PrzepisNa jakim mięsie najlepiej ugotować jesienny krupnik? Szefowie kuchni stawiają na 1 rodzaj

Na jakim mięsie najlepiej ugotować jesienny krupnik? Szefowie kuchni stawiają na 1 rodzaj

Krupnik to sycąca zupa, która wspaniale sprawdzi się na obiad w jesienne dni. Danie dostarcza nam wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Poza tym świetnie rozgrzewa nasz organizm. Okazuje się, że idealną potrawę przygotujesz tylko z jednego rodzaju mięsa. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na krupnik.

Na jakim mięsie najlepiej ugotować jesienny krupnik Szefowie kuchni są zgodni, nadaje się tylko 1 rodzaj - Pyszności; Foto: Canva.com; https://youtu.be/HbIdLUAyeR0
Na jakim mięsie najlepiej ugotować jesienny krupnik Szefowie kuchni są zgodni, nadaje się tylko 1 rodzaj - Pyszności; Foto: Canva.com; https://youtu.be/HbIdLUAyeR0
Agnieszka

12.09.2022 16:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych potraw polskich, polecamy wykonać krupnik. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. W swoim składzie zawiera kaszę, mięso i sporo warzyw. Dzięki temu stanowi wyjątkowo sycący i aromatyczny posiłek.

Sekret wyjątkowej zupy

Surowe żeberka - Pyszności; Foto: Canva.com
Surowe żeberka - Pyszności; Foto: Canva.com

Krupnik to fantastyczna zupa, która wspaniale sprawdzi się podczas chłodnych, jesiennych dni. Jednak nie każdy o tym wie, że sekret tej potrawy tkwi w mięsie. Okazuje się, że najlepszą zupę wykonasz na bazie wędzonych żeberek. Najlepsi szefowie kuchni twierdzą, że nadają one daniu wyjątkowo głębokiego smaku i wędzonego aromatu. Taka potrawa wspaniale pobudzi twoje kubki smakowe!

Krupnik na żeberkach wieprzowych

Krupnik - Pyszności; Foto: Canva.com
Krupnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 1 litr wody
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 8 - 10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • por
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wrzuć żeberka i zalej je 1 litrem wody. Następnie gotuj całość przez około 40 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa pokrój i również wrzuć je do garnka. Całość gotuj jeszcze przez około 15 minut.

Na końcu dodaj kaszę jęczmienną. Gotuj wszystko, aż ziemniaki oraz kasza będą miękkie. Zupę dopraw solą oraz pieprzem. Gotowy krupnik podawaj posypany posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Danie wspaniale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.

Podczas gotowania zupy, możesz dodać również takie przyprawy jak ziele angielskie i liść laurowy. Składniki te wspaniale podkreślą charakter twojej potrawy. Zdarza się, że niektórzy dodają również do krupniku kurkumę. Składnik ten nadaje potrawie wyjątkowego koloru, a także wzbogaca jej wartość odżywczą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku. Potrawa ta również wspaniale sprawdzi się na obiad w jesienne, chłodne dni.

przepisyzupadomowe porady