Na jakim mięsie najlepiej ugotować jesienny krupnik? Szefowie kuchni stawiają na 1 rodzaj

Krupnik to sycąca zupa, która wspaniale sprawdzi się na obiad w jesienne dni. Danie dostarcza nam wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Poza tym świetnie rozgrzewa nasz organizm. Okazuje się, że idealną potrawę przygotujesz tylko z jednego rodzaju mięsa. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na krupnik.

ObrazekNa jakim mięsie najlepiej ugotować jesienny krupnik Szefowie kuchni są zgodni, nadaje się tylko 1 rodzaj - Pyszności; Foto: Canva.com; https://youtu.be/HbIdLUAyeR0
Agnieszka

Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych potraw polskich, polecamy wykonać krupnik. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. W swoim składzie zawiera kaszę, mięso i sporo warzyw. Dzięki temu stanowi wyjątkowo sycący i aromatyczny posiłek.

Sekret wyjątkowej zupy

Obrazek
Surowe żeberka - Pyszności; Foto: Canva.com

Krupnik to fantastyczna zupa, która wspaniale sprawdzi się podczas chłodnych, jesiennych dni. Jednak nie każdy o tym wie, że sekret tej potrawy tkwi w mięsie. Okazuje się, że najlepszą zupę wykonasz na bazie wędzonych żeberek. Najlepsi szefowie kuchni twierdzą, że nadają one daniu wyjątkowo głębokiego smaku i wędzonego aromatu. Taka potrawa wspaniale pobudzi twoje kubki smakowe!

Krupnik na żeberkach wieprzowych

Obrazek
Krupnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 1 litr wody
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 8 - 10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • por
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wrzuć żeberka i zalej je 1 litrem wody. Następnie gotuj całość przez około 40 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa pokrój i również wrzuć je do garnka. Całość gotuj jeszcze przez około 15 minut.

Na końcu dodaj kaszę jęczmienną. Gotuj wszystko, aż ziemniaki oraz kasza będą miękkie. Zupę dopraw solą oraz pieprzem. Gotowy krupnik podawaj posypany posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Danie wspaniale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.

Podczas gotowania zupy, możesz dodać również takie przyprawy jak ziele angielskie i liść laurowy. Składniki te wspaniale podkreślą charakter twojej potrawy. Zdarza się, że niektórzy dodają również do krupniku kurkumę. Składnik ten nadaje potrawie wyjątkowego koloru, a także wzbogaca jej wartość odżywczą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku. Potrawa ta również wspaniale sprawdzi się na obiad w jesienne, chłodne dni.

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować