Na jakim mięsie najlepiej ugotować jesienny krupnik? Szefowie kuchni stawiają na 1 rodzaj

Krupnik to sycąca zupa, która wspaniale sprawdzi się na obiad w jesienne dni. Danie dostarcza nam wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Poza tym świetnie rozgrzewa nasz organizm. Okazuje się, że idealną potrawę przygotujesz tylko z jednego rodzaju mięsa. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na krupnik.

ObrazekNa jakim mięsie najlepiej ugotować jesienny krupnik Szefowie kuchni są zgodni, nadaje się tylko 1 rodzaj - Pyszności; Foto: Canva.com; https://youtu.be/HbIdLUAyeR0
Agnieszka
SKOMENTUJ

Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych potraw polskich, polecamy wykonać krupnik. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. W swoim składzie zawiera kaszę, mięso i sporo warzyw. Dzięki temu stanowi wyjątkowo sycący i aromatyczny posiłek.

Sekret wyjątkowej zupy

Obrazek
Surowe żeberka - Pyszności; Foto: Canva.com

Krupnik to fantastyczna zupa, która wspaniale sprawdzi się podczas chłodnych, jesiennych dni. Jednak nie każdy o tym wie, że sekret tej potrawy tkwi w mięsie. Okazuje się, że najlepszą zupę wykonasz na bazie wędzonych żeberek. Najlepsi szefowie kuchni twierdzą, że nadają one daniu wyjątkowo głębokiego smaku i wędzonego aromatu. Taka potrawa wspaniale pobudzi twoje kubki smakowe!

Krupnik na żeberkach wieprzowych

Obrazek
Krupnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 1 litr wody
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 8 - 10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • por
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wrzuć żeberka i zalej je 1 litrem wody. Następnie gotuj całość przez około 40 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa pokrój i również wrzuć je do garnka. Całość gotuj jeszcze przez około 15 minut.

Na końcu dodaj kaszę jęczmienną. Gotuj wszystko, aż ziemniaki oraz kasza będą miękkie. Zupę dopraw solą oraz pieprzem. Gotowy krupnik podawaj posypany posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Danie wspaniale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.

Podczas gotowania zupy, możesz dodać również takie przyprawy jak ziele angielskie i liść laurowy. Składniki te wspaniale podkreślą charakter twojej potrawy. Zdarza się, że niektórzy dodają również do krupniku kurkumę. Składnik ten nadaje potrawie wyjątkowego koloru, a także wzbogaca jej wartość odżywczą.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku. Potrawa ta również wspaniale sprawdzi się na obiad w jesienne, chłodne dni.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza