Mega Big Mac

Big Mac to jedna z najpopularniejszych kanapek na całym świecie. I dziś pokażemy Ci, jak ją przygotować w domowym zaciszu. Do tego w rozmiarze XL 👍

Obrazek
Pyszności

To jednak nie koniec dobrych wieści. Już za chwilę przekonasz się, że kultową kanapkę można zrobić od podstaw w jednym urządzeniu. A wszystko to dzięki Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Bułki

  1. 300 ml mleko
  2. 40 g masło
  3. 1 łyżka cukier
  4. 420 g mąka pszenna typ 550
  5. 6 g suszone drożdże
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1 szt. jajko roztrzepane
  8. 2 łyżki nasiona sezamu

Pozostałe składniki

  1. 1/2 szt. cebula
  2. 2-3 szt. ogórki kiszone
  3. 4 plastry ser cheddar
  4. 200 g sos do burgerów
  5. 800 g mielona wołowina
  6. 1/2 szt. sałata lodowa

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia mleka, masła i cukru. Po rozpuszczeniu masła, zdejmij garnek z palnika.

Obrazek

2. W osobnej misce połącz mąkę, suche drożdże i sól.

Obrazek

3. Teraz dodaj mieszankę z garnka i zagnieć na ciasto.

Obrazek

4. Podziel mieszankę na 4 części i uformuj kulki.

Obrazek

5. Z papieru do pieczenia zrób mini foremki. Następnie umieść w nich bułki i wstaw do Ovi Smart na 10 minut (temp. 40 stopni). Po tym czasie rozprowadź na bułeczkach roztrzepane jajko i sezam. Bułeczki wypiekaj przez 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Po upieczeniu bułeczek, zajmij się przygotowaniem mięsa. Podobnie jak bułeczki, przygotuj je w Ovi Smart. Piecz je przez 8 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Obrazek

7. I zostało tylko złożyć kultową kanapkę. W tym celu podziel bułkę na trzy części. Na spodzie bułki rozprowadź sos do burgerów. Następnie dodaj: sałatę lodową, ser, mięso, kolejną warstwę sosu, bułkę, sos, sałatę lodową, ogórki kiszone, cebulę, mięso, sos do burgerów i bułkę. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser