Mieszam skyr i 3 składniki. Już nie kupuję napompowanych bułek w sklepie

Domowe pieczywo nie musi być czasochłonne. Zapomnij o drożdżach czy zakwasie i ciesz się banalnym przepisem na własnoręcznie zrobione bajgle. Wystarczy, że wymieszasz skyr i trzy produkty z kuchennych szafek. W nieco ponad 30 minut masz najlepsze bułeczki.

Domowe bajgle to jedno ze smaczniejszych rodzajów pieczywaDomowe bajgle to jedno ze smaczniejszych rodzajów pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

O zaletach domowego pieczywa można napisać wiele, ale z pewnością nikogo nie trzeba przekonywać o ich przewadze nad pieczywem ze sklepu. Produkty paczkowane lub odpiekane nie zawsze mają dobry skład, a sprawdzenie użytych składników w sklepie do najłatwiejszych zadań nie należy i większość w ogóle pomija ten krok na zakupach. Piekąc bajgle w domu, można dużo łatwiej kontrolować ich skład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni

Skyrowe pieczywo, czyli coś dla wymagających

Główny składnik to skyr, czyli modny produkt wysokobiałkowy, który szturmem wszedł do polskich kuchni. To gęsty, kremowy jogurt znany z wysokiej zawartości białka i niskiej ilości tłuszczu. Produkowany jest z odtłuszczonego pasteryzowanego mleka z dodatkiem kultur bakterii, które wspomagają florę jelitową. Tylko 100 g skyru dostarcza 17 g białka, a zawartość tłuszczu jest minimalna. Zawiera też witaminy z grupy B oraz znaczną ilość wapnia, co wspiera zdrowie kości i układu odpornościowego.

Przepis na skyrowe bajgle

Z podanych proporcji zrobisz ok. 5-6 średnich bajgli. Aby w trakcie pieczenia zachować charakterystyczną dziurkę w środku, najlepiej jest włożyć rulon z papieru do pieczenia do środka. Wierzch bajgli możesz dodatkowo udekorować ziarnami i innymi posypkami - sprawdzi się mak, siemię lniane, czarnuszka czy sezam.

Składniki:

  • 450 g skyru,
  • 220 mąki pszennej lub pół na pół z mąką owsianą,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóż skyr.
  2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Dosyp sól.
  4. Całość wymieszaj najpierw szpatułą, a następnie wyrabiaj ręką.
  5. Możesz przełożyć na stolnicę, lekko podsypaną mąką.
  6. Wyrobione ciasto podziel na pięć części.
  7. Rozgrzej piekarnik do 170°C, funkcja termoobieg.
  8. Roluj każdy kawałek, zwiń w bajgla.
  9. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
  10. Opcjonalnie posyp dodatkami, wcześniej możesz posmarować odrobiną białka.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut do zarumienienia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat