Mieszam skyr i 3 składniki. Już nie kupuję napompowanych bułek w sklepie
Domowe pieczywo nie musi być czasochłonne. Zapomnij o drożdżach czy zakwasie i ciesz się banalnym przepisem na własnoręcznie zrobione bajgle. Wystarczy, że wymieszasz skyr i trzy produkty z kuchennych szafek. W nieco ponad 30 minut masz najlepsze bułeczki.
O zaletach domowego pieczywa można napisać wiele, ale z pewnością nikogo nie trzeba przekonywać o ich przewadze nad pieczywem ze sklepu. Produkty paczkowane lub odpiekane nie zawsze mają dobry skład, a sprawdzenie użytych składników w sklepie do najłatwiejszych zadań nie należy i większość w ogóle pomija ten krok na zakupach. Piekąc bajgle w domu, można dużo łatwiej kontrolować ich skład.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bajgle lepsze niż w Nowym Jorku. Wyczarujesz je w swojej kuchni
Skyrowe pieczywo, czyli coś dla wymagających
Główny składnik to skyr, czyli modny produkt wysokobiałkowy, który szturmem wszedł do polskich kuchni. To gęsty, kremowy jogurt znany z wysokiej zawartości białka i niskiej ilości tłuszczu. Produkowany jest z odtłuszczonego pasteryzowanego mleka z dodatkiem kultur bakterii, które wspomagają florę jelitową. Tylko 100 g skyru dostarcza 17 g białka, a zawartość tłuszczu jest minimalna. Zawiera też witaminy z grupy B oraz znaczną ilość wapnia, co wspiera zdrowie kości i układu odpornościowego.
Przepis na skyrowe bajgle
Z podanych proporcji zrobisz ok. 5-6 średnich bajgli. Aby w trakcie pieczenia zachować charakterystyczną dziurkę w środku, najlepiej jest włożyć rulon z papieru do pieczenia do środka. Wierzch bajgli możesz dodatkowo udekorować ziarnami i innymi posypkami - sprawdzi się mak, siemię lniane, czarnuszka czy sezam.
Składniki:
- 450 g skyru,
- 220 mąki pszennej lub pół na pół z mąką owsianą,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Do miski przełóż skyr.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Dosyp sól.
- Całość wymieszaj najpierw szpatułą, a następnie wyrabiaj ręką.
- Możesz przełożyć na stolnicę, lekko podsypaną mąką.
- Wyrobione ciasto podziel na pięć części.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C, funkcja termoobieg.
- Roluj każdy kawałek, zwiń w bajgla.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
- Opcjonalnie posyp dodatkami, wcześniej możesz posmarować odrobiną białka.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut do zarumienienia.