PrzepisOdkąd dodaje go do mizerii, śmietana jest zbędna. Nadaje jej niespotykanego smaku

Odkąd dodaje go do mizerii, śmietana jest zbędna. Nadaje jej niespotykanego smaku

Mizeria z tartych ogórków - Pyszności; Foto Canva.com
Mizeria z tartych ogórków - Pyszności; Foto Canva.com
11.10.2022 10:51

Mizeria to dodatek do wyjątkowych dań mięsnych, który spożywamy najczęściej w sezonie letnim. To właśnie wtedy smakuje ona najlepiej. Okazuje się, że ten pyszny dodatek możesz przygotować również teraz i idealnym rozwiązaniem będzie tu mizeria z tartych ogórków.

Czy mizeria z tartych ogórków to jedyna wersja tego pysznego dodatku?

Nie da się ukryć, że ten pyszny dodatek do obiadów, spożywamy przede wszystkim w lecie. To właśnie wtedy możemy zakupić świeże polskie ogórki lub zebrać je prosto ze swojego własnego ogródka. Smakują one najlepiej i spożywamy w wielu rozmaitych formach. Najczęściej praktykowanym rozwiązaniem jest ich kiszenie, marynowanie, spożywanie na surowo lub w postaci mizerii. Okazuje się, że tego typu dodatek można przygotować na wiele różnych sposobów - również jako mizeria z tartych ogórków.

Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Niektórzy robią ją w tradycyjny sposób - krojąc ogórki w plasterki i dodając śmietanę, koperek i cebulkę. Coraz częściej praktykowanym sposobem wśród internautów jest również mizeria z tartych ogórków. Różne jest również zastosowanie dodatków - niektórzy dają kefir, inni oliwę z oliwek, a zdarza się, że i rzodkiewkę. Ogólnie, przyjmuje się taką zasadę, że tradycyjną mizerię robi się przede wszystkim w Polsce centralnej, natomiast tę tartą - na południu naszego kraju.

Mizeria z tartych ogórków - jak ją przygotować?

Samo przygotowanie tego dodatku do dań obiadowych, nie różni się niczym szczególnym od tradycyjnego przygotowania mizerii. Jak sama nazwa wskazuje, mizeria w tej wersji, to przysmak, do którego przygotowania wykorzystuje się tarkę. Pewne jest to, że zarówno jedna, jak i druga wersja mizerii to prawdziwy rarytas.

Mizeria - Pyszności
Mizeria - Pyszności

Składniki:

  • pół kilograma świeżych ogórków
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 4 łyżki kefiru
  • sok z wyciśniętej cytryny - 2 łyżki
  • posiekany koperek
  • łyżka octu
  • pół ząbka czosnku

Sposób przygotowania:

Mizeria z tartych ogórków to dodatek do dań obiadowych, którego smak powinien zachwycić każdego. Rozpoczynamy od obrania ogórków i poszatkowania ich na tarce o grubych oczkach. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy odrobinę soli. Odstawiamy je na bok, by puściły wodę. Po około 25 minutach, ogórki odciskamy z wody i następnie dodajemy ocet, sok z cytryny, drobno posiekany koperek i odrobinę cukru. Na sam koniec dodajemy 4 łyżki kefiru, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Nasza mizeria jest już gotowa. Smacznego!

Mizeria może przybrać naprawdę różne formy. Zobacz na naszym kanale YouTube - 5 oryginalnych wersji mizerii:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także