Moja babcia pączki robiła na wodzie. Znikały od razu po wyjęciu z garnuszka
Chociaż pączki kojarzą się przede wszystkim z Tłustym Czwartkiem, to warto sięgać po nie znacznie częściej. W szczególności, gdy są tak smaczne i proste w przygotowaniu, jak te z przepisu mojej babci.
27.09.2024 10:35
Nazwa może być trochę myląca, bo same pączki smaży się tradycyjnie w oleju. Sekret tkwi jednak w cieście, które powstaje bez dodatku jajek i mleka, dzięki czemu sprawdzi się dla alergików. Miękkość i puszystość zapewnia tutaj woda gazowana, której bąbelki wypełniają masę. Te pączki smakują tak dobrze, że nikt nawet nie pomyśli, że czegokolwiek może im brakować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki na wodzie
Pyszne pączki bez mleka i jajek? To możliwe dzięki wodzie gazowanej! Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste, warto dodać do niego szczyptę soli. Pamiętaj, że drożdże lubią ciepło, więc woda powinna być również lekko ciepła. Dzięki temu wyrosną i zamienią ciasto w puszystą chmurkę. Nie podgrzewaj jednak za bardzo wody, by nie pozbyć się wszystkich bąbelków. Wrzątek również zabija drożdże, więc przesada zdecydowanie nie jest tutaj wskazana.
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - pączki na wodzie gazowanej to prosty sposób na pyszne i domowe słodkości na każdą okazję. Przygotowanie nie wymaga wielu składników ani specjalnych umiejętności. Nawet początkujący w kuchni poradzą sobie z tym przepisem.
Składniki:
- 3 szklanki wody gazowanej,
- 1 łyżka alkoholu lub ekstraktu waniliowego,
- 1 kg mąki + ok. szklanki do podsypywania,
- 1/2 szklanki oleju,
- 100 g drożdży,
- 1/2 szklanki cukru,
- marmolada, dżem lub inne ulubione nadzienie,
- cukier puder lub lukier do dekoracji,
- olej do smażenia.
Składniki:
- W lekko ciepłej wodzie rozpuść drożdże z cukrem.
- Dodaj do zaczynu pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wykrój koła, nadziej i zlepi.
- Smaż pączki na rozgrzanym oleju.
- Posyp cukrem pudrem lub polej ulubioną polewą.
Domowe pączki na wodzie, bez dodatku mleka i jajek są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!