Moja babcia pączki robiła na wodzie. Znikały od razu po wyjęciu z garnuszka

Chociaż pączki kojarzą się przede wszystkim z Tłustym Czwartkiem, to warto sięgać po nie znacznie częściej. W szczególności, gdy są tak smaczne i proste w przygotowaniu, jak te z przepisu mojej babci.

Domowe pączki na wodzieDomowe pączki na wodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nazwa może być trochę myląca, bo same pączki smaży się tradycyjnie w oleju. Sekret tkwi jednak w cieście, które powstaje bez dodatku jajek i mleka, dzięki czemu sprawdzi się dla alergików. Miękkość i puszystość zapewnia tutaj woda gazowana, której bąbelki wypełniają masę. Te pączki smakują tak dobrze, że nikt nawet nie pomyśli, że czegokolwiek może im brakować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Pączki na wodzie

Pyszne pączki bez mleka i jajek? To możliwe dzięki wodzie gazowanej! Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste, warto dodać do niego szczyptę soli. Pamiętaj, że drożdże lubią ciepło, więc woda powinna być również lekko ciepła. Dzięki temu wyrosną i zamienią ciasto w puszystą chmurkę. Nie podgrzewaj jednak za bardzo wody, by nie pozbyć się wszystkich bąbelków. Wrzątek również zabija drożdże, więc przesada zdecydowanie nie jest tutaj wskazana.

pączki
pączki © Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - pączki na wodzie gazowanej to prosty sposób na pyszne i domowe słodkości na każdą okazję. Przygotowanie nie wymaga wielu składników ani specjalnych umiejętności. Nawet początkujący w kuchni poradzą sobie z tym przepisem.

Składniki:

  • 3 szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżka alkoholu lub ekstraktu waniliowego,
  • 1 kg mąki + ok. szklanki do podsypywania,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 100 g drożdży,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • marmolada, dżem lub inne ulubione nadzienie,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji,
  • olej do smażenia.

Składniki:

  1. W lekko ciepłej wodzie rozpuść drożdże z cukrem.
  2. Dodaj do zaczynu pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wykrój koła, nadziej i zlepi.
  4. Smaż pączki na rozgrzanym oleju.
  5. Posyp cukrem pudrem lub polej ulubioną polewą.

Domowe pączki na wodzie, bez dodatku mleka i jajek są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej