Moja ciocia przywiozła przepis z wakacji w Tunezji. Są tak obłędne, że każdy zjada po kilka
Mówi się, że podróże kształcą. Z całą pewnością pod względem kulinarnym także. Weźmy za przykład takie wakacje w Tunezji. Poza pamiątkami z bazaru, cudną opalenizną i miłymi wspomnieniami można stamtąd przywieźć coś jeszcze. Na przykład przepis na przepyszne bambalouni — tunezyjskie pączki.
19.07.2024 13:14
Po raz pierwszy o tunezyjskich pączkach bambalouni usłyszałem niedawno, kiedy moja ciocia wróciła z wakacji w tym kraju. Zaciekawiony przepisem zacząłem doszukiwać się większej ilości informacji o tej potrawie; w końcu dania narodowe to często coś więcej, niż tylko jedzenie. Tak też jest w przypadku bambalouni. Za największą kopalnię wiedzy przy domowym researchu posłużył mi blog tunezjamojamiejscenaziemi.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poszukiwania genezy tunezyjskich pączków byłyby zdecydowanie długie i żmudne. Wiadomo jedynie, że tradycja ich serwowania sięga wielu setek lat wstecz. Niemałe znaczenie w kształtowaniu się przepisu miały ponoć wpływy nie tylko arabskie i berberyjskie, ale także włoskie i francuskie. Z tego też powodu bambalouni mają liczną rodzinę w świecie Afryki i Bliskiego Wschodu; na przykład w Libii podaje się niezwykle podobno pączki sfinz.
No dobrze, ale czym tak naprawdę są bambalouni? Okrągłymi pączkami z dziurą w środku, które wyróżniają dwa aspekty: "powietrzna" konsystencja i podanie, a mianowicie maczanie gotowych pączków w syropie lub miodzie. Jeśli to brzmi dla ciebie zagadkowo, to nie przejmuj się; o ile chociaż raz przygotowywałeś zwykłe pączki, to i z bambalouni na pewno sobie poradzisz!
Tunezyjskie pączki bambalouni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłej wody,
- 30 g świeżych drożdży,
- szczypta soli
- 70 g cukru,
- do smażenia: olej,
- do podania: płynny miód.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw na kwadrans.
- Teraz do zaczynu dodaj przesianą mąkę, pozostały cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Zacznij dodawać po trochu ciepłej wody. Chodzi o to, by ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany. Gdybyś "przegiął", ratuj się mąką.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce. Pamiętaj o przykryciu.
- Po tym czasie raz jeszcze wyrób masę. Następnie uformuj z niej kule (powinno wyjść około 12-15 pączków). Spłaszcz je dłonią, w środku zrób dziury. Przykryj i odstaw na kolejne 40 minut.
- Smaż na oleju rozgrzanym do około 175 stopni. Postaraj się nie wrzucać zbyt wielu bambalouni do smażenia naraz, bo obniżysz temperaturę tłuszczu. Trzymaj w oleju przez około 3 minuty na stronę.
- Podawaj tunezyjskie pączki z "polewą" z płynnego miodu. Smacznego!