PrzepisPączkiMoja ciocia przywiozła przepis z wakacji w Tunezji. Są tak obłędne, że każdy zjada po kilka

Moja ciocia przywiozła przepis z wakacji w Tunezji. Są tak obłędne, że każdy zjada po kilka

Bambalouni - tunezyjskie pączki
Bambalouni - tunezyjskie pączki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Sergio Amiti

19.07.2024 13:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mówi się, że podróże kształcą. Z całą pewnością pod względem kulinarnym także. Weźmy za przykład takie wakacje w Tunezji. Poza pamiątkami z bazaru, cudną opalenizną i miłymi wspomnieniami można stamtąd przywieźć coś jeszcze. Na przykład przepis na przepyszne bambalouni — tunezyjskie pączki.

Po raz pierwszy o tunezyjskich pączkach bambalouni usłyszałem niedawno, kiedy moja ciocia wróciła z wakacji w tym kraju. Zaciekawiony przepisem zacząłem doszukiwać się większej ilości informacji o tej potrawie; w końcu dania narodowe to często coś więcej, niż tylko jedzenie. Tak też jest w przypadku bambalouni. Za największą kopalnię wiedzy przy domowym researchu posłużył mi blog tunezjamojamiejscenaziemi.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poszukiwania genezy tunezyjskich pączków byłyby zdecydowanie długie i żmudne. Wiadomo jedynie, że tradycja ich serwowania sięga wielu setek lat wstecz. Niemałe znaczenie w kształtowaniu się przepisu miały ponoć wpływy nie tylko arabskie i berberyjskie, ale także włoskie i francuskie. Z tego też powodu bambalouni mają liczną rodzinę w świecie Afryki i Bliskiego Wschodu; na przykład w Libii podaje się niezwykle podobno pączki sfinz.

No dobrze, ale czym tak naprawdę są bambalouni? Okrągłymi pączkami z dziurą w środku, które wyróżniają dwa aspekty: "powietrzna" konsystencja i podanie, a mianowicie maczanie gotowych pączków w syropie lub miodzie. Jeśli to brzmi dla ciebie zagadkowo, to nie przejmuj się; o ile chociaż raz przygotowywałeś zwykłe pączki, to i z bambalouni na pewno sobie poradzisz!

Tunezyjskie pączki bambalouni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli
  • 70 g cukru,
  • do smażenia: olej,
  • do podania: płynny miód.
Bambalouni to drożdżowe pączki, które podaje się z płynnym miodem lub syropem
Bambalouni to drożdżowe pączki, które podaje się z płynnym miodem lub syropem© Canva | Thomas Demarczyk

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru. Odstaw na kwadrans.
  2. Teraz do zaczynu dodaj przesianą mąkę, pozostały cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Zacznij dodawać po trochu ciepłej wody. Chodzi o to, by ciasto nabrało konsystencji gęstej śmietany. Gdybyś "przegiął", ratuj się mąką.
  3. Tak przygotowane ciasto odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce. Pamiętaj o przykryciu.
  4. Po tym czasie raz jeszcze wyrób masę. Następnie uformuj z niej kule (powinno wyjść około 12-15 pączków). Spłaszcz je dłonią, w środku zrób dziury. Przykryj i odstaw na kolejne 40 minut.
  5. Smaż na oleju rozgrzanym do około 175 stopni. Postaraj się nie wrzucać zbyt wielu bambalouni do smażenia naraz, bo obniżysz temperaturę tłuszczu. Trzymaj w oleju przez około 3 minuty na stronę.
  6. Podawaj tunezyjskie pączki z "polewą" z płynnego miodu. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także