Moja pieczeń zawsze wychodzi miękka i delikatna. Mięso rozpływa się w ustach

Z pieczenią wieprzową bywa różnie – nieraz smakuje doskonale, innym razem wychodzi sucha i bez smaku. Oczywiście kluczowe jest świeże mięso, ale ważny jest jeszcze jeden element układanki. W ten sposób mięso nabierze wigoru, a po upieczeniu zrobi się delikatne i kruche jednocześnie.

Pieczeń wykorzystasz na obiad i na kanapkiPieczeń wykorzystasz na obiad i na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pieczeń z szynki lub schabu to świetny pomysł na uroczysty rodzinny obiad. W piekarniku możesz przygotować dużą porcję mięsa, którym wszyscy najedzą się do syta. A jak coś zostanie, to będzie na kanapki – kromki świeżego chleba na zakwasie, przełożone plasterkiem pieczeni z ogórkiem kiszonym i sosem tatarskim to pomysł zarówno na pożywną kolację, jak i smaczny lunch do pracy.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Jak zrobić miękką i delikatną pieczeń?

Osobom doświadczonym w kuchni może się to wydać banalne, ale wiele innych osób o tym zapomina, że mięso wieprzowe potrzebuje marynaty. Magda Gessler dobitnie mówiła o tym przy okazji karkówki na grilla – nie wystarczy natrzeć mięsa przyprawami i położyć na ruszcie bądź w naczyniu żaroodpornym. Nie wystarczy nawet godzina czy dwie w lodówce. O schabie, szynce czy karkówce na pieczeń trzeba pomyśleć dzień wcześniej, inaczej nasze starania i pieniądze na nic – oczywiście mięso bez marynowania będzie jadalne, ale wyjdzie po prostu niesmaczne.

Do pieczonej szynki czy schabu doskonale sprawdzą się podstawowe przyprawy i zioła, takie jak czosnek, tymianek i majeranek. Jeśli chcesz, możesz dodać mieloną paprykę, ale nie ma co popadać w przesadę. Lepiej postawić na kilka sprawdzonych i wyrazistych dodatków niż eksperymentować z mieszanką przypraw, które dadzą niepewny efekt. Mięso dokładnie umyj, osusz, a następnie natrzyj przyprawami wymieszanymi z oliwą lub olejem. Ja często używam rękawa do pieczenia, który pomaga mi sprawnie rozprowadzić marynatę. Następnego dnia wyjmuję szynkę z folii i obsmażam krótko na patelni. Dopiero potem wrzucam do piekarnika, trzymając się zasady, że na każdy 1 kilogram mięsa potrzeba 1 godziny pieczenia.   

Przepis na pieczeń wieprzową

Po wyjęciu z piekarnika poczekaj chwilę z pokrojeniem mięsa, aż w środku przestaną buzować soki. Inaczej wypłyną na zewnątrz i również w ten sposób mięso może zrobić się suche.

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 4 łyżki oliwy,
  • przyprawy do marynaty: 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż mięso do rękawa do pieczenia. Do środka wlej oliwę i wsyp przyprawy: suszony tymianek, majeranek, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie natrzyj mięso i schowaj do lodówki na 24 godziny.
  2. Następnego dnia wyjmij mięso z rękawa i obsmaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, na dnie ułóż pokrojoną w pióra cebulę, a na cebuli połóż przygotowane mięso. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wlej szklankę wody.
  4. Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Na ostatnie 30 minut zdejmij pokrywkę, aby zarumienić skórkę pieczeni.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Turecki rosół podniesie odporność lepiej niż suplementy. Wybór eksperta
Turecki rosół podniesie odporność lepiej niż suplementy. Wybór eksperta