Wielu z nas nie ma pojęcia. Możesz je jeść na surowo bez żadnych obaw

Surowe warzywa powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są źródłem błonnika i łatwo przyswajalnych witamin. Niektóre spożywamy tylko po obróbce termicznej, a to duży błąd, bo nie dostarczymy sobie ważnych składników odżywczych.

Ryż z surowego kalafioraRyż z surowego kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Każdy wie, że surowe warzywa i owoce to największa skarbnica wartości. Gotowanie, pieczenie i grillowanie niszczy niektóre ważne związki. O ile bez problemu zjemy ogórka, paprykę lub pomidora na surowo, tak z innymi warzywami mamy problem. Dla wielu z nas nieugotowanie na przykład brokuła to rzecz niemal niemożliwa. Tu okazuje się jednak coś bardzo ciekawego. Nie dość, że możemy, to jeszcze powinniśmy to robić. Jakie jeszcze surowe warzywa mogą trafić na stół? Udowodnię ci, że niejedno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Surowe warzywa, o których byś nawet nie pomyślał

To zestawienie nie będzie obejmować "klasyków", jak pomidory, ogórki, papryka, szpinak czy sałata. Te warzywa jemy zazwyczaj tylko na surowo, jako dodatek do kanapek lub sałatek. Robimy też z nich smoothie. Niektóre surowe warzywa kupujemy w sklepach i od razu poddajemy je obróbce cieplnej. Wydaje nam się to najlepszym rozwiązaniem, bo jesteśmy do niego przyzwyczajeni. Tak robiły nasze mamy i babcie.

Oto lista warzyw, które możesz jeść na surowo i nic ci się nie stanie:

  • brokuły - tak, naprawdę warto je zjadać na surowo, tylko trzeba je pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, są bardzo chrupiące. Zawierają sulforafan, który pomaga w walce z wrzodami żołądka, a gotowanie tego warzywa sprawia, że substancja ta nie jest produkowana,
  • kalafior - to kolejne zaskoczenie, ale starty lub cienko pokrojony i dorzucony do innych warzyw smakuje wybornie. Zawiera ten sam enzym co brokuły,
  • cukinia - można podawać w formie warzywnego makaronu albo jako dodatek do dipów, jest lekkostrawna i pełna witamin,
  • korzeń pietruszki - zawiera flawonidy, więc takie surowe warzywa walczą z wolnymi rodnikami. Ma działanie moczopędne i wiatropedne, wspiera pracę nerek,
  • buraki - gotowanie sprawia, że 30 proc. wartości składników odżywczych "ucieka", niektóre ważne związki rozpuszczają się w gorącej wodzie, więc najlepszym pomysłem jest zrobienie soku burakowego.

Surowe warzywa są zdrowe i pożywne

Do naszej codziennej diety powinniśmy włączyć przede wszystkim kiszonki, ale też i:

  • jarmuż - idealnie pasuje do sałatek, smoothie i kanapce, podgrzewanie go może sprawić, że straci większość właściwości odżywczych,
  • bataty - tak, słodkie ziemniaki można jeść na surowo, bo nie zawierają toksycznych substancji, można je pokroić w cienkie plasterki, posypać przyprawą i jeść jak chipsy,
  • topinambur - świetnie smakuje w surówce, ale warto go czasem pochrupać jako pełną witamin przekąskę,
  • kapusta włoska - zazwyczaj robimy z niej gołąbki lub zupę, ale sprawdzi się też jako dodatek do kanapek lub po prostu część sałatki. Wystarczy, że drobno poszatkujesz i dodasz odrobinę soku z cytryny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem