Wielu z nas nie ma pojęcia. Możesz je jeść na surowo bez żadnych obaw

Surowe warzywa powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są źródłem błonnika i łatwo przyswajalnych witamin. Niektóre spożywamy tylko po obróbce termicznej, a to duży błąd, bo nie dostarczymy sobie ważnych składników odżywczych.

Ryż z surowego kalafioraRyż z surowego kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Każdy wie, że surowe warzywa i owoce to największa skarbnica wartości. Gotowanie, pieczenie i grillowanie niszczy niektóre ważne związki. O ile bez problemu zjemy ogórka, paprykę lub pomidora na surowo, tak z innymi warzywami mamy problem. Dla wielu z nas nieugotowanie na przykład brokuła to rzecz niemal niemożliwa. Tu okazuje się jednak coś bardzo ciekawego. Nie dość, że możemy, to jeszcze powinniśmy to robić. Jakie jeszcze surowe warzywa mogą trafić na stół? Udowodnię ci, że niejedno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Surowe warzywa, o których byś nawet nie pomyślał

To zestawienie nie będzie obejmować "klasyków", jak pomidory, ogórki, papryka, szpinak czy sałata. Te warzywa jemy zazwyczaj tylko na surowo, jako dodatek do kanapek lub sałatek. Robimy też z nich smoothie. Niektóre surowe warzywa kupujemy w sklepach i od razu poddajemy je obróbce cieplnej. Wydaje nam się to najlepszym rozwiązaniem, bo jesteśmy do niego przyzwyczajeni. Tak robiły nasze mamy i babcie.

Oto lista warzyw, które możesz jeść na surowo i nic ci się nie stanie:

  • brokuły - tak, naprawdę warto je zjadać na surowo, tylko trzeba je pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, są bardzo chrupiące. Zawierają sulforafan, który pomaga w walce z wrzodami żołądka, a gotowanie tego warzywa sprawia, że substancja ta nie jest produkowana,
  • kalafior - to kolejne zaskoczenie, ale starty lub cienko pokrojony i dorzucony do innych warzyw smakuje wybornie. Zawiera ten sam enzym co brokuły,
  • cukinia - można podawać w formie warzywnego makaronu albo jako dodatek do dipów, jest lekkostrawna i pełna witamin,
  • korzeń pietruszki - zawiera flawonidy, więc takie surowe warzywa walczą z wolnymi rodnikami. Ma działanie moczopędne i wiatropedne, wspiera pracę nerek,
  • buraki - gotowanie sprawia, że 30 proc. wartości składników odżywczych "ucieka", niektóre ważne związki rozpuszczają się w gorącej wodzie, więc najlepszym pomysłem jest zrobienie soku burakowego.

Surowe warzywa są zdrowe i pożywne

Do naszej codziennej diety powinniśmy włączyć przede wszystkim kiszonki, ale też i:

  • jarmuż - idealnie pasuje do sałatek, smoothie i kanapce, podgrzewanie go może sprawić, że straci większość właściwości odżywczych,
  • bataty - tak, słodkie ziemniaki można jeść na surowo, bo nie zawierają toksycznych substancji, można je pokroić w cienkie plasterki, posypać przyprawą i jeść jak chipsy,
  • topinambur - świetnie smakuje w surówce, ale warto go czasem pochrupać jako pełną witamin przekąskę,
  • kapusta włoska - zazwyczaj robimy z niej gołąbki lub zupę, ale sprawdzi się też jako dodatek do kanapek lub po prostu część sałatki. Wystarczy, że drobno poszatkujesz i dodasz odrobinę soku z cytryny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇