Wielu z nas nie ma pojęcia. Możesz je jeść na surowo bez żadnych obaw

Surowe warzywa powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są źródłem błonnika i łatwo przyswajalnych witamin. Niektóre spożywamy tylko po obróbce termicznej, a to duży błąd, bo nie dostarczymy sobie ważnych składników odżywczych.

Ryż z surowego kalafioraRyż z surowego kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Każdy wie, że surowe warzywa i owoce to największa skarbnica wartości. Gotowanie, pieczenie i grillowanie niszczy niektóre ważne związki. O ile bez problemu zjemy ogórka, paprykę lub pomidora na surowo, tak z innymi warzywami mamy problem. Dla wielu z nas nieugotowanie na przykład brokuła to rzecz niemal niemożliwa. Tu okazuje się jednak coś bardzo ciekawego. Nie dość, że możemy, to jeszcze powinniśmy to robić. Jakie jeszcze surowe warzywa mogą trafić na stół? Udowodnię ci, że niejedno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Surowe warzywa, o których byś nawet nie pomyślał

To zestawienie nie będzie obejmować "klasyków", jak pomidory, ogórki, papryka, szpinak czy sałata. Te warzywa jemy zazwyczaj tylko na surowo, jako dodatek do kanapek lub sałatek. Robimy też z nich smoothie. Niektóre surowe warzywa kupujemy w sklepach i od razu poddajemy je obróbce cieplnej. Wydaje nam się to najlepszym rozwiązaniem, bo jesteśmy do niego przyzwyczajeni. Tak robiły nasze mamy i babcie.

Oto lista warzyw, które możesz jeść na surowo i nic ci się nie stanie:

  • brokuły - tak, naprawdę warto je zjadać na surowo, tylko trzeba je pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, są bardzo chrupiące. Zawierają sulforafan, który pomaga w walce z wrzodami żołądka, a gotowanie tego warzywa sprawia, że substancja ta nie jest produkowana,
  • kalafior - to kolejne zaskoczenie, ale starty lub cienko pokrojony i dorzucony do innych warzyw smakuje wybornie. Zawiera ten sam enzym co brokuły,
  • cukinia - można podawać w formie warzywnego makaronu albo jako dodatek do dipów, jest lekkostrawna i pełna witamin,
  • korzeń pietruszki - zawiera flawonidy, więc takie surowe warzywa walczą z wolnymi rodnikami. Ma działanie moczopędne i wiatropedne, wspiera pracę nerek,
  • buraki - gotowanie sprawia, że 30 proc. wartości składników odżywczych "ucieka", niektóre ważne związki rozpuszczają się w gorącej wodzie, więc najlepszym pomysłem jest zrobienie soku burakowego.

Surowe warzywa są zdrowe i pożywne

Do naszej codziennej diety powinniśmy włączyć przede wszystkim kiszonki, ale też i:

  • jarmuż - idealnie pasuje do sałatek, smoothie i kanapce, podgrzewanie go może sprawić, że straci większość właściwości odżywczych,
  • bataty - tak, słodkie ziemniaki można jeść na surowo, bo nie zawierają toksycznych substancji, można je pokroić w cienkie plasterki, posypać przyprawą i jeść jak chipsy,
  • topinambur - świetnie smakuje w surówce, ale warto go czasem pochrupać jako pełną witamin przekąskę,
  • kapusta włoska - zazwyczaj robimy z niej gołąbki lub zupę, ale sprawdzi się też jako dodatek do kanapek lub po prostu część sałatki. Wystarczy, że drobno poszatkujesz i dodasz odrobinę soku z cytryny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo