Niezawodny sposób na ogórki małosolne. Dzięki prostym trikom będą gotowe w 2 dni
Nadchodzi sezon na uwielbiane przez wszystkich kiszonki. To jest czas, w którym warto zrobić smaczne i zdrowe ogórki małosolne. Dzięki tym prostym zasadom ich smakiem będziesz cieszyć się już dwa dni później.
Zrób ogórki małosolne już dzisiaj, a pojutrze będziesz je chrupać do obiadu lub po prostu zjadać na kanapce. Brzmi mało realnie, prawda? Nic bardziej mylnego, bo znam kilka trików, które przyspieszą proces kiszenia. One po prostu działają i są niesamowicie proste. Nie musisz zbierać ogórków w pełnię księżyca ani tańczyć nad ogniskiem i wypowiadać mantr. Ogórki małosolne lubią najzwyklejsze działania i produkty, więc na tym się skupimy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt
Co zrobić, by ogórki małosolne wyszły idealne?
Jak wiemy, takie ogórki zalewa się wodą z solą (potocznie ta mikstura nazywana jest solanką). Jednak musimy pamiętać też o dodatkach. Tutaj obowiązkowe wręcz są: chrzan, czosnek i koper. Dobrym pomysłem będzie dodanie liści wiśni, orzecha lub porzeczki, zawierają one garbniki, dzięki którym warzywa zyskają chrupkość. Połączenie tych wszystkich składników sprawi, że ogórki małosolne będą smaczne.
A co zrobić, by były chrupiące? Na to też istnieje niezawodny sposób. Wystarczy tylko... przyspieszyć proces kiszenia. Zanim włożysz ogórki do słoika, odetnij ich końcówki. Dzięki temu wszelkie aromaty i substancje odpowiedzialne za kiszenie szybciej przedostaną się do warzyw. Jak już poukładasz wszystko w słoikach, zalej to gorącą solanką. Zazwyczaj słyszy się o zimnym wywarze, ale zaufaj mi na słowo, ciepły również będzie dobry.
Przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne
Lista składników nie będzie mocno zaskakująca. Ogórki małosolne robi się tak samo, jak kiszone, tylko te są szybciej gotowe.
Przygotuj więc:
- kilogram ogórków gruntowych,
- litr gorącej wody,
- łyżkę soli,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łodygi kopru.
- 2 cm korzenia chrzanu,
- po 2 liście porzeczki lub wiśni do każdego słoika.
Sposób wykonania:
- Ogórki dokładnie opłucz i osusz, a następnie odetnij obie końcówki. Umyj też chrzan, czosnek i koper. W słoikach lub w kamionkowym naczyniu ułóż liście, na nich połóż ogórki i dorzuć wszystkie dodatki.
- Zagotuj wodę z solą. W ten sposób przygotujesz solankę. Zalej nią ogórki - muszą być całe przykryte. Najlepiej będzie, jeśli je czymś obciążysz. Jeśli używasz kamionki, użyj talerzyka lub pokrywki. W przypadku słoika wystarczy nakrętka. Ogórki małosolne przykryj ściereczką i odstaw na dwa dni. Kiszonki lubią temperaturę pokojową, bo w niej najlepiej pracują.
- Możesz też przeprowadzić proces pasteryzacji słoików. Wystarczy, że poukładasz je w garnku na ścierce, zalejesz do połowy wysokości wodą i będziesz gotować przez 20 minut.