Możesz zapomnieć o tarciu ziemniaków. Rewolucyjny przepis na placki

Jeśli od przygotowania placków z ziemniaków odstręcza cię sama myśl o żmudnym procesie ścierania tych warzyw, mamy coś w sam raz dla ciebie. Nigdy więcej pokaleczonych knykci; od dziś możesz tworzyć placki z gotowanych ziemniaków. Przepis znajdziesz w tym artykule. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Tarcie ziemniaków nie należy do najprzyjemniejszych czynności, które wykonujemy w kuchni. Gdyby stworzyć ranking najbardziej "znielubionych" zajęć podczas gotowania, ścieranie ziemniaków z całą pewnością walczyłoby o podium z krojeniem cebuli (poznaj patenty, dzięki któremu nie uronisz wtedy już ani jednej łzy!) i, dajmy na to, obieraniem jajek ze skorupek.

Jeśli więc należysz do tych, którzy placki z ziemniaków serwowaliby sobie i rodzinie o wiele częściej, gdyby nie ścieranie, to musisz poznać poniższy przepis. Te placki z gotowanych ziemniaków dosłownie odmieniają życie. Przynajmniej te kulinarne.

Obrazek
Placki z gotowanych ziemniaków - Pyszności; foto: Canva

Nie zwlekajmy więc i ruszmy na ratunek pozdzieranym podczas ścierania ziemniaków palcom oraz ugotowanym już kartoflom, które nie zostały dojedzone. Oto receptura, której potrzebujesz.

Placki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • pół cebuli
  • masło
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub ugnieć. Wbij do nich jajko, dosyp mąkę i przyprawy. Po szczypcie soli, pieprzu i słodkiej papryki powinno być w sam raz, chociaż możesz jeszcze przetestować wersję placków z suszonym czosnkiem. To może nie spodobać się dzieciom, ale dorosłym - jak najbardziej. Dorzuć do masy jeszcze drobno posiekaną i zeszkloną na patelni cebulę.

Obrazek
Placki z gotowanych ziemniaków - Pyszności; foto: Canva

Całą masę dokładnie wymieszaj. Dłońmi uformuj placuszki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Pamiętaj, by nigdy nie kłaść placków na zimny tłuszcz - powolne smażenie sprawi, że nabiorą one tłuszczu, który ciężko będzie później odsączyć.

Usmaż placki z obu stron i wyłóż na ręcznik papierowy. Podawaj z odrobiną ciepłego masła i drobno posiekanym szczypiorkiem. Musimy tu wtrącić jeszcze jedną poradę: lepiej łap za placki szybko, bo znikają w oka mgnieniu. Smacznego!

A po więcej kulinarnych pomysłów zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład ten przepis na wytrawne babeczki z serem ricotta i pomidorkami.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość