Oto dlaczego częściej powinno się sięgać po cytryny i dlaczego warto przechowywać je w zamrażarce
Gdy życie daje ci cytrynę, co robisz? Mamy na to pomysł. Następnym razem, gdy wrócisz do domu z siatką cytryn, koniecznie włóż je do zamrażalnika. Przechowując je w ten sposób będą gotowe, kiedy tylko będziesz ich potrzebować.
13.09.2016 | aktual.: 18.09.2023 12:18
Na przykład, by zrobić cytrynową tartę albo lemoniadę. Nawet jeśli będziesz po prostu potrzebował cytryny, by wycisnąć ją do herbaty. Cytryna nadaje się prawie do wszystkiego.
Mrożenie cytryn jest nie tylko wygodne, ale ma całkiem sporo właściwości. Oto kilka z nich:
Skórka z cytryny zawiera od 5 do 10 razy więcej witamin niż sok
Jak często używasz skórki cytryny? Skórkę zamrożonej cytryny jest dużo łatwiej zetrzeć i dodać do sałatki, zupy, makaronu, ciasta czy czegokolwiek innego. Doda wyjątkowego smaku i pozwoli na uzyskanie większej ilości witamin. Również usunie toksyny z twojego organizmu.
Łatwa dostępność = częstsze używanie
Najczęściej używasz tego co masz pod ręką. Z racji tego, jak dobroczynny wpływ ma cytryna na nasze zdrowie, zdecydowanie częściej powinniśmy po nią sięgać. Cytryna w zamrażarce będzie dostępna na dłużej i możesz mieć niewielki zapas, mrożona dłużej utrzyma swoje właściwości i nie zepsuje się tak szybko.
Cytryna to skuteczny środek w walce z cystami, nowotworami i wieloma rodzajami raka. Badania wykazały, że cytryna jest skuteczniejsza 10.000 razy bardziej niż chemioterapia!
Cytryna ma również zdolność zwalczania bakterii i grzybów. Dlatego też cytryna jest doskonała do czyszczenia!
Woda z cytryną smakuje lepiej!
Mrożoną cytrynę możesz wycisnąć bezpośrednio do herbaty, wody czy drinka. Innym sposobem może być włożenie do szklanki mrożonych plasterków.