PoradyRyba staje się bardzo niezdrowa, jeśli smażysz ja na tym oleju. Nie rób tego

Ryba staje się bardzo niezdrowa, jeśli smażysz ja na tym oleju. Nie rób tego

Ryba staje się bardzo niezdrowa, jeśli smażysz ja na tym oleju. Nie rób tego
Joanna Bogiel-Jażdżyk
30.04.2023 08:45

Ryby stanowią łatwostrawny, niskokaloryczny składnik diety. Są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 oraz łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Po czasach odwrotu coraz częściej włączamy je do swojego menu. Jednak, by zachowały wszystkie swoje właściwości, trzeba odpowiednio je przygotować. Niestety, często smażymy ją na złym oleju.

Mimo wiedzy o korzystnym wpływie jedzenia ryb na nasze zdrowie, średnie spożycie ryb w Polsce w skali roku wynosi około 12 kg na osobę. To niewiele w porównaniu np. z Hiszpanią, której przeciętny mieszkaniec je oko 55 kg ryb rocznie.

Dietetycy nieustannie apelują - ryby powinny się pojawiać w naszej diecie dwa razy w tygodniu. W tym raz w tygodniu na naszym na talerzu powinna gościć tłusta ryba, choćby śledź, łosoś lub makrela.

Smażony łosoś z warzywami - Pyszności; źródło: Adobe
Smażony łosoś z warzywami - Pyszności; źródło: Adobe

Ryba? Najchętniej smażona

Jeśli już wybieramy ryby, najchętniej przygotowujemy je, smażąc na patelni. Rzadziej przyrządzamy je w piekarniku lub na grillu - a są pyszne. Nie wszyscy miłośnicy smażonej na złoto rybki wiedzą jednak na jakim oleju ją przygotowywać. W związku z tym popełniają błąd, który zdrowe danie zamienia w posiłek szkodliwy. Sprawdź, czy ty także go nie popełniasz.

Na tym oleju nie wolno smażyć ryb!

Idzie o olej słonecznikowy, bardzo popularny w naszych kuchniach. Używamy go do smażenia, pieczenia i sałatek. Produkt ten, mimo wielu zalet, posiada także wady. Olej słonecznikowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Nie powinniśmy go jednak wykorzystywać do smażenia ryb.

Te bowiem są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Łączenie ich z omega-6 zawartymi w oleju zaburza proporcje obu kwasów. Im więcej dolewamy go na patelnię, tym trudniej zachować te prozdrowotne proporcje. Zaburzenie równowagi kwasów w organizmie grozi zwiększeniem ryzyka chorób układu krążenia i nowotworów. Powoduje też stany zapalne.

Olej rzepakowy - Pyszności; źródło: Adobe
Olej rzepakowy - Pyszności; źródło: Adobe

Jakiego oleju używać?

Najlepszy do smażenia ryb będzie olej rzepakowy lub rafinowana oliwa. Oba tłuszcze zawierają dużo mniej kwasów omega-6. Mają też neutralny smak, który nie zdeterminuje smaku potrawy. Dobrym wyborem do przygotowania smażonej ryby jest również masło klarowane.

Absolutnie nigdy nie używaj do smażenia ryb słoniny i smalcu. Ich intensywny smak zepsuje wszystkie twoje kulinarne wysiłki.

A tymczasem może masz ochotę na pyszną zupę krem z kalafiora?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także