Tylko ten rodzaj tłuszczu nadaje się do smażenia karpia. Każdy inny odbiera mu smak i teksturę

Na jakim tłuszczu smażymy wigilijnego karpia? Wybór odpowiedniego tłuszczu jest kluczowy, żeby uzyskać pyszną rybę na Święta.

ObrazekKarp - Pyszności; Foto: Canva.com
Ewa

Karp nierozerwalnie kojarzy nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. Chociaż w poprzednie miesiące jest dość zapomniany, to w grudniu wraca do łask. Na naszych stołach gości w przeróżnych odsłonach: jedni zamykają go w galarecie, inni dodają do pierogów lub zupy rybnej. Najpopularniejszą i jednocześnie chyba najchętniej wybieraną formą jest smażony karp. Mamy dla Ciebie wskazówkę, dzięki której wyjdzie idealny.

Na jakim tłuszczu smażymy karpia?

Karp jest delikatną rybą, chociaż wiele osób narzeka na pojawiający się stosunkowo często posmak mułu. Aby pozbyć się tego przykrego aromatu wystarczy, że dzień wcześniej namoczysz kawałki ryby w mleku. Po oczyszczeniu ryby z łusek, płetw i wnętrzności można przejść do smażenia. Przed wrzuceniem ryby na patelnię osusz ją dobrze ręcznikiem papierowym. Kluczowy jest również wybór tłuszczu- karpia należy tylko i wyłącznie na oleju rzepakowym. Jest odpowiedni do smażenia w bardzo wysokich temperaturach, dzięki wysokiej temperaturze dymienia. Inne oleje mogą zacząć się palić, co z kolei powoduje wydzielanie się rakotwórczych substancji.

Na jakim tłuszczu smażymy karpia- Pyszności; źródło: Canva
Na jakim tłuszczu smażymy karpia- Pyszności; źródło: Canva

Chociaż wiele osób lubi smażyć potrawy na smalcu, to w tym wypadku lepiej tego nie robić. Po pierwsze, tłuszcz może zdominować delikatny smak ryby. Po drugie, dla wielu osób wigilia jest dniem postnym, w którym wskazana jest wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych.

Czy mogę usmażyć karpia dzień wcześniej?

W gorączce przedświątecznych przygotowań zastanawiamy się, co możemy przygotować wcześniej, aby nie spędzić całej wigilii w kuchni. Karpia możesz z powodzeniem usmażyć dzień przed wigilią, jeśli chcesz oszczędzić trochę czasu. W dniu kolacji podgrzej go w piekarniku. Dalej pozostanie smaczny, a Ty nie spędzisz dużo czasu nad patelnią ze smażącą się rybą.

Przepis na świąteczny drink EGG NOG znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji