PoradyTylko ten rodzaj tłuszczu nadaje się do smażenia karpia. Każdy inny odbiera mu smak i teksturę

Tylko ten rodzaj tłuszczu nadaje się do smażenia karpia. Każdy inny odbiera mu smak i teksturę

Karp - Pyszności; Foto: Canva.com
Karp - Pyszności; Foto: Canva.com
Ewa
17.12.2022 12:41

Na jakim tłuszczu smażymy wigilijnego karpia? Wybór odpowiedniego tłuszczu jest kluczowy, żeby uzyskać pyszną rybę na Święta.

Karp nierozerwalnie kojarzy nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. Chociaż w poprzednie miesiące jest dość zapomniany, to w grudniu wraca do łask. Na naszych stołach gości w przeróżnych odsłonach: jedni zamykają go w galarecie, inni dodają do pierogów lub zupy rybnej. Najpopularniejszą i jednocześnie chyba najchętniej wybieraną formą jest smażony karp. Mamy dla Ciebie wskazówkę, dzięki której wyjdzie idealny.

Na jakim tłuszczu smażymy karpia?

Karp jest delikatną rybą, chociaż wiele osób narzeka na pojawiający się stosunkowo często posmak mułu. Aby pozbyć się tego przykrego aromatu wystarczy, że dzień wcześniej namoczysz kawałki ryby w mleku. Po oczyszczeniu ryby z łusek, płetw i wnętrzności można przejść do smażenia. Przed wrzuceniem ryby na patelnię osusz ją dobrze ręcznikiem papierowym. Kluczowy jest również wybór tłuszczu- karpia należy tylko i wyłącznie na oleju rzepakowym. Jest odpowiedni do smażenia w bardzo wysokich temperaturach, dzięki wysokiej temperaturze dymienia. Inne oleje mogą zacząć się palić, co z kolei powoduje wydzielanie się rakotwórczych substancji.

Na jakim tłuszczu smażymy karpia- Pyszności; źródło: Canva
Na jakim tłuszczu smażymy karpia- Pyszności; źródło: Canva

Chociaż wiele osób lubi smażyć potrawy na smalcu, to w tym wypadku lepiej tego nie robić. Po pierwsze, tłuszcz może zdominować delikatny smak ryby. Po drugie, dla wielu osób wigilia jest dniem postnym, w którym wskazana jest wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych.

Czy mogę usmażyć karpia dzień wcześniej?

W gorączce przedświątecznych przygotowań zastanawiamy się, co możemy przygotować wcześniej, aby nie spędzić całej wigilii w kuchni. Karpia możesz z powodzeniem usmażyć dzień przed wigilią, jeśli chcesz oszczędzić trochę czasu. W dniu kolacji podgrzej go w piekarniku. Dalej pozostanie smaczny, a Ty nie spędzisz dużo czasu nad patelnią ze smażącą się rybą.

Przepis na świąteczny drink EGG NOG znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także