PrzepisKuchnie świataNa obiad robię rosolnik. Z niedzielną zupą nie ma za dużo wspólnego

Na obiad robię rosolnik. Z niedzielną zupą nie ma za dużo wspólnego

Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie da się najeść, to znaczy, że jeszcze nie próbował rosolnika. Chociaż nazwa może kojarzyć się z niedzielnym klasykiem, to po spróbowaniu okazuje się, że koło rosołu ten przepis stał co najwyżej przez chwilę.

Rosolnik
Rosolnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy w lodówce czekają ogórki kiszone, a klasyczna ogórkowa nieco już mi się znudziła, sięgam po przepis na rosolnik. Taką zupę gotowała moja babcia, a rodzinny przepis przywiozła ze wschodu. To pożywny przepis na obiad, którym zaskoczysz wszystkich miłośników tradycyjnych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Rosolnik - zupa z ogórkami kiszonymi

Rosolnik z rosołem wspólnego nie ma za wiele. To zupa o charakterystycznym, kwaśno-słonym smaku, który jest zasługą ogórków kiszonych. Trafiają one do garnka wraz z zalewą. Do tego dodawana jest również kasza, która podkręca sytość. Jest dość tłusta dzięki żeberkom i świetnie sprawdza się jako naturalne lekarstwo na syndrom dnia poprzedniego.

Rosyjska zupa ogórkowa - rosolnik
Rosyjska zupa ogórkowa - rosolnik© Adobe Stock | Julien Yakubovski

Rosolnik ma długą historię w kuchni wschodniosłowiańskiej, a największą popularnością cieszy się w Rosji i Ukrainie. Jest z nim trochę jak z bigosem — każda gospodyni ma swój przepis. Czasem na liście składników znaleźć można pomidory, kapary, oliwki czy inne kiszone warzywa. Podstawą są jednak ogórki, żeberka oraz kasza.

  • 800 g mięsnych żeberek,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 150 g ogórków kiszonych,
  • 200 ml zalewy z ogórków,
  • 2 cebule,
  • 4 listki laurowe,
  • 6-8 kulek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2,5 litra wody lub bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka przełóż żeberka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Zalej wodą tak, by w całości przykryła mięso.
  3. Gotuj przez ok. 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  4. Po tym czasie wyjmij mięso i opcjonalnie dolej wodę.
  5. Wsyp kaszę i gotuj.
  6. Marchewki oraz pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.
  7. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  8. Do garnka z gotującą się kaszą dodaj starte warzywa oraz cebulę.
  9. Wymieszaj i gotuj przez 15-20 minut.
  10. Gdy kasza będzie miękka, dodaj starte ogórki kiszone wraz z sokiem.
  11. Dorzuć kawałki żeberek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy rosolnik serwuj na gorąco. Możesz dodatkowo podać go z pieczywem. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyzupa

Wybrane dla Ciebie