Na obiad robię rosolnik. Z niedzielną zupą nie ma za dużo wspólnego

Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie da się najeść, to znaczy, że jeszcze nie próbował rosolnika. Chociaż nazwa może kojarzyć się z niedzielnym klasykiem, to po spróbowaniu okazuje się, że koło rosołu ten przepis stał co najwyżej przez chwilę.

RosolnikRosolnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w lodówce czekają ogórki kiszone, a klasyczna ogórkowa nieco już mi się znudziła, sięgam po przepis na rosolnik. Taką zupę gotowała moja babcia, a rodzinny przepis przywiozła ze wschodu. To pożywny przepis na obiad, którym zaskoczysz wszystkich miłośników tradycyjnych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Rosolnik - zupa z ogórkami kiszonymi

Rosolnik z rosołem wspólnego nie ma za wiele. To zupa o charakterystycznym, kwaśno-słonym smaku, który jest zasługą ogórków kiszonych. Trafiają one do garnka wraz z zalewą. Do tego dodawana jest również kasza, która podkręca sytość. Jest dość tłusta dzięki żeberkom i świetnie sprawdza się jako naturalne lekarstwo na syndrom dnia poprzedniego.

Rosyjska zupa ogórkowa - rosolnik
Rosyjska zupa ogórkowa - rosolnik © Adobe Stock | Julien Yakubovski

Rosolnik ma długą historię w kuchni wschodniosłowiańskiej, a największą popularnością cieszy się w Rosji i Ukrainie. Jest z nim trochę jak z bigosem — każda gospodyni ma swój przepis. Czasem na liście składników znaleźć można pomidory, kapary, oliwki czy inne kiszone warzywa. Podstawą są jednak ogórki, żeberka oraz kasza.

  • 800 g mięsnych żeberek,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 150 g ogórków kiszonych,
  • 200 ml zalewy z ogórków,
  • 2 cebule,
  • 4 listki laurowe,
  • 6-8 kulek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2,5 litra wody lub bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka przełóż żeberka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Zalej wodą tak, by w całości przykryła mięso.
  3. Gotuj przez ok. 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  4. Po tym czasie wyjmij mięso i opcjonalnie dolej wodę.
  5. Wsyp kaszę i gotuj.
  6. Marchewki oraz pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.
  7. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  8. Do garnka z gotującą się kaszą dodaj starte warzywa oraz cebulę.
  9. Wymieszaj i gotuj przez 15-20 minut.
  10. Gdy kasza będzie miękka, dodaj starte ogórki kiszone wraz z sokiem.
  11. Dorzuć kawałki żeberek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy rosolnik serwuj na gorąco. Możesz dodatkowo podać go z pieczywem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇