Na obiad robię rosolnik. Z niedzielną zupą nie ma za dużo wspólnego

Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie da się najeść, to znaczy, że jeszcze nie próbował rosolnika. Chociaż nazwa może kojarzyć się z niedzielnym klasykiem, to po spróbowaniu okazuje się, że koło rosołu ten przepis stał co najwyżej przez chwilę.

RosolnikRosolnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w lodówce czekają ogórki kiszone, a klasyczna ogórkowa nieco już mi się znudziła, sięgam po przepis na rosolnik. Taką zupę gotowała moja babcia, a rodzinny przepis przywiozła ze wschodu. To pożywny przepis na obiad, którym zaskoczysz wszystkich miłośników tradycyjnych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Rosolnik - zupa z ogórkami kiszonymi

Rosolnik z rosołem wspólnego nie ma za wiele. To zupa o charakterystycznym, kwaśno-słonym smaku, który jest zasługą ogórków kiszonych. Trafiają one do garnka wraz z zalewą. Do tego dodawana jest również kasza, która podkręca sytość. Jest dość tłusta dzięki żeberkom i świetnie sprawdza się jako naturalne lekarstwo na syndrom dnia poprzedniego.

Rosyjska zupa ogórkowa - rosolnik
Rosyjska zupa ogórkowa - rosolnik © Adobe Stock | Julien Yakubovski

Rosolnik ma długą historię w kuchni wschodniosłowiańskiej, a największą popularnością cieszy się w Rosji i Ukrainie. Jest z nim trochę jak z bigosem — każda gospodyni ma swój przepis. Czasem na liście składników znaleźć można pomidory, kapary, oliwki czy inne kiszone warzywa. Podstawą są jednak ogórki, żeberka oraz kasza.

  • 800 g mięsnych żeberek,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 150 g ogórków kiszonych,
  • 200 ml zalewy z ogórków,
  • 2 cebule,
  • 4 listki laurowe,
  • 6-8 kulek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2,5 litra wody lub bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka przełóż żeberka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Zalej wodą tak, by w całości przykryła mięso.
  3. Gotuj przez ok. 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  4. Po tym czasie wyjmij mięso i opcjonalnie dolej wodę.
  5. Wsyp kaszę i gotuj.
  6. Marchewki oraz pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.
  7. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  8. Do garnka z gotującą się kaszą dodaj starte warzywa oraz cebulę.
  9. Wymieszaj i gotuj przez 15-20 minut.
  10. Gdy kasza będzie miękka, dodaj starte ogórki kiszone wraz z sokiem.
  11. Dorzuć kawałki żeberek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy rosolnik serwuj na gorąco. Możesz dodatkowo podać go z pieczywem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej