Na obiad robię rosolnik. Z niedzielną zupą nie ma za dużo wspólnego
Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie da się najeść, to znaczy, że jeszcze nie próbował rosolnika. Chociaż nazwa może kojarzyć się z niedzielnym klasykiem, to po spróbowaniu okazuje się, że koło rosołu ten przepis stał co najwyżej przez chwilę.
Kiedy w lodówce czekają ogórki kiszone, a klasyczna ogórkowa nieco już mi się znudziła, sięgam po przepis na rosolnik. Taką zupę gotowała moja babcia, a rodzinny przepis przywiozła ze wschodu. To pożywny przepis na obiad, którym zaskoczysz wszystkich miłośników tradycyjnych smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane
Rosolnik - zupa z ogórkami kiszonymi
Rosolnik z rosołem wspólnego nie ma za wiele. To zupa o charakterystycznym, kwaśno-słonym smaku, który jest zasługą ogórków kiszonych. Trafiają one do garnka wraz z zalewą. Do tego dodawana jest również kasza, która podkręca sytość. Jest dość tłusta dzięki żeberkom i świetnie sprawdza się jako naturalne lekarstwo na syndrom dnia poprzedniego.
Rosolnik ma długą historię w kuchni wschodniosłowiańskiej, a największą popularnością cieszy się w Rosji i Ukrainie. Jest z nim trochę jak z bigosem — każda gospodyni ma swój przepis. Czasem na liście składników znaleźć można pomidory, kapary, oliwki czy inne kiszone warzywa. Podstawą są jednak ogórki, żeberka oraz kasza.
- 800 g mięsnych żeberek,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 150 g kaszy jęczmiennej,
- 150 g ogórków kiszonych,
- 200 ml zalewy z ogórków,
- 2 cebule,
- 4 listki laurowe,
- 6-8 kulek ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju,
- 2,5 litra wody lub bulionu.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka przełóż żeberka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalej wodą tak, by w całości przykryła mięso.
- Gotuj przez ok. 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Po tym czasie wyjmij mięso i opcjonalnie dolej wodę.
- Wsyp kaszę i gotuj.
- Marchewki oraz pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Do garnka z gotującą się kaszą dodaj starte warzywa oraz cebulę.
- Wymieszaj i gotuj przez 15-20 minut.
- Gdy kasza będzie miękka, dodaj starte ogórki kiszone wraz z sokiem.
- Dorzuć kawałki żeberek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy rosolnik serwuj na gorąco. Możesz dodatkowo podać go z pieczywem. Smacznego!