PrzepisCiastaNajbardziej puszyste ciasto drożdżowe na świecie. Dodaj do niego owoce z kompotu

Najbardziej puszyste ciasto drożdżowe na świecie. Dodaj do niego owoce z kompotu

Zapach ciasta drożdżowego pięknie wypełnia mieszkanie i sprawia, że w brzuchu od razu zaczyna burczeć. Puszysta drożdżówka wzbogacona owocami z kompotu to najlepszy przepis na domową drożdżówkę.

Ciasto drożdżowe - Pyszności
Ciasto drożdżowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne

26.02.2024 | aktual.: 26.02.2024 11:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Idealnie puszyste, delikatne jak chmurka i mięciutkie - takiemu ciastu drożdżowemu nie sposób jest się oprzeć. Jeśli do tego dorzucimy owoce, które zostały nam po wypiciu kompotu i posypiemy całość maślaną kruszonką, to uzyskamy deser po prostu idealny. Z tym przepisem nie musisz obawiać się zakalca, suchego na wiór ciasta czy niewyrośniętego zaczynu. Sekret tkwi w proporcjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Idealne ciasto drożdżowe rośnie w piekarniku, jest puszyste po przekrojeniu i delikatne w smaku. Chociaż może się wydawać, że w przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, to wciąż wiele osób obawia się pieczenia. Z pomocą przychodzi mój prosty przepis, który wyjdzie nawet drożdżowym amatorom. Odpowiednio dobrane proporcje to gwarancja sukcesu.

Ciasto jest idealnie puszyste i miękkie - Pyszności
Ciasto jest idealnie puszyste i miękkie - Pyszności© Licencjodawca

Składniki:

Zaczyn

  • 1 szklanka mleka,
  • pół kostki drożdży,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • zaczyn,
  • owoce.

Kruszonka:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 100 g zimnego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od zaczynu. W rondelku podgrzewam mleko wraz z cukrem.
  2. Gdy będzie ciepłe (ale nie gorące) dodaję pokruszone drożdże oraz mąkę i dokładnie mieszam.
  3. Zaczyn odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
  4. Jajka miksuję wraz z cukrem na jednolitą masę.
  5. Masło na ciasto roztapiam w garnuszku.
  6. Mąkę przesypuję do miski, dodaję masę jajeczną oraz zaczyn i wyrabiam ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk, dodaję mąki.
  7. Na koniec wlewam roztopione i przestudzone masło, wyrabiam chwilę i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  8. Po tym czasie przekładam ciasto do blaszki 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Na wierzchu układam owoce - mogą być zarówno świeże, jak i te z kompotu. W przypadku tych drugich dokładnie je odsączam. Odstawiam na 10-15 minut.
  10. Przygotowuję kruszonkę, rozcierając w misce wszystkie składniki.
  11. Kruszonką posypuję ciasto drożdżowe.
  12. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 30-35 minut.

Smacznego!