Taką zupę na żeberkach robię nie tylko na Wszystkich Świętych. Króluje u mnie przez całą jesień

Zupa na żeberkach to klasyka, która szczególnie sprawdza się w chłodniejsze miesiące. Aromatyczna, sycąca i pełna smaku – to idealna propozycja na obiad, który rozgrzeje nawet w najzimniejsze dni. Nie tylko w okresie Wszystkich Świętych, ale przez całą jesień wraca u mnie na stół. Sprawdź, jak przygotować tę zupę, by zyskała jeszcze głębszy smak i podbiła serca domowników.

Zupa na żeberkach jest idealna na zimne, jesienne dniZupa na żeberkach jest idealna na zimne, jesienne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Zupy na bazie żeberek od lat cieszą się popularnością w polskiej kuchni. Mięso, gotowane przez dłuższy czas, uwalnia swój smak do wywaru, tworząc wyjątkowo aromatyczne danie. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, takie potrawy sprawdzają się idealnie. Zupa na żeberkach to sycące i pożywne danie, które można wzbogacić sezonowymi warzywami, by smakowało jeszcze lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa enchilada jest idealna na jesienny obiad. Syci i rozgrzewa

Przepis na zupę na żeberkach

Zupa na żeberkach to prawdziwy klasyk, który sprawdzi się przez całą jesień. Jest sycąca, smaczna i pełna aromatów, które dodają energii w chłodne dni. To danie, które z pewnością stanie się ulubieńcem domowników, niezależnie od okazji.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść natki pietruszki do dekoracji,
  • 1 łyżka oleju (do podsmażenia)

Jesień to czas, kiedy potrzebujemy potraw rozgrzewających i pożywnych, a zupa na żeberkach idealnie spełnia te wymagania. Mięso z żeberek nadaje jej wyjątkowy smak i aromat, a dodatek warzyw sprawia, że danie jest zdrowe i pełne wartości odżywczych. Gotując tę zupę, masz też pełną kontrolę nad składnikami, co pozwala dostosować jej smak do własnych preferencji.

Przygotowanie:

  1. Żeberka kroję na mniejsze kawałki, a następnie podsmażam na łyżce oleju, aż nabiorą złocistego koloru.
  2. W dużym garnku zagotowuję około 1,5 litra wody, wkładam podsmażone żeberka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz posiekaną cebulę.
  3. Całość gotuję na małym ogniu przez około 40 minut, aby wywar nabrał głębi smaku.
  4. W międzyczasie obieram marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki, kroję je na kawałki, a po upływie 40 minut dodaję warzywa do garnka.
  5. Gotuję kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem, a przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.

Dodatkowe wskazówki:

  • możesz wzbogacić zupę o inne warzywa, np. pora lub kapustę, co doda jej dodatkowej tekstury i smaku;
  • jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać łyżeczkę wędzonej papryki lub kilka ziarenek pieprzu, by zupa miała lekką nutę ostrości.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają