Pańska skórka za grosze, reszta nieco drożej. Co w tym roku tłumy zjedzą przy cmentarzach?

Co region, to inne zwyczaje, również dotyczące specjalnych okazji, jak święto Wszystkich Świętych. W Warszawie od dekad znana jest pańska skórka, czyli rodzaj bardzo słodkiego cukierka. Na tym jednak kulinarne ciekawostki przy cmentarzu się nie kończą.

Pańska skórka za grosze, reszta nieco drożej. Co w tym roku tłumy zjedzą przy cmentarzach?Pańska skórka: słodka przekąska sprzedawana przy obchodach 1.11
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Stołeczne ulice w okolicach 1 listopada zmieniają swoje oblicze — tłumy zmierzające na cmentarze mogą nie tylko skorzystać ze specjalnych linii tramwajowych i autobusowych, ale też spróbować raz w roku specjałów, które przy nekropoliach uważane są za najlepszy przysmak. Na moment przed kulminacją obchodów Wszystkich Świętych, wybrałam się w okolice Cmentarza Bródnowskiego. Warszawiacy dobrze znają te obrazki, ale dla przyjezdnych to swego rodzaju novum. W cyklu Kulinarna Stolica Polski zapytałam samą siebie, czy warto się na nie skusić. I ile kosztuje takie jedzenie przy cmentarzu? Przegląd do obejrzenia na wideo poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pańska skórka, szyszki i obwarzanki. Co zjemy przy cmentarzu?

Jak smakuje pańska skórka?

 Wielu warszawiakom początek listopada kojarzy się z zapachem parafiny i chryzantemami oraz słodkim smakiem pańskiej skórki. Znana jeszcze przed wojną, dziś obecna na przycmentarnych straganach, pańska skórka jest pilnie strzeżoną tajemnicą kulinarną przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Podstawowe składniki pozostają niezmienne. Białko, cukier, miód i sok owocowy stanowią bazę, z której powstaje twarda, lecz jednocześnie delikatna struktura przypominająca nugat. Gotowa masa wylewana jest do formy, gdzie twardnieje przez całą noc, tworząc osławioną "skórkę". Każdy cukierek pakowany jest w papierek i — co ciekawe — sztuka sztuce nie równa. Kupiłam cztery "skórki" i ich waga różniła się nawet o 10 g. Jednak nie ilość tu ma znaczenie, bo poziom cukru już po pierwszym małym kęsie zdecydowanie się podwyższa.

Na straganach sprzedawcy prześcigają się też w pomysłach na smaki — są smerfowe, owocowe i czekoladowe. Nie miałam odwagi testować wszystkich, chociaż cena 2 złote za sztukę oraz promocja 10+1 gratis mogą w takich cmentarnych testach konsumenckich pomóc.

Pańska skórka zapakowana w papierki sprzedawana na sztuki
Pańska skórka zapakowana w papierki sprzedawana na sztuki © Pyszności

Szyszki i różne obwarzanki

Na twardych kawałkach pańskiej skórki wybór przysmaków się nie kończy. Na straganach znaleźć można też sporej wielkości szyszki. To słodkie kule ulepione z ryżu preparowanego z karmelem lub innym spoidłem. W tym przypadku zdecydowanie wśród składników dominuje właśnie ryż, który po pierwszym gryzie rozsypuje się we wszystkie strony. Ale przysmak ma swój urok i nie kosztuje dużo, bo 7 złotych.

Sprzedawcy przy kramikach zachęcają też obwarzankami — większe i mniejsze precelki na wiązanym sznureczku można kupić w wersji klasycznej lub solonej. Kiedy zastanawiałam się, które wybrać, handlarz zapytał mnie: "Słone lubi?", sugerując, że taka preferencja smakowa może mi odpowiadać. Za 7 złotych kupiłam więc wiązankę solonych, chrupkich przekąsek. Choć jak się okazało nie tak twardych, jak przypuszczałam. A zapasów w tych punktach sprzedaży z pewnością nie zabraknie — zarówno szyszki, jak i obwarzanki kotłują się w wielkich worach.

Szyszki z preparowanego ryżu, a w tle różne smaki "skórki"
Szyszki z preparowanego ryżu, a w tle różne smaki "skórki" © Pyszności

Fast food przy cmentarzu

Co ciekawe, pańska skórka nie jest jedynym przysmakiem 1 listopada. W różnych regionach Polski, jak Kraków czy Lublin, można odnaleźć inne, podobne tradycje słodyczy. W ubiegłym roku testowaliśmy też produkty właśnie z tych regionów. Słynne szczypki, trupi miodek czy obwarzanki oceniła Frania w swoim cyklu redakcyjnym. Jednak to właśnie pańska skórka zdobyła tytuł najbardziej rozpoznawalnego smakołyku warszawskich cmentarzy, łącząc pokolenia we wspólnym obchodzeniu tego święta. Oby w tym roku nie przegrała z punktami gastronomicznymi, które oferują konkurencyjnie dania z grilla czy fast food. To zdecydowanie trudno wpisać w ciekawe, kulinarne tradycje regionu, a jedynie w pęd po zarobek przy okazji zgromadzeń.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia