Dietetyk wskazał najgorsze wędliny, jakie można kupić w Lidlu. Ich składy są załamujące

Robiąc zakupy, większość z nas przywiązuje wagę zarówno do cen, jak i samej jakości produktów. Ta druga kwestia jest szczególnie ważna przede wszystkim wtedy, gdy chcemy zjeść zdrowo. Czy wędliny w Lidlu są zdrowe? Postanowiliśmy wziąć je pod lupę. A pomógł nam w tym popularny dietetyk - Michał Wrzosek.

Wędliny w LidluWędliny w Lidlu - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=wY6kO2P8smA oraz Canva
Karol Wiak

Wędliny w Lidlu - tych produktów nie warto kupować!

Robiąc większe zakupy w supermarketach, najczęściej sięgamy po gotowe, zapakowane wędliny. Robimy to przede wszystkim z wygody, czy braku czasu. Większość z nas nie ma możliwości pójścia do sklepu mięsnego, dlatego też sięgamy po tego typu gotowce. A czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, czy takie produkty są zdrowe? Postanowiliśmy przeanalizować wędliny w Lidlu - ich skład, jakość i wpływ na nasze zdrowie. A pomógł nam w tym Michał Wrzosek - popularny polski dietetyk. Jego wnioski mogą nieco zaskoczyć!

Obrazek
Wędliny - Pyszności; Foto Canva.com

Skoro to produkt mięsny, to powinien w swoim składzie mieć dużą ilość mięsa. Dla przykładu kiełbasa homogenizowana Morliny ma w sobie zaledwie 48% mięsa i zawiera więcej tłuszczu niż białka. Mortadela z kurczaka to kolejny produkt - tu znajdziemy zaledwie 34% mięsa w produkcie, a reszta to MOM i wypełniacze oraz 16 g tłuszczu na 100 g.

Mielonka Tyrolska Baroni, co prawda zawiera w sobie 68% mięsa, ale znowu 16 g tłuszczu i zaledwie 10 g białka na 100 g produktu. Szynka wieprzowa Pikok zawiera podobną ilość mięsa i aż 2,4 g soli, a kosztuje aż 36 zł za kilogram. Za taką cenę można kupić dużo lepsze wędliny o naprawdę dobrej jakości!

Jakich składników należy unikać w wędlinach kupowanych w marketach?

Okazuje się, że podobnych przykładów jest więcej. I nie chodzi tu tylko i wyłącznie o wędliny w Lidlu, ale również i pozostałe produkty. A skoro mówimy już o mięsie, to przed zakupieniem danego produktu, zawsze sprawdzaj jego skład.

Obrazek
Parówki Lidl - Pyszności

Unikaj jak ognia następujących składników, które będą w nich obecne:

  • glutaminian sodu - wzmacnia smak wędlin
  • fosforany - pełnią funkcję regulatorów kwasowości i emulgatorów
  • azotany i azotyny - są to substancje konserwujące
  • cukry
  • wszystkie składniki, oznaczone symbolem E.

Uważnie czytaj etykiety na wędlinach i nie daj się złapać promocjom. Dobrej jakości produkty mięsne są nieco droższe. Kupuj świadomie i podejmuj te najlepsze decyzje!

Nie ma to jak kanapki z domową wędliną! Przepis na ten przysmak znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀