Najlepszy makaron bez glutenu. Tym przepisem zachwycają się wszyscy
Życie z celiakią nie jest łatwe. Rygorystyczne przestrzeganie diety bezglutenowej wiąże się z całą masą wyrzeczeń. Dla takich osób mamy coś specjalnego: cudownie prosty przepis na makaron bez glutenu.
18.01.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:07
Celiakia to trwająca całe życie choroba trzewna, polegająca na nieprawidłowej reakcji organizmu na spożycie glutenu. Jej następstwem jest uszkadzanie błony śluzowej jelita cienkiego, co wiąże się z nieprawidłowym przebiegiem wchłaniania składników odżywczych.
Na celiakię nie ma lekarstwa. Jedynym sposobem na uniknięcie skutków choroby jest przestrzeganie diety bezglutenowej. Jak czytamy na portalu celiakia.pl, badania pokazują, że na tę dolegliwość cierpi przynajmniej 1% ludzkości, chociaż nowe dane pochodzące z Finlandii wspominają nawet o 2,5%. Jak tłumaczy serwis, przyczyną tego może być coraz większe spożycie glutenu.
Produkty bezglutenowe
Żeby przejść na efektywną dietę bezglutenową, trzeba się nie lada natrudzić. To białko występuje przecież w każdym produkcie, do którego stworzenia użyta została pszenica i jej odmiany. Chorzy na celiakię nie zjedzą więc artykułów z owsa, żyta, jęczmienia czy orkiszu. W takim razie odpada duża część pieczywa, kasz oraz makaronów.
Na szczęście wraz z nagłośnieniem zjawiska występowania celiakii, pobudzona została również kreatywność kulinarna. Jakoś radzić sobie przecież trzeba, niekoniecznie rezygnując z ulubionych potraw. Jednym z owoców takiej pomysłowości jest ten przepis na makaron bez glutenu. Jest bardzo łatwy do zrobienia. Zobacz sam; oto przepis.
Makaron bez glutenu
Składniki:
- 350 g mąki z tapioki
- 280 g mąki gryczanej
- 95 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 400 ml wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie mąki przesiej do dużej miski. Dodaj sól. Następnie wlej do nich większość zagotowanej wody. Zacznij wyrabiać (najlepiej jest to robić przy pomocy miksera z hakiem). Stopniowo dolewaj resztę wody, ciągle miksując. Uzyskana masa powinna mieć jednolitą konsystencję.
Następnie podziel ciasto na cztery równe części. Trzy z nich musisz przykryć, żeby ciasto pozostało wilgotne, a jedną część wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj. Tak przygotowany płat pozostaw na chwilę do wyschnięcia (żeby nie lepił się podczas krojenia).
Nożem wykrój kluski. Gotuj je we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu klusek (powinno to zająć kilka sekund) odcedź je i przelej zimną wodą.
Tak powstaje makaron bez glutenu. A poniżej przepis na zdrowy makowiec według Ani Lewandowskiej. Prosto z naszego kanału na YouTube.