Najlepszy makaron bez glutenu. Tym przepisem zachwycają się wszyscy

Życie z celiakią nie jest łatwe. Rygorystyczne przestrzeganie diety bezglutenowej wiąże się z całą masą wyrzeczeń. Dla takich osób mamy coś specjalnego: cudownie prosty przepis na makaron bez glutenu. 

ObrazekMakaron bez glutenu - Pyszności; foto: Canva

Celiakia to trwająca całe życie choroba trzewna, polegająca na nieprawidłowej reakcji organizmu na spożycie glutenu. Jej następstwem jest uszkadzanie błony śluzowej jelita cienkiego, co wiąże się z nieprawidłowym przebiegiem wchłaniania składników odżywczych.

Na celiakię nie ma lekarstwa. Jedynym sposobem na uniknięcie skutków choroby jest przestrzeganie diety bezglutenowej. Jak czytamy na portalu celiakia.pl, badania pokazują, że na tę dolegliwość cierpi przynajmniej 1% ludzkości, chociaż nowe dane pochodzące z Finlandii wspominają nawet o 2,5%. Jak tłumaczy serwis, przyczyną tego może być coraz większe spożycie glutenu.

Obrazek
Makaron bez glutenu - Pyszności; foto: Canva

Produkty bezglutenowe

Żeby przejść na efektywną dietę bezglutenową, trzeba się nie lada natrudzić. To białko występuje przecież w każdym produkcie, do którego stworzenia użyta została pszenica i jej odmiany. Chorzy na celiakię nie zjedzą więc artykułów z owsa, żyta, jęczmienia czy orkiszu. W takim razie odpada duża część pieczywa, kasz oraz makaronów.

Na szczęście wraz z nagłośnieniem zjawiska występowania celiakii, pobudzona została również kreatywność kulinarna. Jakoś radzić sobie przecież trzeba, niekoniecznie rezygnując z ulubionych potraw. Jednym z owoców takiej pomysłowości jest ten przepis na makaron bez glutenu. Jest bardzo łatwy do zrobienia. Zobacz sam; oto przepis.

Makaron bez glutenu

Składniki:

  • 350 g mąki z tapioki
  • 280 g mąki gryczanej
  • 95 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml wody
Obrazek
Makaron bez glutenu - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Wszystkie mąki przesiej do dużej miski. Dodaj sól. Następnie wlej do nich większość zagotowanej wody. Zacznij wyrabiać (najlepiej jest to robić przy pomocy miksera z hakiem). Stopniowo dolewaj resztę wody, ciągle miksując. Uzyskana masa powinna mieć jednolitą konsystencję.

Następnie podziel ciasto na cztery równe części. Trzy z nich musisz przykryć, żeby ciasto pozostało wilgotne, a jedną część wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj. Tak przygotowany płat pozostaw na chwilę do wyschnięcia (żeby nie lepił się podczas krojenia).

Nożem wykrój kluski. Gotuj je we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu klusek (powinno to zająć kilka sekund) odcedź je i przelej zimną wodą.

Tak powstaje makaron bez glutenu. A poniżej przepis na zdrowy makowiec według Ani Lewandowskiej. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀