WAŻNE
TERAZ

Macron pisze po polsku. Francja wysyła myśliwce na wschodnią flankę

Najlepszy makaron bez glutenu. Tym przepisem zachwycają się wszyscy

Życie z celiakią nie jest łatwe. Rygorystyczne przestrzeganie diety bezglutenowej wiąże się z całą masą wyrzeczeń. Dla takich osób mamy coś specjalnego: cudownie prosty przepis na makaron bez glutenu. 

ObrazekMakaron bez glutenu - Pyszności; foto: Canva

Celiakia to trwająca całe życie choroba trzewna, polegająca na nieprawidłowej reakcji organizmu na spożycie glutenu. Jej następstwem jest uszkadzanie błony śluzowej jelita cienkiego, co wiąże się z nieprawidłowym przebiegiem wchłaniania składników odżywczych.

Na celiakię nie ma lekarstwa. Jedynym sposobem na uniknięcie skutków choroby jest przestrzeganie diety bezglutenowej. Jak czytamy na portalu celiakia.pl, badania pokazują, że na tę dolegliwość cierpi przynajmniej 1% ludzkości, chociaż nowe dane pochodzące z Finlandii wspominają nawet o 2,5%. Jak tłumaczy serwis, przyczyną tego może być coraz większe spożycie glutenu.

Obrazek
Makaron bez glutenu - Pyszności; foto: Canva

Produkty bezglutenowe

Żeby przejść na efektywną dietę bezglutenową, trzeba się nie lada natrudzić. To białko występuje przecież w każdym produkcie, do którego stworzenia użyta została pszenica i jej odmiany. Chorzy na celiakię nie zjedzą więc artykułów z owsa, żyta, jęczmienia czy orkiszu. W takim razie odpada duża część pieczywa, kasz oraz makaronów.

Na szczęście wraz z nagłośnieniem zjawiska występowania celiakii, pobudzona została również kreatywność kulinarna. Jakoś radzić sobie przecież trzeba, niekoniecznie rezygnując z ulubionych potraw. Jednym z owoców takiej pomysłowości jest ten przepis na makaron bez glutenu. Jest bardzo łatwy do zrobienia. Zobacz sam; oto przepis.

Makaron bez glutenu

Składniki:

  • 350 g mąki z tapioki
  • 280 g mąki gryczanej
  • 95 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml wody
Obrazek
Makaron bez glutenu - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Wszystkie mąki przesiej do dużej miski. Dodaj sól. Następnie wlej do nich większość zagotowanej wody. Zacznij wyrabiać (najlepiej jest to robić przy pomocy miksera z hakiem). Stopniowo dolewaj resztę wody, ciągle miksując. Uzyskana masa powinna mieć jednolitą konsystencję.

Następnie podziel ciasto na cztery równe części. Trzy z nich musisz przykryć, żeby ciasto pozostało wilgotne, a jedną część wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj. Tak przygotowany płat pozostaw na chwilę do wyschnięcia (żeby nie lepił się podczas krojenia).

Nożem wykrój kluski. Gotuj je we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu klusek (powinno to zająć kilka sekund) odcedź je i przelej zimną wodą.

Tak powstaje makaron bez glutenu. A poniżej przepis na zdrowy makowiec według Ani Lewandowskiej. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę