Najsmaczniejsza ryba. Prawie nie ma ości, a jej mięso jest delikatne
Po ryby sięgamy zdecydowanie za rzadko. Wiele osób nie wie, jak je przygotować lub obawia się uciążliwego wyciągania ości. W przypadku tego gatunku szybko zapomnisz o problemie.
Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), powinniśmy sięgać po ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zamiast po raz kolejny kupować łososia czy dorsza, postaw na halibuta. Delikatny smak i soczyste mięso szybko przekona cię do tego, by jeść ryby nie tylko podczas wakacji nad Bałtykiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Czy halibut jest zdrowy?
Wygląda dość niepozornie, a podczas zakupów wiele osób omija obojętnie. To jednak smaczna i zdrowa ryba, która będzie cennym uzupełnieniem diety.
Halibut to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, która kryje w sobie bogactwo składników cennych dla naszego zdrowia. W jego mięsie znajdziemy przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Działają one przeciwzapalnie, wspierając nasze serce i chroniąc je przed chorobami. Dodatkowo, kwasy omega-3 pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy i innych problemów sercowo-naczyniowych.
Halibut to również źródło witamin, takich jak witamina A, D oraz witaminy z grupy B. Witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu i skóry, a witamina D wspomaga wchłanianie wapnia i utrzymanie mocnych kości. Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek, które są odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie. Na dodatek w halibucie znaleźć można także fosfor, selen oraz potas.
Dodatkowo halibut jest niskokaloryczny i zawiera mało tłuszczu, dzięki czemu będzie sprzymierzeńcem noworocznych postanowień i zdrowej diety.
Przepis na halibuta
Ma delikatne, soczyste mięso praktycznie pozbawione drobnych ości mięso, dzięki czemu jedzenie go jest czystą przyjemnością. W połączeniu z ziołami smakuje po prostu nieziemsko.
Składniki:
- 4 filety z halibuta,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cytryna,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, oregano - według uznania)
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filety z halibuta skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz z obu stron.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła.
- Natrzyj filety z halibuta przygotowaną marynatą z obu stron. Odstaw na około 30 minut, aby ryba nabrała smaku.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż na niej zamarynowane filety z halibuta.
- Piecz halibuta w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Pieczonego halibuta z ziołami podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub warzywami. Możesz również przygotować do niego sos jogurtowy lub cytrynowy. Smacznego!