Większość wylewa, a to prawdziwy skarb. Pij, jeśli chcesz mieć mocne kości

W PRL-u był była produktem codziennego użytku. Nasze babcie dodawały ją do placków, zup, ciast i bułeczek. Na porządku dziennym było odlanie sobie szklaneczki, by ugasić pragnienie. Teraz niewiele osób samodzielnie zajmuje się domową produkcją sera, a to właśnie podczas jego wytwarzania powstaje pełna składników odżywczych serwatka. Ten niepozorny płyn jest bogaty w składniki odżywcze, które są kluczowe dla mocnych kości i dobrego samopoczucia.

Nasze babcie wykorzystywały serwatkę w codziennych potrawachNasze babcie wykorzystywały serwatkę w codziennych potrawach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Serwatka jako źródło wielu wartościowych składników odżywczych może być cennym uzupełnieniem diety wszystkich osób aktywnych fizycznie. Dzięki zawartości łatwo przyswajalnego białka wspomaga budowę i regenerację mięśni. Może być pomocna w procesie rekonwalescencji po doznanych kontuzjach, a także w sytuacji odwodnienia organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Właściwości odżywcze serwatki

Jej podstawowe składniki to woda, aminokwasy, białko i witaminy, ale serwatka jest także cennym źródłem biotyny, fosforu i wapnia. Zawiera bardzo małą ilość kalorii, a jednocześnie dostarcza do organizmu pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. To prawdziwy skarb dla sportowców – właściwości anaboliczne serwatki pomagają budować masę mięśniową. 

Jak wykorzystać serwatkę w kuchni?

Serwatka to nie tylko zdrowy napój, ale również wszechstronny składnik, który możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dodaj zamiast wody do ciasta na naleśniki, z jej dodatkiem przygotuj marynatę do mięs lub wlej do zupy. W ten sposób wzbogacisz smak potrawy i zwiększysz jej wartość odżywczą. Serwatka sprawdzi się również jako dodatek do domowych bułeczek, ciast lub lekkich placków.

Serwatka w domu – prosty przepis na zdrowie

Przygotowanie domowej serwatki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności:

  1. Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe – najlepiej świeże, prosto od krowy, ale jeśli nie dysponujesz takim, może być mleko pasteryzowane. Jeśli mleko jest pasteryzowane, wymieszaj je z 3 łyżkami kwaśnej śmietany 18 proc.
  2. Odstaw na 48 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej.
  3. Gdy mleko się ukwasi, przelej je do garnka i podgrzewaj do momentu aż powstanie twaróg.
  4. Zawartość garnka przelej przez gazę do osobnego naczynia. Odciśnij ser, który powstanie na gazie.
  5. Pozostałą w garnku serwatkę schowaj do lodówki i zużyj w ciągu 2-3 najbliższych dni, twaróg wykorzystaj na kanapki lub sernik.

Jeśli podgrzejesz serwatkę i zakwasisz ją sokiem z cytryny, otrzymasz ricottę.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze