Większość wylewa, a to prawdziwy skarb. Pij, jeśli chcesz mieć mocne kości

W PRL-u był była produktem codziennego użytku. Nasze babcie dodawały ją do placków, zup, ciast i bułeczek. Na porządku dziennym było odlanie sobie szklaneczki, by ugasić pragnienie. Teraz niewiele osób samodzielnie zajmuje się domową produkcją sera, a to właśnie podczas jego wytwarzania powstaje pełna składników odżywczych serwatka. Ten niepozorny płyn jest bogaty w składniki odżywcze, które są kluczowe dla mocnych kości i dobrego samopoczucia.

Nasze babcie wykorzystywały serwatkę w codziennych potrawachNasze babcie wykorzystywały serwatkę w codziennych potrawach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Serwatka jako źródło wielu wartościowych składników odżywczych może być cennym uzupełnieniem diety wszystkich osób aktywnych fizycznie. Dzięki zawartości łatwo przyswajalnego białka wspomaga budowę i regenerację mięśni. Może być pomocna w procesie rekonwalescencji po doznanych kontuzjach, a także w sytuacji odwodnienia organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Właściwości odżywcze serwatki

Jej podstawowe składniki to woda, aminokwasy, białko i witaminy, ale serwatka jest także cennym źródłem biotyny, fosforu i wapnia. Zawiera bardzo małą ilość kalorii, a jednocześnie dostarcza do organizmu pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. To prawdziwy skarb dla sportowców – właściwości anaboliczne serwatki pomagają budować masę mięśniową. 

Jak wykorzystać serwatkę w kuchni?

Serwatka to nie tylko zdrowy napój, ale również wszechstronny składnik, który możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dodaj zamiast wody do ciasta na naleśniki, z jej dodatkiem przygotuj marynatę do mięs lub wlej do zupy. W ten sposób wzbogacisz smak potrawy i zwiększysz jej wartość odżywczą. Serwatka sprawdzi się również jako dodatek do domowych bułeczek, ciast lub lekkich placków.

Serwatka w domu – prosty przepis na zdrowie

Przygotowanie domowej serwatki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności:

  1. Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe – najlepiej świeże, prosto od krowy, ale jeśli nie dysponujesz takim, może być mleko pasteryzowane. Jeśli mleko jest pasteryzowane, wymieszaj je z 3 łyżkami kwaśnej śmietany 18 proc.
  2. Odstaw na 48 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej.
  3. Gdy mleko się ukwasi, przelej je do garnka i podgrzewaj do momentu aż powstanie twaróg.
  4. Zawartość garnka przelej przez gazę do osobnego naczynia. Odciśnij ser, który powstanie na gazie.
  5. Pozostałą w garnku serwatkę schowaj do lodówki i zużyj w ciągu 2-3 najbliższych dni, twaróg wykorzystaj na kanapki lub sernik.

Jeśli podgrzejesz serwatkę i zakwasisz ją sokiem z cytryny, otrzymasz ricottę.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez