Większość wylewa, a to prawdziwy skarb. Pij, jeśli chcesz mieć mocne kości
W PRL-u był była produktem codziennego użytku. Nasze babcie dodawały ją do placków, zup, ciast i bułeczek. Na porządku dziennym było odlanie sobie szklaneczki, by ugasić pragnienie. Teraz niewiele osób samodzielnie zajmuje się domową produkcją sera, a to właśnie podczas jego wytwarzania powstaje pełna składników odżywczych serwatka. Ten niepozorny płyn jest bogaty w składniki odżywcze, które są kluczowe dla mocnych kości i dobrego samopoczucia.
Serwatka jako źródło wielu wartościowych składników odżywczych może być cennym uzupełnieniem diety wszystkich osób aktywnych fizycznie. Dzięki zawartości łatwo przyswajalnego białka wspomaga budowę i regenerację mięśni. Może być pomocna w procesie rekonwalescencji po doznanych kontuzjach, a także w sytuacji odwodnienia organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem
Właściwości odżywcze serwatki
Jej podstawowe składniki to woda, aminokwasy, białko i witaminy, ale serwatka jest także cennym źródłem biotyny, fosforu i wapnia. Zawiera bardzo małą ilość kalorii, a jednocześnie dostarcza do organizmu pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. To prawdziwy skarb dla sportowców – właściwości anaboliczne serwatki pomagają budować masę mięśniową.
Jak wykorzystać serwatkę w kuchni?
Serwatka to nie tylko zdrowy napój, ale również wszechstronny składnik, który możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dodaj zamiast wody do ciasta na naleśniki, z jej dodatkiem przygotuj marynatę do mięs lub wlej do zupy. W ten sposób wzbogacisz smak potrawy i zwiększysz jej wartość odżywczą. Serwatka sprawdzi się również jako dodatek do domowych bułeczek, ciast lub lekkich placków.
Serwatka w domu – prosty przepis na zdrowie
Przygotowanie domowej serwatki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności:
- Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe – najlepiej świeże, prosto od krowy, ale jeśli nie dysponujesz takim, może być mleko pasteryzowane. Jeśli mleko jest pasteryzowane, wymieszaj je z 3 łyżkami kwaśnej śmietany 18 proc.
- Odstaw na 48 godz. w miejsce o temperaturze pokojowej.
- Gdy mleko się ukwasi, przelej je do garnka i podgrzewaj do momentu aż powstanie twaróg.
- Zawartość garnka przelej przez gazę do osobnego naczynia. Odciśnij ser, który powstanie na gazie.
- Pozostałą w garnku serwatkę schowaj do lodówki i zużyj w ciągu 2-3 najbliższych dni, twaróg wykorzystaj na kanapki lub sernik.
Jeśli podgrzejesz serwatkę i zakwasisz ją sokiem z cytryny, otrzymasz ricottę.