Naleśniki wychodzą zdecydowanie smaczniejsze. Ewa Wachowicz zdradziła trik
Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw nie tylko w Polsce, ale i na świecie. To jednak nie zmienia faktu, że ich "wersje" zmieniają się w zależności od regionu. W Indonezji przyrządza się je z mąki ryżowej, a w Malezji — z sosem z orzeszków ziemnych. A jak to danie przygotowuje Ewa Wachowicz? Oto jej sposób na wakacyjne naleśniki na słodko!
23.07.2023 | aktual.: 26.09.2023 11:47
Jesteśmy naocznymi świadkami wzrostu popularności naleśników w wersji wytrawnej. Restauracje serwujące takie specjały cieszą się relatywnie dużym ruchem i prześcigają się wzajemnie w pomysłowości. Słone sosy grzybowe, warzywne nadzienie, a nawet mięso w cieście — to już standard, na dodatek naprawdę smaczny.
A jednak naleśniki na słodko nadal są faworytem wielu z nas, a orędownikami tej "jedynie słusznej" opcji są przede wszystkim dzieci. Z całą pewnością to właśnie one jako pierwsze rzucą się do spróbowania naleśników z przepisu Ewy Wachowicz. To oczywiście nie oznacza, że dorośli pozostaną wobec nich obojętni. O nie, już po samym wyglądzie tych placuszków jesteśmy przekonani o tym, że zawsze znikają z talerza w mgnieniu oka. A zresztą: sprawdź to sam i koniecznie daj nam znać, jakie masz odczucia!
Ewa Wachowicz prezentuje: naleśniki na słodko
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- łyżka palonego masła lub oliwy,
- 250 g białego sera,
- 5 łyżek śmietanki,
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji,
- truskawki, maliny, borówki, porzeczki.
Sposób przygotowania:
- Jajka, cukier, sól i mleko wymieszaj. Dodaj mąkę i całość zmiksuj.
- Stopniowo dodawaj wodę gazowaną i miksuj, aż powstanie gładka i jednolita masa. Tak przygotowane ciasto odstaw teraz na pół godziny.
- Usmaż z obu stron na odrobinie palonego masła lub oliwie.
- Biały ser przetrzyj przez sito, dodaj śmietankę i całość wymieszaj.
- Każdego naleśnika wysmaruj teraz przygotowanym nadzieniem serowym, a truskawki, maliny, borówki i porzeczki pokrój i ułóż na nim. Całość zawiń — Ewa Wachowicz wykorzystała tu metodę "na ruloniki", bo to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!