Naleśniki wychodzą zdecydowanie smaczniejsze. Ewa Wachowicz zdradziła trik

Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw nie tylko w Polsce, ale i na świecie. To jednak nie zmienia faktu, że ich "wersje" zmieniają się w zależności od regionu. W Indonezji przyrządza się je z mąki ryżowej, a w Malezji — z sosem z orzeszków ziemnych. A jak to danie przygotowuje Ewa Wachowicz? Oto jej sposób na wakacyjne naleśniki na słodko!

ObrazekEwa Wachowicz pokazała, jak robi wakacyjne naleśniki - Pyszności; foto: Canva, Instagram

Jesteśmy naocznymi świadkami wzrostu popularności naleśników w wersji wytrawnej. Restauracje serwujące takie specjały cieszą się relatywnie dużym ruchem i prześcigają się wzajemnie w pomysłowości. Słone sosy grzybowe, warzywne nadzienie, a nawet mięso w cieście — to już standard, na dodatek naprawdę smaczny.

Obrazek
Naleśniki na słodko czy wytrawnie? - Pyszności; foto: Canva

A jednak naleśniki na słodko nadal są faworytem wielu z nas, a orędownikami tej "jedynie słusznej" opcji są przede wszystkim dzieci. Z całą pewnością to właśnie one jako pierwsze rzucą się do spróbowania naleśników z przepisu Ewy Wachowicz. To oczywiście nie oznacza, że dorośli pozostaną wobec nich obojętni. O nie, już po samym wyglądzie tych placuszków jesteśmy przekonani o tym, że zawsze znikają z talerza w mgnieniu oka. A zresztą: sprawdź to sam i koniecznie daj nam znać, jakie masz odczucia!

Ewa Wachowicz prezentuje: naleśniki na słodko

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka palonego masła lub oliwy,
  • 250 g białego sera,
  • 5 łyżek śmietanki,
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji,
  • truskawki, maliny, borówki, porzeczki.

Sposób przygotowania:

       
  1. Jajka, cukier, sól i mleko wymieszaj. Dodaj mąkę i całość zmiksuj.
  2. Stopniowo dodawaj wodę gazowaną i miksuj, aż powstanie gładka i jednolita masa. Tak przygotowane ciasto odstaw teraz na pół godziny.
  3. Usmaż z obu stron na odrobinie palonego masła lub oliwie.
  4. Biały ser przetrzyj przez sito, dodaj śmietankę i całość wymieszaj.
  5. Każdego naleśnika wysmaruj teraz przygotowanym nadzieniem serowym, a truskawki, maliny, borówki i porzeczki pokrój i ułóż na nim. Całość zawiń — Ewa Wachowicz wykorzystała tu metodę "na ruloniki", bo to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej