Natnij skórkę ziemniaka i włóż do wrzątku. Ten trik odmieni twoje życie
Ziemniaki pozostają najpopularniejszym w Polsce dodatkiem skrobiowym do obiadu. Na samą myśl o tym, ilu naszych rodaków właśnie w tej chwili męczy się z obieraniem tego warzywa, przechodzą nas ciarki. Bo przecież wcale nie muszą tego robić — wystarczy, że zapoznają się z tym jednym prostym trikiem. To naprawdę ułatwia życie.
07.08.2023 13:18
Parafrazując znane porzekadło, kucharz bez znajomości szeregu trików kulinarnych, to jak żołnierz bez karabinu. Nie wierzysz w to, że są one potrzebne (o ile nie niezbędne) do przyjemnego i skutecznego pichcenia? To zajrzyj kiedyś do dowolnej gotującej w domu babci. Albo do gwiazdkowej restauracji. Dowiesz się, że w obu tych miejscach codziennie stosuje się jakieś sztuczki.
Tym sposobem jesteśmy zdania, że znajomość tego, jak w szybki i prosty sposób zrobić jajko w koszulce to totalny must have warsztatu każdego kucharza-hobbysty i kucharza-profesjonalisty. Podobnie, jak patent na przyrządzenie idealnie chrupiącej cukinii. Albo - powołując się na ten artykuł - ekspresowe obranie ziemniaków. O tak, ten ostatni trik to prawdziwa perełka. A wystarczy tylko jeden ruch noża.
Ziemniaki bez skórek w kilka chwil
Obieranie ziemniaków nie należy do najprzyjemniejszych czynności, którym oddajemy się w kuchni. Rozwiązaniem tego problemu może być przyrządzenie ich w mundurkach. Nie zawsze jednak mamy na to ochotę. Albo brak nam podstawowego asortymentu — młodych ziemniaczków — albo zwyczajnie naszło nas na purée. Wiesz, co zrobić w takiej sytuacji? Skorzystać z obu metod naraz.
Jeśli więc chcesz obrać ziemniaki w dosłownie kilka chwil, musisz je ugotować w mundurkach. Ale nie tak prędko; najpierw wykonaj jedną prostą czynność. Chwyć za nóż i natnij ziemniaki dookoła, mniej więcej na ich środku. Zrób to z pełną precyzją, tak, żeby nacięcie "spotkało się" ze sobą z obu stron. Następnie zalej je wodą i ugotuj do miękkości.
Ostatnim krokiem jest odcedzenie ziemniaków i zalanie ich zimną wodą. Ten "szok termiczny" powinien potrwać około 20 sekund. Po tym czasie wyjmij warzywa z wody. Teraz zdejmiesz z nich skórkę bez najmniejszego problemu. Zobacz, jakie to proste i ty również odmień swoją kuchenną rutynę!