Natnij skórkę ziemniaka i włóż do wrzątku. Ten trik odmieni twoje życie

Ziemniaki pozostają najpopularniejszym w Polsce dodatkiem skrobiowym do obiadu. Na samą myśl o tym, ilu naszych rodaków właśnie w tej chwili męczy się z obieraniem tego warzywa, przechodzą nas ciarki. Bo przecież wcale nie muszą tego robić — wystarczy, że zapoznają się z tym jednym prostym trikiem. To naprawdę ułatwia życie.

ObrazekProsty trik na obieranie ziemniaków - Pyszności; foto: Canva

Parafrazując znane porzekadło, kucharz bez znajomości szeregu trików kulinarnych, to jak żołnierz bez karabinu. Nie wierzysz w to, że są one potrzebne (o ile nie niezbędne) do przyjemnego i skutecznego pichcenia? To zajrzyj kiedyś do dowolnej gotującej w domu babci. Albo do gwiazdkowej restauracji. Dowiesz się, że w obu tych miejscach codziennie stosuje się jakieś sztuczki.

Obrazek
Obieranie ziemniaków to nic przyjemnego - Pyszności; foto: Canva

Tym sposobem jesteśmy zdania, że znajomość tego, jak w szybki i prosty sposób zrobić jajko w koszulce to totalny must have warsztatu każdego kucharza-hobbysty i kucharza-profesjonalisty. Podobnie, jak patent na przyrządzenie idealnie chrupiącej cukinii. Albo - powołując się na ten artykuł - ekspresowe obranie ziemniaków. O tak, ten ostatni trik to prawdziwa perełka. A wystarczy tylko jeden ruch noża.

Ziemniaki bez skórek w kilka chwil

Obieranie ziemniaków nie należy do najprzyjemniejszych czynności, którym oddajemy się w kuchni. Rozwiązaniem tego problemu może być przyrządzenie ich w mundurkach. Nie zawsze jednak mamy na to ochotę. Albo brak nam podstawowego asortymentu — młodych ziemniaczków — albo zwyczajnie naszło nas na purée. Wiesz, co zrobić w takiej sytuacji? Skorzystać z obu metod naraz.

Obrazek
Natnij ziemniaki i ugotuj je bez obierania - Pyszności; foto: Canva

Jeśli więc chcesz obrać ziemniaki w dosłownie kilka chwil, musisz je ugotować w mundurkach. Ale nie tak prędko; najpierw wykonaj jedną prostą czynność. Chwyć za nóż i natnij ziemniaki dookoła, mniej więcej na ich środku. Zrób to z pełną precyzją, tak, żeby nacięcie "spotkało się" ze sobą z obu stron. Następnie zalej je wodą i ugotuj do miękkości.

Ostatnim krokiem jest odcedzenie ziemniaków i zalanie ich zimną wodą. Ten "szok termiczny" powinien potrwać około 20 sekund. Po tym czasie wyjmij warzywa z wody. Teraz zdejmiesz z nich skórkę bez najmniejszego problemu. Zobacz, jakie to proste i ty również odmień swoją kuchenną rutynę!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej