Naukowcy zbadali. Tyle gorzkiej czekolady musisz zjeść, aby obniżyć ciśnienie

Półki w sklepach uginają się pod ciężarem czekolady w wielu różnych wariantach smakowych. Jednak zdrowy wybór jest tylko jeden – gorzka czekolada o zawartości powyżej 70% kakao to przekąska, z której nie musisz się tłumaczyć. Wyniki badań mówią jasno, że spożywana regularnie poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie.

Wybieraj czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%Wybieraj czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Za obniżenie ciśnienia, a przez to także ochronę serca, odpowiadają flawanole, czyli związki roślinne, których w tabliczce gorzkiej czekolady jest nawet 2-3 razy więcej niż w mlecznej. W białej czekoladzie nie ma ich w ogóle, ponieważ ta słodycz jest wykonana jedynie z masła kakaowego, cukru i mleka, bez dodatku kakaowego proszku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Jak gorzka czekolada wpływa na naczynia krwionośne?

Badania wykazują, że flawanole obecne w czekoladzie wspierają produkcję tlenku azotu w wewnętrznej wyściółce komórek naczyń krwionośnych, pomagając rozluźnić naczynia krwionośne i poprawiając przepływ krwi. Skutkiem jest obniżenie ciśnienia, co znacznie zmniejsza ryzyko zawału serca. Co więcej, flawanole mogą także zwiększać wrażliwość na insulinę, co na dłuższą metę może zmniejszać ryzyko cukrzycy (za: nutritionsource.hsph.harvard.edu).

Obserwacje naukowców z Harvardu

Więcej światła rzucają wyniki badań obserwacyjnych przeprowadzonych wśród Indian Kuna, zamieszkujących wybrzeże Karaibów w Panamie. W tradycyjnych społecznościach spożycie kakao było na bardzo wysokim poziomie. Indianie Kuna potrafili wypić ponad pięć filiżanek dziennie napoju bogatego w proszek kakaowy. Obecność flawanoli w moczu była adekwatnie wysoka, a wskaźniki śmierci z powodu chorób serca, nowotworów czy cukrzycy bardzo niskie.

W momencie, gdy Indianie przeprowadzali się do miast i zmieniali dietę, wskaźniki wysokiego ciśnienia wzrastały. Oczywiście, są to badania obserwacyjne, które nie podają szczegółowych parametrów, jednak w bardzo obrazowy sposób wskazują na silną korelację między wysokim spożyciem kakao a lepszym zdrowiem sercowo-naczyniowym.

Jaka ilość gorzkiej czekolady wystarczy, aby obniżyć ciśnienie?

Nie musisz spożywać aż pięciu filiżanek kakao, aby odczuć różnicę. Inne badania pokazują, że wystarczy już 6 g gorzkiej czekolady dziennie (1-2 małe kostki), aby zmniejszyć ryzyko chorób serca spowodowanych nadciśnieniem (również za: nutritionsource.hsph.harvard.edu).

Warto pamiętać o tym, że gorzka czekolada – chociaż jest zdrowa dla serca, poprawia pracę mózgu i pamięć – zawiera także dużą ilość kalorii. Jeśli jest spożywana w nadmiarze, może przyczynić się do zwiększonej masy ciała.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀