PrzepisNie botwinka i nie kalafiorowa. Ewa Wachowicz przez całe lato serwuje inną zupę

Nie botwinka i nie kalafiorowa. Ewa Wachowicz przez całe lato serwuje inną zupę

Takiego chłodnika, jaki robi Ewa Wachowicz, prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś - Pyszności; foto: Facebook
Takiego chłodnika, jaki robi Ewa Wachowicz, prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś - Pyszności; foto: Facebook
17.07.2023 17:45, aktualizacja: 17.07.2023 18:28

Im wyższe temperatury na zewnątrz, tym bardziej zamiast na ciężkie, mięsne danie mamy ochotę postawić na lekką i orzeźwiającą zupę. A czy w takiej sytuacji istnieje lepsza opcja, niż chłodnik? Ewa Wachowicz zdaje się potwierdzać tę opinię. Słynna kucharka proponuje jednak użyć niecodziennego składnika do stworzenia tej potrawy. 

Chłodnik to jedna z najpopularniejszych zup spożywanych latem. Najczęściej tworzy się ją z botwinki; w ten sposób powstaje znany i lubiany chłodnik litewski. Przy tym daniu kucharzom zdarza się jednak wykazywać nie lada kreatywnością, czego następstwem jest pojawianie się w menu restauracji takich pozycji jak chłodnik z ogórków, rzodkiewki, a nawet arbuza. Tymczasem Ewa Wachowicz postawiła przy tej okazji na jeszcze inny składnik — awokado.

Chociaż jest to raczej jedna z rzadziej występujących na scenie kulinarnej odmian chłodnika, to kiedy zobaczyliśmy przepis Ewy Wachowicz, nagle wszystko stało się jasne. Przecież awokado naprawdę idealnie pasuje do tej zupy! Dodatek limonki, koperku i natki pietruszki tylko podkreślają jego smak i przyjemny, intensywnie zielony kolor. Aż chce się jeść, zwłaszcza teraz, gdy ciężko jest wytrzymać na zewnątrz choćby chwilę bez czegoś zimnego do schłodzenia.

Ewa Wachowicz tworzy chłodnik z awokado - Pyszności; foto: Canva
Ewa Wachowicz tworzy chłodnik z awokado - Pyszności; foto: Canva

Chłodnik z awokado według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 1 limonka,
  • 500 ml jogurtu,
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego,
  • 1 pęczek natki pietruszki + do podania,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1-2 rzodkiewki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wybierając awokado, zwróć uwagę na jego miękkość. Kiedy naciśniesz palcem na skórkę, powinno się z łatwością ugiąć, by po chwili wrócić na miejsce. To bardzo ważne, bo niedojrzałe awokado jest gorzkie i chłodnik wyjdzie niesmaczny.
  2. Kiedy już będziesz w posiadaniu dobrych awokado, przekrój je na pół, wyciągnij pestkę i wygrzeb miąższ łyżką. Następnie przełóż go do kielicha blendera.
  3. Do awokado dodaj jeszcze sok wyciśnięty z jednej limonki, jogurt i zimny bulion. Dorzuć też drobno posiekaną natkę pietruszki (zostaw sobie trochę do dekoracji) i koperek.
  4. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładki krem. Wstaw do lodówki, a przed podaniem udekoruj plastrami rzodkiewki i natką pietruszki. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także