PrzepisNie botwinka i nie kalafiorowa. Ewa Wachowicz przez całe lato serwuje inną zupę

Nie botwinka i nie kalafiorowa. Ewa Wachowicz przez całe lato serwuje inną zupę

Im wyższe temperatury na zewnątrz, tym bardziej zamiast na ciężkie, mięsne danie mamy ochotę postawić na lekką i orzeźwiającą zupę. A czy w takiej sytuacji istnieje lepsza opcja, niż chłodnik? Ewa Wachowicz zdaje się potwierdzać tę opinię. Słynna kucharka proponuje jednak użyć niecodziennego składnika do stworzenia tej potrawy. 

Takiego chłodnika, jaki robi Ewa Wachowicz, prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś - Pyszności; foto: Facebook
Takiego chłodnika, jaki robi Ewa Wachowicz, prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś - Pyszności; foto: Facebook

17.07.2023 | aktual.: 17.07.2023 18:28

Chłodnik to jedna z najpopularniejszych zup spożywanych latem. Najczęściej tworzy się ją z botwinki; w ten sposób powstaje znany i lubiany chłodnik litewski. Przy tym daniu kucharzom zdarza się jednak wykazywać nie lada kreatywnością, czego następstwem jest pojawianie się w menu restauracji takich pozycji jak chłodnik z ogórków, rzodkiewki, a nawet arbuza. Tymczasem Ewa Wachowicz postawiła przy tej okazji na jeszcze inny składnik — awokado.

Chociaż jest to raczej jedna z rzadziej występujących na scenie kulinarnej odmian chłodnika, to kiedy zobaczyliśmy przepis Ewy Wachowicz, nagle wszystko stało się jasne. Przecież awokado naprawdę idealnie pasuje do tej zupy! Dodatek limonki, koperku i natki pietruszki tylko podkreślają jego smak i przyjemny, intensywnie zielony kolor. Aż chce się jeść, zwłaszcza teraz, gdy ciężko jest wytrzymać na zewnątrz choćby chwilę bez czegoś zimnego do schłodzenia.

Ewa Wachowicz tworzy chłodnik z awokado - Pyszności; foto: Canva
Ewa Wachowicz tworzy chłodnik z awokado - Pyszności; foto: Canva

Chłodnik z awokado według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 1 limonka,
  • 500 ml jogurtu,
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego,
  • 1 pęczek natki pietruszki + do podania,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1-2 rzodkiewki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wybierając awokado, zwróć uwagę na jego miękkość. Kiedy naciśniesz palcem na skórkę, powinno się z łatwością ugiąć, by po chwili wrócić na miejsce. To bardzo ważne, bo niedojrzałe awokado jest gorzkie i chłodnik wyjdzie niesmaczny.
  2. Kiedy już będziesz w posiadaniu dobrych awokado, przekrój je na pół, wyciągnij pestkę i wygrzeb miąższ łyżką. Następnie przełóż go do kielicha blendera.
  3. Do awokado dodaj jeszcze sok wyciśnięty z jednej limonki, jogurt i zimny bulion. Dorzuć też drobno posiekaną natkę pietruszki (zostaw sobie trochę do dekoracji) i koperek.
  4. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładki krem. Wstaw do lodówki, a przed podaniem udekoruj plastrami rzodkiewki i natką pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie