WAŻNE
TERAZ

Prezydent wetuje kolejną ustawę. "Przepisy zagrażają wolnościom Polaków"

Nie botwinka i nie kalafiorowa. Ewa Wachowicz przez całe lato serwuje inną zupę

Im wyższe temperatury na zewnątrz, tym bardziej zamiast na ciężkie, mięsne danie mamy ochotę postawić na lekką i orzeźwiającą zupę. A czy w takiej sytuacji istnieje lepsza opcja, niż chłodnik? Ewa Wachowicz zdaje się potwierdzać tę opinię. Słynna kucharka proponuje jednak użyć niecodziennego składnika do stworzenia tej potrawy. 

ObrazekTakiego chłodnika, jaki robi Ewa Wachowicz, prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś - Pyszności; foto: Facebook

Chłodnik to jedna z najpopularniejszych zup spożywanych latem. Najczęściej tworzy się ją z botwinki; w ten sposób powstaje znany i lubiany chłodnik litewski. Przy tym daniu kucharzom zdarza się jednak wykazywać nie lada kreatywnością, czego następstwem jest pojawianie się w menu restauracji takich pozycji jak chłodnik z ogórków, rzodkiewki, a nawet arbuza. Tymczasem Ewa Wachowicz postawiła przy tej okazji na jeszcze inny składnik — awokado.

Chociaż jest to raczej jedna z rzadziej występujących na scenie kulinarnej odmian chłodnika, to kiedy zobaczyliśmy przepis Ewy Wachowicz, nagle wszystko stało się jasne. Przecież awokado naprawdę idealnie pasuje do tej zupy! Dodatek limonki, koperku i natki pietruszki tylko podkreślają jego smak i przyjemny, intensywnie zielony kolor. Aż chce się jeść, zwłaszcza teraz, gdy ciężko jest wytrzymać na zewnątrz choćby chwilę bez czegoś zimnego do schłodzenia.

Obrazek
Ewa Wachowicz tworzy chłodnik z awokado - Pyszności; foto: Canva

Chłodnik z awokado według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 1 limonka,
  • 500 ml jogurtu,
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego,
  • 1 pęczek natki pietruszki + do podania,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1-2 rzodkiewki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wybierając awokado, zwróć uwagę na jego miękkość. Kiedy naciśniesz palcem na skórkę, powinno się z łatwością ugiąć, by po chwili wrócić na miejsce. To bardzo ważne, bo niedojrzałe awokado jest gorzkie i chłodnik wyjdzie niesmaczny.
  2. Kiedy już będziesz w posiadaniu dobrych awokado, przekrój je na pół, wyciągnij pestkę i wygrzeb miąższ łyżką. Następnie przełóż go do kielicha blendera.
  3. Do awokado dodaj jeszcze sok wyciśnięty z jednej limonki, jogurt i zimny bulion. Dorzuć też drobno posiekaną natkę pietruszki (zostaw sobie trochę do dekoracji) i koperek.
  4. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładki krem. Wstaw do lodówki, a przed podaniem udekoruj plastrami rzodkiewki i natką pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀