PrzepisZupyNie grochówka i nie krupnik. W chłodny dzień gotuję zupę kebabową i każdy się zajada

Nie grochówka i nie krupnik. W chłodny dzień gotuję zupę kebabową i każdy się zajada

Kiedy za oknem temperatura spada, talerz gorącej zupy wchodzi jak złoto. Zamiast znów gotować rosół czy trzeć warzywa na ogórkową, postaw na pyszną zupę kebabową. Zajadać się będzie cała rodzina.

Pyszna zupa gyros na chłodne dni
Pyszna zupa gyros na chłodne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa kebabowa brzmi co najmniej nietypowo, ale wszyscy fani mięsnych, wyrazistych smaków będą w siódmym niebie. Są tutaj warzywa, aromatyczne przyprawy, pieczarki i mięso. Dzieje się dużo, a wszystko tworzy harmonijną całość. Ta zupa zachwyca smakiem już od pierwszej łyżki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Zupa kebabowa

Jeśli twierdzisz, że zupą nie można się najeść, to znak, że najwyraźniej nie próbowałeś zupy kebabowej. Zrywa ona z tym stereotypem, uciszając nawet najgłośniej burczące brzuchu. Jest gęsta od dodatków i idealnie rozgrzewa po zimowym spacerze.

Zupa kebabowa zrobi furorę
Zupa kebabowa zrobi furorę© Adobe Stock | Julia Mikhaylova

Każda łyżka to czysta przyjemność, pełna smaku i składników. Najlepiej sprawdzi się tutaj soczyste mięso z udek kurczaka, ale możesz sięgnąć także po pierś z kurczaka lub indyka. Ta zupa świetnie smakuje również po odgrzaniu, więc możesz ugotować cały, duży garnek i zajadać się nią również w następne dni.

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 800 g mięsa z udek kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 4 kolorowe papryki (np. 2 czerwone, 1 żółta i 1 zielona),
  • 400 g pieczarek,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 czerwone cebule (w zależności od wielkości),
  • przyprawa kebab-gyros,
  • słodka i ostra papryka,
  • 250 ml słodkie śmietanki 18 procent,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od mięsa. Pokrój je w kostkę, posyp przyprawą do kebaba lub gyrosa, słodką oraz ostrą papryką, solą i pierzem. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Cebulę obierz i pokrój w pióra, pieczarki w plasterki, paprykę w cienkie paski lub kostkę.
  3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż mięso i przełóż je do garnka.
  4. Gdy się zarumieni, wlej bulion.
  5. Cebulę zeszklij na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj pieczarki, podsmaż chwilę i dodaj całość do bulionu.
  6. Dorzuć kukurydzę, paprykę i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz śmietankę i zagotuj.
  8. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz dodać również więcej przyprawy kebabowej i papryki.


Gotową zupę przelej do talerzy i serwuj na ciepło. Możesz dodatkowo posypać ją posiekaną natką pietruszki, kolendrą lub startym serem. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyzupa

Wybrane dla Ciebie