Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki. Trudno o gorsze miejsce dla nich

Jaja kurze są bardzo wartościowym produktem niosącym wiele składników odżywczych. Jednak by tak było, powinniśmy je prawidło przechowywać. Czemu drzwi lodówki, nie są najlepszy miejscem? Jedno jest pewne - nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki 

Obrazek
Paulina

Zmiany temperatury przy otwieraniu lodówki

Od razu rozwiejemy pierwsze wątpliwości. Jaja trzymamy w lodówce w temperaturze w przedziale 4-6 °C. W lodówkach, na ich drzwiach z reguły znajdują się specjalne półki przeznaczone na przechowywanie jaj. Jednak trzymanie ich w tym miejscu nie jest korzystne, ze względu na częste otwieranie drzwi lodówki i towarzyszące temu zmiany temperatury. Najlepszym miejscem będzie środkowa półka chłodni. Jajka najlepiej przechowywać w wytłaczance lub zamkniętym pojemniku.

Obrazek
Jaja - Pyszności / Foto: Pixabay.com

Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki

Jajek trzymane w temperaturze pokojowej to błąd. Wyższa temperatura sprzyja psuciu się jajek oraz obniżeniu zawartości składników odżywczych. Nie warto kupować jaj „na zapas”, jeśli wiemy, że nie będą zjedzone. Co więcej, jeśli kupujemy jajka w sklepie, lepiej wybrać te z lodówki.

Obrazek

Jak w prosty sposób sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Możemy posłużyć się metodą zanurzenia jajka. Potrzebujemy tylko przezroczyste naczynie z wodą, do którego wkładamy jajo. Jeśli jajko opadnie na dół to znaczy, że jest świeże. Natomiast wypłynięcia jaja na powierzchnię wody oznacza, że nie nadaje się ono do spożycia. Pamiętajcie również, aby zanurzone jaja nie wkładać z powrotem do lodówki, tylko spożyć po „eksperymencie”. Takie mokre jajo szybko się psuje.

Obrazek

Jak uniknąć zakażenia salmonellą

W lodówce jajka można przechowywać przez okres jednego miesiąca, a konkretnie 28 dni. Wbrew pozorom długo zachowują świeżość. Natomiast najlepiej spożyć je wcześniej i nie kupować ich na zapas. Jeśli chcesz uniknąć zakażenia salmonellą, myj ręce- po każdym rozbiciu jajka. Jeśli myjesz jajka obok naczyń kuchennych i używasz do tego gąbki do naczyń, możesz tylko roznosić bakterie. Korzystaj z wyparzania, unikaj kontaktu jajek z innymi produktami i używaj papierowych ręczników. To najważniejsze wskazówki, które sprawią, że spożywanie jajek będzie bezpieczne.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Ze znanego warzywa zrobisz chrupiące placki. Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii
Ze znanego warzywa zrobisz chrupiące placki. Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii