Nie tylko aksamitna masa serowa, ale także krem, który rozpływa się ustach. Sernik od Rozkosznego skradł mi serce
Myśląc o serniku dyniowym z oreo, spodziewałam się, że to będzie coś ekstra. Przy czym nadal wyobrażałam sobie tylko sernik na ciasteczkowym spodzie. Jak zobaczyłam wypiek, który znajoma zrobiła na podstawie przepisu od Rozkosznego, byłam pełna podziwu. Zachwyt osiągnął apogeum, gdy spróbowałam sernika z obłędnym ciasteczkowym kremem.
W sezonie na dynię obowiązkowo musi pojawić się zupa krem, risotto dyniowe, puszyste ciasto z białą czekoladą, pumpkin pie i sernik. To stałe menu, na które czekam całe lato. Zupełnie nie spodziewałam się, że w tym roku coś mnie zaskoczy. Jednak sernik z dynią i oreo, który zrobiła znajoma, zdecydowanie przełamał rutynę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień
W tym serniku kremowość wchodzi na wyższy level
Tym, co zaskakuje w serniku od Rozkosznego, nie jest aksamitna masa serowa o smaku dyni, ale jej połączenie z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. W delikatną chmurkę wmieszane są pokruszone ciasteczka oreo, które przełamują słodką monotonię delikatnie szorstką, ale nadzwyczaj przyjemną chrupkością.
Kiedy nabierasz porcję ciasta na widelec, krem z ciasteczkami oreo przenika masę serową, potęgując doznania smakowe. Mocnym akcentem na koniec jest czekoladowy spód z pokruszonych ciasteczek.
Jak przygotować dynię na sernik z oreo?
Kluczowym składnikiem ciasta do Rozkosznego jest puree z dyni, które warto przygotować wcześniej. W jaki sposób? Dynię kroisz na kawałki, odkrawasz skórkę i usuwasz pestki. Następnie rozkładasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczesz przez ok. 30-40 minut.
Czas pieczenia dyni jest uzależniony od odmiany i wielkości kawałków. Do przygotowania puree najlepsza jest dynia piżmowa ze względu na słodki smak, gładką konsystencją i niewielką ilość włókien. Dynia hokkaido i zwyczajna też są w porządku. Jednak pod żadnym pozorem nie kupuj dyni makaronowej – ma dużą włóknistość, więc zupełnie nie sprawdzi się w puree na sernik.
Przepis na kremowy sernik z dynią i oreo od Rozkosznego
Składniki:
- 220 g ciasteczek oreo,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- 600 g twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 500 g serka mascarpone,
- 250 g puree z dyni,
- 150 g cukru drobnego,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- szczypta cynamonu,
- imbiru mielonego,
- kurkumy,
- 3 jajka,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 15 g cukru pudru.
Wykonanie w 4 prostych krokach:
Krok 1. 160 g ciastek oreo zblenduj na proszek, po czym wymieszaj je z roztopionym masłem. Wylep nimi spód tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 8 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2. W dużej misce zmiksuj mielony twaróg z 250 g mascarpone. Po kolei dodawaj puree z dyni, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon, imbir, kurkumę i szczyptę soli. Następnie jedno po drugim wbij jajka. Cały czas ucieraj ciasto mikserem. Gdy masa będzie spójna, przełóż ją na przestudzony blat. Wstaw do pieczenia na 45 minut.
Krok 3. Upieczony sernik odstaw do schłodzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
Krok 4. Przed podaniem ciasta przygotuj krem. Ubij śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami oreo. Możesz zostawić kilka do dekoracji. Gotowy krem wyłóż na przestudzony sernik.