PoradyNiepotrzebnie się obawiamy. Najbardziej wartościowy rodzaj mleka

Niepotrzebnie się obawiamy. Najbardziej wartościowy rodzaj mleka

Jakie mleko wybierasz podczas zakupów?
Jakie mleko wybierasz podczas zakupów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ViDi Studio
23.08.2023 18:54

W twojej lodówce na pewno można znaleźć mleko. Jaką formę tego produktu wybierasz? Stawiasz na tłuste mleko? A może wręcz przeciwnie, szukasz jak najmniej tłustego produktu?

Mleko to jeden z tych produktów, które można znaleźć praktycznie w każdym domu. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro na jego bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów. Wiele osób nie wyobraża sobie również bez mleka ukochanej kawy. Też należysz do tej grupy?

Na rynku mamy dostępną całą gamę produktów do wyboru. Na sklepowych półkach znajdziemy tradycyjne mleko 3,2 proc., jak i produkty z mniejszym wskaźnikiem. Zwracasz na to uwagę przy wyborze mleka? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem do końca. Zgromadzona tu wiedza, może zmienić bardzo wiele w twoim życiu. Dlatego nie zwlekaj i od razu bierz się za czytanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To mleko nie jest wcale takie straszne

Na pewno zgodzisz się ze mną, że teraz na czasie jest zdrowefit odżywianie. I jak najbardziej jest to super sprawa. W końcu zaczęliśmy o siebie dbać i jeść świadomie. Niestety przy okazji utarł się bardzo krzywdzący mit. Otóż sporo osób zaczęło omijać szerokim łukiem tłuste mleko 3,2 proc. Oczywiście główny argument jest jasny — to mleko jest zbyt tłuste, więc na pewno nie jest zdrowe. Ale czy na pewno?

Mleko
Mleko© Adobe Stock | alter_photo

No właśnie nie. Jeśli spożywamy mleko w umiarkowanych i racjonalnych dawkach, jak najbardziej produkt 3,2 proc. nie stanowi dla nas zagrożenia. Co więcej, może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. 

Cenne wartości mleka 3,2 proc.

Pora skupić się na zaletach tłustego mleka. I jak się okazuje, jest ich całkiem sporo. Zacznijmy może od tego, że produkt ten jest bogaty w wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B, jak i witaminę A, E i D. Tym samym wpływa korzystnie m.in. na nasze kości i zęby, pracę serca oraz mózgu, a nawet wspomaga trawienie.

Ponadto z przeprowadzonych badań wynika, że takie mleko jest dużo bardziej sycące, a co za tym idzie, zaspokaja nasz głód na znacznie dłużej niż inne jego odpowiedniki. Problem z podjadaniem pomiędzy posiłkami odchodzi jednocześnie w zapomnienie.

Co więcej, można znaleźć tu sporą dawkę białek, które również są bardzo cenne dla naszego organizmu. Jak podaje WP Kuchnia:

Najważniejszym jest laktoferyna, tworząca środowisko bakteriostatyczne, wykazująca działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, czym się kierujesz, wybierając mleko? W twojej lodówce można znaleźć tradycyjne mleko 3,2 proc.? A może stawiasz jednak na inne rozwiązania?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także