Nietypowa lasagne z kurczakiem, pomidorami i sosem serowym

Poniżej znajdziesz przepis na przyrządzenie nietypowej lasagne z kurczakiem, pomidorami i sosem serowym.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 łyżka olej
  2. 1 kg pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  3. 2 szklanki mozzarella starta
  4. 3/4 szklanki parmezan starty
  5. 400 g ricotta
  6. 1 szt. jajko
  7. 1 opk. makaron lasagne podgotowany
  8. 4 szt. pomidor rzymski pokrojone w plastry
  9. 10 szt. bazylia posiekane liście
  10. 2 szklanki ser żółty starty
  11. 1 szczypta sól
  12. 1 szczypta pieprz
  13. 2 łyżeczki oregano
  14. 2 łyżki ocet balsamiczny
  15. 2 ząbki czosnek przeciśnięte przez praskę
  16. 3 łyżki masło
  17. 3 łyżki mąka
  18. 2 1/2 szklanki mleko
Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i oregano. Kiedy kurczak będzie dosmażony, dodaj ocet balsamiczny oraz czosnek i dobrze wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.

Obrazek

2. Na patelni roztop masło, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj tak długo, aż mąka się rozpuści. Następnie dodaj mleko i poczekaj, aż mieszanka się zagotuje. Po 3 minutach dodaj mozzarellę, parmezan i dopraw solą i pieprzem. Kiedy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.

Obrazek

3. W miseczce wymieszaj ze sobą ricottę, jajko, sól oraz pieprz.

Obrazek

4. W naczyniu żaroodpornym nakładaj kolejno warstwami: sos serowy, makaron, mieszanka z ricotty, pomidor, kurczak, bazylia, starty ser żółty, sos serowy, makaron, mieszanka z ricotty, pomidor, kurczak, bazylia i starty ser żółty. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 35 minut.

Obrazek

5. Po 35 minutach wyjmij gotową lasagne z piekarnika i pokrój ją na kawałki.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik