9 nietypowych rzeczy, jakie postanowiono usmażyć w głębokim tłuszczu. O dziwo, mają swoich fanów
Ze smażeniem w głębokim tłuszczu kojarzą się nam głównie frytki i kurczak. Niektórzy jednak nie hamowali swojej wyobraźni, a rezultat im nawet smakował!
28.01.2021 | aktual.: 26.09.2023 14:45
#1 Smażona tequilla
Ok, przyznam, że sama zastanawiałam się: jak?!
Namoczono po prostu kawałki ciasta (np. biszkoptu) w tequilli i wrzucono na gorący tłuszcz.
#2 Lody
Smażone lody nie są już dla nas niczym szokującym. Jeśli jeszcze nie jadłeś- wypróbuj!
#3 Arbuz
Tak, dobrze przeczytałeś. Osuszone ręcznikiem papierowym kawałki arbuza (bez skóry) zanurza się w cieście nieco gęstszym niż naleśnikowe i smaży.
#4 Tortellini
Niejeden Włoch chwyciłby się teraz za głowę. Smażone w głębokim tłuszczu pierożki znalazły jednak swoich amatorów.
#5 Awokado
Jeśli w samym awokado jest dla Ciebie za mało tłuszczu- wrzuć je do frytkownicy. Kto bogatemu zabroni (poza kardiologiem)?
#5 Bekon
Zdecydowanie dla miłośników mięsa i chrupiących kąsków.
#6 Sernik
Serowe kuleczki na słodko, w chrupiącej otoczce? To może zadziałać.
#7 Kukurydza
Może gdy latem będziesz zajadał gotowaną kukurydzę przypomnisz sobie o tym pomyśle?
#8 Guma balonowa
Chyba nie potrafię wyobrazić sobie tego smaku...
#9 Lazania
Kawałki gotowej lazanii wrzucone do gorącego tłuszczu? Hmmm... zostanę jednak przy klasycznej wersji.