Anna Lewandowska robi niewiarygodnie pyszny jabłecznik. Wyróżnia się ważnym szczegółem

Jesień to ta pora roku, kiedy pieczemy najwięcej ciast. Są one rozmaite, a ich kluczowym składnikiem są bez wątpienia sezonowe owoce, które możemy właśnie wtedy zakupić. I nie ma co się dziwić, że większość z nas decyduje się na jabłecznik. Poznajmy przepis na to niewiarygodnie pyszne ciasto od Anny Lewandowskiej i to bez grama mąki pszennej.

ObrazekJabłecznik od Anny Lewandowskiej - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=CEOb50w8OcM
Karol Wiak

Jabłecznik od Anny Lewandowskiej - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Ta wersja przepisu będzie idealną opcją dla tych osób, które trzymają się zdrowej diety i nie chcą marnować jedzenia. Jeśli pozostało Ci sporo ryżu z obiadu z poprzedniego dnia, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Jabłecznik może być pyszny, nawet bez użycia mąki pszennej. Warto podkreślić, że do jego przygotowania zostaną użyte tylko i wyłącznie zdrowe składniki. Możemy Cię zapewnić, że mu się nie oprzesz.

Obrazek

Warto w tym miejscu podkreślić, że do tradycyjnego jabłecznika używa się nieco inne składniki. Najczęściej jest to mąka, skrobia ziemniaczana, a także cukier biały, czy kasza manna. Przygotowanie ciasta, zgodnie z recepturą Anny Lewandowskiej, jest też o wiele prostsze. Zajmuje też zdecydowanie mniej czasu, niż w standardowej wersji jabłecznika. I co najważniejsze - nie zawiera w sobie glutenu.

Jak przygotować ten idealny jabłecznik?

Przygotowując jabłecznik, wiedz, że jest on banalnie prosty. Jeśli lubisz zdrową żywność, to większość z tych składników na pewno masz w swojej kuchni. Dodatkowo, potrzebne będą jeszcze chęci i odpowiednie nastawienie - bez nich, żadne ciasto się nie uda. Efekt? Będzie warty grzechu, by skosztować kolejne kawałki tego ciasta!

Obrazek
Jabłecznik - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

  • 2 pełne szklanki ugotowanego ryżu basmanti
  • pół szklanki cukru kokosowego
  • 4 większe jabłka
  • około 100 ml jogurtu roślinnego
  • 4 jajka
  • łyżeczka wanilii
  • nieco ponad pół szklanki mąki ryżowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła klarowanego ghee.

Sposób przygotowania:

Przepis jest łatwy i szybki. Samo przygotowanie ciasta zajmie Ci maksymalnie kilkanaście minut. Rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Kiedy przestygnie, łączymy go ze wszystkimi składnikami, z wyjątkiem jabłek. Dokładnie miksujemy je w robocie kuchennym, najlepiej na średnich obrotach. W międzyczasie, dobrze jest obrać jabłka i i pokroić je w kostkę. Nasza masa na jabłecznik jest już prawie gotowa. Dodajemy do niej jeszcze pokrojone jabłka i całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

A co powiesz na błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami? Koniecznie zobacz film na naszym kanale:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥