PrzepisJest jeden dodatek, który podkreśla smak schabowych jak żaden inny. Koniecznie następnym razem go dodaj

Jest jeden dodatek, który podkreśla smak schabowych jak żaden inny. Koniecznie następnym razem go dodaj

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

12.12.2022 16:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kto powiedział, że tylko karkówka na grilla może być częścią schabu, który marynujemy? Jak się okazuje, ten proces idealnie nadaje się również dla schabu właściwego - tego samego, z którego powstają sławne kotlety schabowe. Jaka mieszanka będzie idealna do ich zamarynowania? Podpowiadamy.

Chyba nie istnieje większy obiadowy klasyk niż kotlety schabowe. Co prawda bywają one już pełne urozmaiceń - od użytych nietypowych przypraw, przez panierkę na przykład z płatków owsianych, aż po różne, ciekawe toppingi. Ale czy pomyślałaś kiedyś, żeby zamarynować te słynne kotlety przed usmażeniem?

Taki zabieg zazwyczaj stosujemy do innej części schabu, czyli karkówki. Nie powinniśmy się jednak ograniczać. Zwłaszcza, że dysponujemy cudownym przepisem na marynowane w musztardzie i miodzie kotlety schabowe. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej. Przekonaj się sama. Oto przepis.

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Marynowane kotlety schabowe

Składniki:

  • 3 plastry schabu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia, na przykład olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Pamiętaj o ważnych zasadach dotyczących wyboru mięsa na schabowe. Najlepiej nie kupować gotowych plastrów w opakowaniu. O wiele lepiej kupić albo cały kawałek schabu, albo poprosić o jego pocięcie w sklepie. Dzięki temu jesteś w stanie ocenić większy kawałek wieprzowiny, a nie tylko to, co wyląduje na patelni. Zwróć też uwagę na kolor tłuszczu. Powinien być biały - nigdy żółty lub poszarzały.

Skoro już masz gotowe plastry, rozbij je tłuczkiem. Naszym zdaniem idealna grubość schabowych to 0,6 / 0,7 cm. Następnie mięso dopraw solą i pieprzem i lekko wklep przyprawy.

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Teraz wysmaruj kotlety cienką warstwą kolejno miodu, a później musztardy. Możesz do tego użyć takiej o średniej ostrości, na przykład sarepskiej. Ułóż kotlety na talerzu i zabezpiecz je folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie wyjmij kotlety i zanurzaj kolejno w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!

Skoro obiad już gotowy, to może szukasz ciekawych przepisów na deser? Jeden z nich znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.