O niebo lepsza niż pomidorówka. Zupa z tego czerwonego warzywa smakuje jak wakacje
Kremowa zupa w pięknym, czerwonym kolorze na pierwszy rzut oka może wyglądać jak zwykła pomidorówka. Skrywa w sobie jedna inne, pełne letniego aromatu warzywo.
Gdy tylko podgrzewam tę zupę, kuchnię od razu wypełnia słodki aromat papryki. To właśnie to warzywo odgrywa kluczową rolę w przepisie. Od razu przenosi myślami w upalne wakacje, gdy w babcinej szklarni dojrzewały piękne, dorodne papryki. Smakiem bije na głowę tradycyjną pomidorówkę, przekonując do siebie nawet tych, którzy na co dzień stronią od warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką
Zupa paprykowa
Czerwona papryka to prawdziwy skarb lata. Słodka, soczysta i pełna słońca, idealnie nadaje się do stworzenia aksamitnej zupy, która przyjemnie pozwoli uciszyć burczenie w brzuchu bez uczucia tak niepożądanej latem ciężkości. Jej intensywny kolor i aromat w połączeniu z kremową konsystencją szybko skradnie serce twoich bliskich.
W wersji wegańskiej możesz zastąpić śmietankę mleczkiem kokosowym. Zamiast bulionu sprawdzi się też rosół. Ta zupa z papryki świetnie sprawdzi się na lekki obiad, smaczną kolację czy pożywny lunch.
Składniki:
- 5 czerwonych papryk,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu lub rosołu,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
- Ułóż paprykę skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-30 minut, aż skórka się przypali.
- Następnie włóż papryki do miski i przykryj folią spożywczą na 10 minut. Dięki temu łatwiej będzie zdjąć skórkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż zmięknie i zeszkli się.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż zacznie pachnieć.
- Do garnka dodaj pokrojoną paprykę, słodką i ostrą paprykę paprykę oraz tymianek. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zalej wszystko gorącym bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż papryka będzie bardzo miękka.
- Zdejmij garnek z ognia. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem.
- Ponownie postaw garnek na małym ogniu. Wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Doprowadź zupę do delikatnego zagotowania.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać więcej słodkiej papryki.
Gotową zupę podawaj na ciepło. Świetnie smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym czy nawet drobnym makaronem typu orzo. Smacznego!