Odchudzony Milky Way przygotujesz w zaledwie 10 minut. Kultowy deser w fit wydaniu
20.09.2022 11:39, aktual.: 19.03.2024 10:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na ciasto Milky Way bez pieczenia w 10 minut to jeden z naszych hitów. Dziś przygotowaliśmy ten deser w wersji fit. Możesz się nim zajadać bez wyrzutów sumienia!
Zdrowe i smaczne ciasto
Desery inspirowane kultowymi słodyczami od lat cieszą się ogromnym powodzeniem. Jeśli dodamy do tego, że nasze ciasto przygotowaliśmy bez pieczenia i na dodatek w zdrowej wersji, to nie odmówisz ani kawałka. Ciasto Milky Way bez pieczenia w 10 minut to przepis na zdrowy deser, który udowadnia, że "fit" nie znaczy nudne i niesmaczne. Spód przygotowaliśmy z płatków owsianych i orzechów z dodatkiem daktyli, które sprawiają, że całość jest pyszna i słodka. Całość przypomina nieco sernik- jasną masę zrobiliśmy na bazie chudego twarogu. Dzięki temu deser jest pełen białka, a nie ma w sobie nadmiaru cukru.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube
Milky way bez pieczenia
Składniki:
Spód
100 g suszonych daktylów (namoczone)
25 g oleju kokosowego
60 g orzechów pekan/włoskich/migdałów
100 g płatków owsianych
2 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa
300 g chudego twarogu
50 g mleka w proszku
70 g ksylitolu/erytrytolu
150 ml mleka
15 g namoczonej żelatyny
Polewa
100 g mlecznej czekolady
50 ml gorącego mleka
Spód do naszego deseru przygotowaliśmy w blenderze ręcznym On the Go marki Philips.
Sposób przygotowania:
Zalej suszone daktyle gorącą wodą i odstaw na 20 minut, aby stały się miękkie. Dzięki temu będzie łatwiej je zblendować. Następie umieść w blenderze orzechy pekan, orzechy włoskie lub migdały. Wybierz te orzechy, które lubisz najbardziej.
Następnie dodaj do urządzenia płatki owsiane i ciemne kakao. Zblenduj składniki, po czym dodaj namoczone daktyle oraz olej kokosowy i ponownie zmiksuj. Gotową mieszankę przełóż do formy do pieczenia. Użyliśmy formy o średnicy 19 cm. Dociśnij dobrze łyżką lub dnem szklanki, aby powstał zwarty spód.
Sproszkowaną żelatynę zalej wcześniej ciepłą wodą – 1/4 szklanki i odstaw do napęcznienia na 10 minut. W blenderze lub przy pomocy miksera połącz ze sobą twaróg, mleko w proszku, ksylitol lub erytrytol, mleko oraz namoczoną żelatynę.
Powstałą masę rozprowadź na wcześniej przygotowanym spodzie i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby mieszanka mogła stężeć.
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową, którą udekorujesz wierzch ciasta milky way bez pieczenia w 10 minut. Połącz ze sobą kostki mlecznej czekolady oraz gorące mleko. Składniki wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.
Następnie ostudzoną mieszankę rozprowadź delikatnie na schłodzonym deserze. Ciasto możesz udekorować dodatkowo kawałkami batonu milky way.
Smacznego!