Odchudzony Milky Way przygotujesz w zaledwie 10 minut. Kultowy deser w fit wydaniu

Przepis na ciasto Milky Way bez pieczenia w 10 minut to jeden z naszych hitów. Dziś przygotowaliśmy ten deser w wersji fit. Możesz się nim zajadać bez wyrzutów sumienia!

Obrazek
Ewa

Zdrowe i smaczne ciasto

Desery inspirowane kultowymi słodyczami od lat cieszą się ogromnym powodzeniem. Jeśli dodamy do tego, że nasze ciasto przygotowaliśmy bez pieczenia i na dodatek w zdrowej wersji, to nie odmówisz ani kawałka. Ciasto Milky Way bez pieczenia w 10 minut  to przepis na zdrowy deser, który udowadnia, że "fit" nie znaczy nudne i niesmaczne. Spód przygotowaliśmy z płatków owsianych i orzechów z dodatkiem daktyli, które sprawiają, że całość jest pyszna i słodka. Całość przypomina nieco sernik-  jasną masę zrobiliśmy na bazie chudego twarogu. Dzięki temu deser jest pełen białka, a nie ma w sobie nadmiaru cukru.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube

Milky way bez pieczenia

Składniki:

Spód

100 g suszonych daktylów (namoczone)

25 g oleju kokosowego

60 g orzechów pekan/włoskich/migdałów

100 g płatków owsianych

2 łyżki ciemnego kakao

Masa serowa

300 g chudego twarogu

50 g mleka w proszku

70 g ksylitolu/erytrytolu

150 ml mleka

15 g namoczonej żelatyny

Polewa

100 g mlecznej czekolady

50 ml gorącego mleka

Spód do naszego deseru przygotowaliśmy w blenderze ręcznym On the Go marki Philips.

Sposób przygotowania:

Zalej suszone daktyle gorącą wodą i odstaw na 20 minut, aby stały się miękkie. Dzięki temu będzie łatwiej je zblendować. Następie umieść w blenderze orzechy pekan, orzechy włoskie lub migdały. Wybierz te orzechy, które lubisz najbardziej.

Obrazek

Następnie dodaj do urządzenia płatki owsiane i ciemne kakao. Zblenduj składniki, po czym dodaj namoczone daktyle oraz olej kokosowy i ponownie zmiksuj. Gotową mieszankę przełóż do formy do pieczenia. Użyliśmy formy o średnicy 19 cm. Dociśnij dobrze łyżką lub dnem szklanki, aby powstał zwarty spód.

Obrazek

Sproszkowaną żelatynę zalej wcześniej ciepłą wodą – 1/4 szklanki i odstaw do napęcznienia na 10 minut. W blenderze lub przy pomocy miksera połącz ze sobą twaróg, mleko w proszku, ksylitol lub erytrytol, mleko oraz namoczoną żelatynę.

Obrazek

Powstałą masę rozprowadź na wcześniej przygotowanym spodzie i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby mieszanka mogła stężeć.

Obrazek

W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową, którą udekorujesz wierzch ciasta milky way bez pieczenia w 10 minut. Połącz ze sobą kostki mlecznej czekolady oraz gorące mleko. Składniki wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.

ciasto bez pieczenia milky way w wydaniu fit

Następnie ostudzoną mieszankę rozprowadź delikatnie na schłodzonym deserze. Ciasto możesz udekorować dodatkowo kawałkami batonu milky way.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀