Dzięki tym radom raz na zawsze zrobisz porządek z przyprawami. Kuchnia na tym skorzysta
Kuchnia bez przypraw... Nie potrafię sobie tego wyobrazić, dlatego w moim małym królestwie można znaleźć przeróżne produkty tego typu.
05.10.2018 15:04
Co jednak zrobić, aby zachować w kuchni porządek, a jednocześnie zawsze mieć pod ręką ulubione przyprawy? Odpowiedź jest prosto - dobra organizacja.
#1 Odpowiednie miejsce
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest wybranie najlepszej przestrzeni, w której będziesz mogła przechowywać swoje małe skarby. I tu powinnaś kierować się przede wszystkim osobistymi przyzwyczajeniami i układem kuchni.
To już od Ciebie zależy, czy wolisz trzymać je na blacie, czy raczej ukryć w szufladzie. W moim przypadku sprawdziła się specjalna półka pod blatem, gdzie spokojnie mieszczą się wszystkie pojemniki z przyprawami.
#2 Wybierz odpowiednie organizery
Kolejny ważny punkt to dobór odpowiednich organizerów. I masz tu spore pole do popisu, bo na rynku jest naprawdę wiele wariantów do wyboru. Ja postawiłam na szklane pojemniczki z zakrętką. I muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona. A Ty masz swojego faworyta?
#3 Dobrze opisz swoje organizery
I na koniec ostatnia rada. Pojemniki, w których przechowujesz przyprawy, dobrze opisz. Tak, abyś mogła łatwo zlokalizować przyprawę, którą będziesz potrzebować w danej chwili.
A skoro już o takich opisach mowa, możesz pogrupować swoje przyprawy w zależności od częstotliwości używania, przeznaczenia, czy w końcu postawić na uporządkowanie alfabetyczne.
#4 Kontrola
I w końcu ostatni punkt. Kiedy już uporządkujesz swoje przyprawy, pamiętaj, aby od czasu do czasu przeprowadzić małą kontrolę i sprawdzić stan przechowywanych produktów. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się nieprzydatnych produktów, ale też będziesz wiedzieć, które produkty niebawem się skończą.
Tym samym podczas gotowania nie okaże się nagle, że nie masz podstawowych przypraw, bez których danie nie będzie perfekcyjne.