Dzięki tym radom raz na zawsze zrobisz porządek z przyprawami. Kuchnia na tym skorzysta

Kuchnia bez przypraw... Nie potrafię sobie tego wyobrazić, dlatego w moim małym królestwie można znaleźć przeróżne produkty tego typu.

Obrazek
Frania

Co jednak zrobić, aby zachować w kuchni porządek, a jednocześnie zawsze mieć pod ręką ulubione przyprawy? Odpowiedź jest prosto - dobra organizacja.

#1 Odpowiednie miejsce

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest wybranie najlepszej przestrzeni, w której będziesz mogła przechowywać swoje małe skarby. I tu powinnaś kierować się przede wszystkim osobistymi przyzwyczajeniami i układem kuchni.

Obrazek

To już od Ciebie zależy, czy wolisz trzymać je na blacie, czy raczej ukryć w szufladzie. W moim przypadku sprawdziła się specjalna półka pod blatem, gdzie spokojnie mieszczą się wszystkie pojemniki z przyprawami.

#2 Wybierz odpowiednie organizery

Kolejny ważny punkt to dobór odpowiednich organizerów. I masz tu spore pole do popisu, bo na rynku jest naprawdę wiele wariantów do wyboru. Ja postawiłam na szklane pojemniczki z zakrętką. I muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona. A Ty masz swojego faworyta?

Obrazek

#3 Dobrze opisz swoje organizery

I na koniec ostatnia rada. Pojemniki, w których przechowujesz przyprawy, dobrze opisz. Tak, abyś mogła łatwo zlokalizować przyprawę, którą będziesz potrzebować w danej chwili.

Obrazek

A skoro już o takich opisach mowa, możesz pogrupować swoje przyprawy w zależności od częstotliwości używania, przeznaczenia, czy w końcu postawić na uporządkowanie alfabetyczne.

#4 Kontrola

I w końcu ostatni punkt. Kiedy już uporządkujesz swoje przyprawy, pamiętaj, aby od czasu do czasu przeprowadzić małą kontrolę i sprawdzić stan przechowywanych produktów. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się nieprzydatnych produktów, ale też będziesz wiedzieć, które produkty niebawem się skończą.

Tym samym podczas gotowania nie okaże się nagle, że nie masz podstawowych przypraw, bez których danie nie będzie perfekcyjne.

Daj znać w jaki sposób Ty przechowujesz swoje przyprawy!
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni