Ostatnio ugotowałam taką szybką zupkę. Najbardziej zasmakowała dzieciom

Zupy są nieodłączną częścią mojego jadłospisu, szczególnie te, których przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Wystarczy włożyć popularne warzywo do piekarnika wraz z kilkoma dodatkami, aby uzyskać pyszny i lekki posiłek.

Ostatnio ugotowałam taką szybką zupkęOstatnio ugotowałam taką szybką zupkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Każdy, kto ma w domu małego niejadka, wie, jakim wyzwaniem bywa przygotowanie posiłku, który zadowoli kubki smakowe zarówno dziecka, jak i dorosłego — w końcu mało kto ma czas, by gotować dwa osobne obiady. Zupy należą do tych dań, które można w łatwy sposób przygotować nie tylko szybko, ale i smacznie, tak że nie tylko dorośli członkowie rodziny będą usatysfakcjonowani, lecz także dzieci zjedzą je bez marudzenia.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Zupa marchewkowa

W moim domu zupy krem królują o każdej porze roku. Z pieczonych warzyw wydobywa się nieoceniony aromat, a po zblendowaniu, dolaniu bulionu i dodaniu kilku przypraw otrzymujemy pyszną, rozgrzewającą zupę. Chociaż kremy znacznie częściej przygotowuje się z brokułów, papryki, pomidorów czy kalafiora, tym razem sięgamy po inne warzywo – marchewkę. Zazwyczaj gra rolę dodatku do zup, tutaj jednak wysuwa się na pierwszy plan i staje się prawdziwą gwiazdą talerza. Zupa marchewkowa ma dość słodki smak, dlatego szczególnie przypadnie do gustu najmłodszym, którzy lubią łagodniejsze potrawy. A jeśli dla dorosłych okaże się zbyt delikatna, wystarczy dodać do porcji kilka ziarenek chili lub świeże zioła, by nadać jej wyrazistości.

Przepis na zupę marchewkową

Składniki:

  • 1 kg marchewki,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • 6 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 1 garść pestek dyni,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta soli,
  • większa szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, na grzanie góra-dół.
  2. Obierz marchewkę, cebulę, imbir i ziemniaki.
  3. Pokrój je w kostkę lub plastry, paprykę przekrój na ćwiartki, cebulę w grube piórka, a imbir zostaw w całości.
  4. Wszystkie warzywa rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i piecz przez 45-50 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.
  5. Upieczone warzywa przełóż do garnka.
  6. Wlej mleczko kokosowe i 750 ml gorącego bulionu i zmiksuj wszystko na gładki krem, dolewając pozostały bulion lub odrobinę wrzątku do uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i papryką słodką.
  8. Na koniec upraż pestki dyni na suche.
  9. Gotową zupę podawaj na ciepło, posypaną pestkami dyni.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo