Ciasto marchewkowe, które zawsze wyjdzie mięciutkie i wilgotne. Znika do ostatniego okruszka

Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, które nigdy się nie nudzą. Delikatne, wilgotne i pełne aromatu korzennych przypraw – pasuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne spotkania. W tej wersji ma jednak coś wyjątkowego – dodatek musu jabłkowego w masie, który sprawia, że ciasto zyskuje idealną strukturę i długo pozostaje świeże.

Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym najlepiej smakuje jesieniąCiasto marchewkowe z musem jabłkowym najlepiej smakuje jesienią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Poznaj sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z musem jabłkowym w masie – zawsze miękkie, wilgotne i pachnące przyprawami. To wypiek, który znika do ostatniego kawałka i udaje się każdemu.

Ciasto marchewkowe – propozycje podania

Choć klasyczne ciasto marchewkowe z musem jabłkowym w masie smakuje doskonale samo w sobie, warto pobawić się formą jego podania. Ten wypiek jest niezwykle uniwersalny – sprawdzi się zarówno na co dzień do kawy, jak i na większe okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przemysław Klima o największych grzechach Polaków przy gotowaniu klasycznych polskich dań - rosołu, schabowego, karpatki

Jednym z prostszych sposobów jest upieczenie go w formie muffinek. Dzięki temu każdy gość dostaje swoją porcję, a dekoracje można dopasować indywidualnie – od lekkiego posypania cukrem pudrem, po krem z serka śmietankowego i orzechy włoskie.

Jeśli lubisz efektowne desery na stół, spróbuj przygotować warstwowy tort marchewkowy. Wystarczy przekroić placek na pół, przełożyć kremem i ozdobić bok oraz wierzch. Taki tort świetnie prezentuje się na święta czy rodzinne spotkania.

Na co dzień możesz postawić na prostotę – ciasto podane w kostkach, z dodatkiem prażonych płatków migdałów albo skórki pomarańczowej. Sam często piekę je w prostokątnej blaszce i kroję w kawałki jak brownies – łatwo je wtedy spakować do lunchboxa czy podać dzieciom jako słodką przekąskę.

Przepis na ciasto marchewkowe z musem jabłkowym w masie

To właśnie dzięki dodatkowi musu jabłkowego to ciasto marchewkowe wychodzi tak puszyste i wilgotne. Sam pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem zastąpić część tłuszczu musem – efekt był zachwycający, a cała blacha zniknęła w jeden wieczór. To prosty przepis, który nie wymaga skomplikowanych technik ani trudno dostępnych składników, a mimo to gwarantuje wypiek, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 180 ml oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego),
  • 120 g musu jabłkowego,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 4 g sody oczyszczonej,
  • 350 g marchewki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 g cynamonu,
  • 2 g imbiru,
  • 2 g gałki muszkatołowej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 150 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka, masło i serek śmietankowy wyjmij z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzej do 180°C (góra–dół). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, a orzechy posiekaj.
  2. W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami. W osobnym naczyniu wymieszaj startą marchew, mus jabłkowy, cukier trzcinowy, jajka i olej. Drewnianą łyżką lub szpatułką połącz masę mokrą z suchą i dodaj orzechy włoskie.
  3. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika na około 60 minut. Gotowość sprawdź patyczkiem – jeśli wyciągniesz go suchy, ciasto jest upieczone. Odstaw do przestudzenia na kratce cukierniczej.
  4. Przygotuj krem – ubij miękkie masło z serkiem śmietankowym i cukrem pudrem. Gotowym kremem posmaruj wystudzone ciasto marchewkowe.

Porady:

  • Żeby wypiek wyszedł wilgotny i miękki, kluczowy jest dodatek marchewki oraz musu jabłkowego.
  • Jeśli nie masz musu, użyj niskosłodzonego dżemu lub drobno pokrojonych świeżych jabłek.
  • W przepisie sprawdzi się także mieszanka przypraw korzennych – możesz dodać goździki, kardamon czy anyż.
  • Ciasto łatwo zamienić w muffinki – świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy czy szkoły.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu