Ciasto marchewkowe, które zawsze wyjdzie mięciutkie i wilgotne. Znika do ostatniego okruszka

Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, które nigdy się nie nudzą. Delikatne, wilgotne i pełne aromatu korzennych przypraw – pasuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne spotkania. W tej wersji ma jednak coś wyjątkowego – dodatek musu jabłkowego w masie, który sprawia, że ciasto zyskuje idealną strukturę i długo pozostaje świeże.

Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym najlepiej smakuje jesieniąCiasto marchewkowe z musem jabłkowym najlepiej smakuje jesienią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Poznaj sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z musem jabłkowym w masie – zawsze miękkie, wilgotne i pachnące przyprawami. To wypiek, który znika do ostatniego kawałka i udaje się każdemu.

Ciasto marchewkowe – propozycje podania

Choć klasyczne ciasto marchewkowe z musem jabłkowym w masie smakuje doskonale samo w sobie, warto pobawić się formą jego podania. Ten wypiek jest niezwykle uniwersalny – sprawdzi się zarówno na co dzień do kawy, jak i na większe okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przemysław Klima o największych grzechach Polaków przy gotowaniu klasycznych polskich dań - rosołu, schabowego, karpatki

Jednym z prostszych sposobów jest upieczenie go w formie muffinek. Dzięki temu każdy gość dostaje swoją porcję, a dekoracje można dopasować indywidualnie – od lekkiego posypania cukrem pudrem, po krem z serka śmietankowego i orzechy włoskie.

Jeśli lubisz efektowne desery na stół, spróbuj przygotować warstwowy tort marchewkowy. Wystarczy przekroić placek na pół, przełożyć kremem i ozdobić bok oraz wierzch. Taki tort świetnie prezentuje się na święta czy rodzinne spotkania.

Na co dzień możesz postawić na prostotę – ciasto podane w kostkach, z dodatkiem prażonych płatków migdałów albo skórki pomarańczowej. Sam często piekę je w prostokątnej blaszce i kroję w kawałki jak brownies – łatwo je wtedy spakować do lunchboxa czy podać dzieciom jako słodką przekąskę.

Przepis na ciasto marchewkowe z musem jabłkowym w masie

To właśnie dzięki dodatkowi musu jabłkowego to ciasto marchewkowe wychodzi tak puszyste i wilgotne. Sam pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem zastąpić część tłuszczu musem – efekt był zachwycający, a cała blacha zniknęła w jeden wieczór. To prosty przepis, który nie wymaga skomplikowanych technik ani trudno dostępnych składników, a mimo to gwarantuje wypiek, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 180 ml oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego),
  • 120 g musu jabłkowego,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 4 g sody oczyszczonej,
  • 350 g marchewki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 g cynamonu,
  • 2 g imbiru,
  • 2 g gałki muszkatołowej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 150 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka, masło i serek śmietankowy wyjmij z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzej do 180°C (góra–dół). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, a orzechy posiekaj.
  2. W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami. W osobnym naczyniu wymieszaj startą marchew, mus jabłkowy, cukier trzcinowy, jajka i olej. Drewnianą łyżką lub szpatułką połącz masę mokrą z suchą i dodaj orzechy włoskie.
  3. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika na około 60 minut. Gotowość sprawdź patyczkiem – jeśli wyciągniesz go suchy, ciasto jest upieczone. Odstaw do przestudzenia na kratce cukierniczej.
  4. Przygotuj krem – ubij miękkie masło z serkiem śmietankowym i cukrem pudrem. Gotowym kremem posmaruj wystudzone ciasto marchewkowe.

Porady:

  • Żeby wypiek wyszedł wilgotny i miękki, kluczowy jest dodatek marchewki oraz musu jabłkowego.
  • Jeśli nie masz musu, użyj niskosłodzonego dżemu lub drobno pokrojonych świeżych jabłek.
  • W przepisie sprawdzi się także mieszanka przypraw korzennych – możesz dodać goździki, kardamon czy anyż.
  • Ciasto łatwo zamienić w muffinki – świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy czy szkoły.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇