Ciasto marchewkowe, które zawsze wyjdzie mięciutkie i wilgotne. Znika do ostatniego okruszka

Ciasto marchewkowe to jeden z tych wypieków, które nigdy się nie nudzą. Delikatne, wilgotne i pełne aromatu korzennych przypraw – pasuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne spotkania. W tej wersji ma jednak coś wyjątkowego – dodatek musu jabłkowego w masie, który sprawia, że ciasto zyskuje idealną strukturę i długo pozostaje świeże.

Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym najlepiej smakuje jesieniąCiasto marchewkowe z musem jabłkowym najlepiej smakuje jesienią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Poznaj sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe z musem jabłkowym w masie – zawsze miękkie, wilgotne i pachnące przyprawami. To wypiek, który znika do ostatniego kawałka i udaje się każdemu.

Ciasto marchewkowe – propozycje podania

Choć klasyczne ciasto marchewkowe z musem jabłkowym w masie smakuje doskonale samo w sobie, warto pobawić się formą jego podania. Ten wypiek jest niezwykle uniwersalny – sprawdzi się zarówno na co dzień do kawy, jak i na większe okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przemysław Klima o największych grzechach Polaków przy gotowaniu klasycznych polskich dań - rosołu, schabowego, karpatki

Jednym z prostszych sposobów jest upieczenie go w formie muffinek. Dzięki temu każdy gość dostaje swoją porcję, a dekoracje można dopasować indywidualnie – od lekkiego posypania cukrem pudrem, po krem z serka śmietankowego i orzechy włoskie.

Jeśli lubisz efektowne desery na stół, spróbuj przygotować warstwowy tort marchewkowy. Wystarczy przekroić placek na pół, przełożyć kremem i ozdobić bok oraz wierzch. Taki tort świetnie prezentuje się na święta czy rodzinne spotkania.

Na co dzień możesz postawić na prostotę – ciasto podane w kostkach, z dodatkiem prażonych płatków migdałów albo skórki pomarańczowej. Sam często piekę je w prostokątnej blaszce i kroję w kawałki jak brownies – łatwo je wtedy spakować do lunchboxa czy podać dzieciom jako słodką przekąskę.

Przepis na ciasto marchewkowe z musem jabłkowym w masie

To właśnie dzięki dodatkowi musu jabłkowego to ciasto marchewkowe wychodzi tak puszyste i wilgotne. Sam pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem zastąpić część tłuszczu musem – efekt był zachwycający, a cała blacha zniknęła w jeden wieczór. To prosty przepis, który nie wymaga skomplikowanych technik ani trudno dostępnych składników, a mimo to gwarantuje wypiek, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 180 ml oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego),
  • 120 g musu jabłkowego,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 4 g sody oczyszczonej,
  • 350 g marchewki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 g cynamonu,
  • 2 g imbiru,
  • 2 g gałki muszkatołowej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 150 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka, masło i serek śmietankowy wyjmij z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzej do 180°C (góra–dół). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, a orzechy posiekaj.
  2. W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami. W osobnym naczyniu wymieszaj startą marchew, mus jabłkowy, cukier trzcinowy, jajka i olej. Drewnianą łyżką lub szpatułką połącz masę mokrą z suchą i dodaj orzechy włoskie.
  3. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika na około 60 minut. Gotowość sprawdź patyczkiem – jeśli wyciągniesz go suchy, ciasto jest upieczone. Odstaw do przestudzenia na kratce cukierniczej.
  4. Przygotuj krem – ubij miękkie masło z serkiem śmietankowym i cukrem pudrem. Gotowym kremem posmaruj wystudzone ciasto marchewkowe.

Porady:

  • Żeby wypiek wyszedł wilgotny i miękki, kluczowy jest dodatek marchewki oraz musu jabłkowego.
  • Jeśli nie masz musu, użyj niskosłodzonego dżemu lub drobno pokrojonych świeżych jabłek.
  • W przepisie sprawdzi się także mieszanka przypraw korzennych – możesz dodać goździki, kardamon czy anyż.
  • Ciasto łatwo zamienić w muffinki – świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy czy szkoły.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło