Zamiast dodać do surówki, ścieram i wrzucam do ciasta. Dzieci chętnie biorą do szkoły
Te babeczki to sprytny sposób na to, jak przemycić do diety nieco więcej warzyw. Znikają w mgnieniu oka, a nikt nie narzeka, że musi jeść marchewkę.
Rodzice nieraz stoją przed dylematem, jak odpowiednio zbilansować dietę dzieci. Staje się to jeszcze trudniejsze, gdy na pokładzie meldują się niejadki. Babeczki marchewkowe to pyszne połączenie deseru ze słodkim akcentem warzywnym. Na marchew w takim wydaniu nikt nie będzie narzekał, w szczególności, gdy trafi ona do śniadaniowego pudełka do szkoły.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka z rabarbarem - ciacho, które łączy wiosnę i lato w jednej blaszce
Babeczki marchewkowe
Marchewka to warzywo, które sprawdzi się nie tylko w sałatkach czy zupach. Jej naturalna słodycz sprawia, że to wspaniały dodatek do słodkich wypieków, takich jak te babeczki. Na dodatek sprawia, że ciasto staje się idealnie wilgotne i nie wysycha. To pyszny przepis na zdrowy podwieczorek lub ciekawy sposób na to, jak urozmaicić drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Marchewka jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A, niezbędną dla dobrego wzroku i zdrowej skóry. Dodatek cynamonu nie tylko nadaje im korzennego aromatu, ale ma też właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jeśli zamiast cukru użyjesz ksylitolu, obniżysz kaloryczność wypieku i jego indeks glikemiczny. To nie tylko smaczny, ale też całkiem zdrowy pomysł na deser.
Ten deser sprytnie przemyca warzywa i witaminy, jednocześnie zadowalając podniebienia wszystkich miłośników słodkości, nie tylko tych najmłodszych. Jeśli jeszcze zaangażujesz do przygotowania babeczek swoje dzieci, masz pewność, że po szkole wróci do domu tylko puste pudełko.
Marchewka to nie jedyny składnik, który możesz wykorzystać, aby babeczki były jeszcze smaczniejsze i zdrowsze. W tym przepisie można eksperymentować, dodając do masy posiekane orzechy, które wzbogacą je o zdrowe tłuszcze i chrupiącą teksturę. Świetnie sprawdzą się orzechy włoskie lub orzechy pekan.
Składniki:
- 200 g startej marchewki,
- 4 jajka,
- 150 g cukru lub ksylitolu,
- 90 ml oleju roślinnego,
- 260 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij przy pomocy miksera na puszystą, jasną masę.
- Cienkim strumieniem wlej olej i wsyp cynamon, cały czas miksując.
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajecznej masy.
- Wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników.
- Dorzuć startą marchewkę i przemieszaj.
- Foremki lub papilotki na muffinki wypełnij ciastem do 3/4 wysokości.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza w programie góra-dół. Piecz przez ok. 23 minuty.
- Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Gotowe babeczki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polukrować, ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków. Smacznego!