PrzepisZblenduj ze sobą dwa tanie składniki. Otrzymasz genialną pastę do smarowania pieczywa

Zblenduj ze sobą dwa tanie składniki. Otrzymasz genialną pastę do smarowania pieczywa

Pasta jajeczna- Pyszności; źródło Canva
Pasta jajeczna- Pyszności; źródło Canva
Ewa

27.04.2023 18:04, aktual.: 10.01.2024 12:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Prosta i pyszna pasta jajeczna z serkiem wiejskim to zdrowe i pełnowartościowe smarowidło na kanapki. Jej przygotowanie zajmie ci kilka chwil.

Przepis na podstawową pastę jajeczną jest bardzo prosty: ot, jajka i spoiwo w postaci majonezu lub jogurtu. Jeśli jednak szukasz pomysłu na pastę, która dodatkowo będzie wzbogacona o dużą ilość wapnia i białka, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, którego delikatny smak polubią nawet dzieci. Dodaj do tego porcję warzyw i pyszny, kolorowy posiłek jest już gotowy.

Pasta jajeczna z serkiem wiejskim

Takie połączenie to lżejsza wersja pasty jajecznej, którą znamy od lat. Ser i jaja to źródła pełnowartościowego białka, szeregu składników mineralnych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także wapnia. To pyszne urozmaicenie codziennego śniadanie i świetny zamiennik dla szynki i sera.

Składniki:

      
  • 200 g serka wiejskiego
  • 3 jaja
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

       
  1. Jajka wkładam do garnka i zalewam wodą. Dodaję sól. Gotuję przez 8-10 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
  2. Jajka przelewam zimną wodą i obieram ze skorupek.
  3. Przekładam do miski i rozgniatam przy pomocy widelca.
  4. Dodaję serek wiejski (całe opakowanie) i doprawiam solą oraz pieprzem.
  5. Dorzucam posiekany szczypiorek i dokładnie mieszam.

Gotową pastę serwuję na świeżym pieczywie lub grzankach. Świetnie sprawdzą się tutaj pełnoziarniste bułki, które będą dodatkowym źródłem błonnika.

Jak przechowywać pastę jajeczną?

Pastę jajeczną możesz przygotować w większej ilości, aby wystarczyło na dwa posiłki. Gotowe smarowidło przełóż do pojemnika, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki. Może przebywać w niej maksymalnie 48 godzin, ponieważ taki produkt dość szybko się psuje. Najlepiej jednak smakuje od razu po przygotowaniu. Pasta jajeczna to świetny patent na pyszne śniadanie.

Obraz

Pastę jajeczną możesz podawać samodzielnie na kanapce lub dodać do niej kawałki warzyw: papryki, ogórków świeżych i kiszonych czy też pomidora. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić swoją kanapkę, to możesz sięgnąć również po wędzone plastry łososia lub pokrojone w kawałki awokado. Do gotowej pasty możesz opcjonalnie dodać też szczyptę kurkumy, aby nadać jej piękną, słoneczną barwę.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

jajkapasta jajecznapasta kanapkowa