Tym razem chcemy podzielić się z Wami przepisem, który w naszej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Pyszności
Mowa tu o bigosie pieczarkowym, który stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego bigosu z kapustą w roli głównej.
Składniki:
4 szt. marchewka ugotowana
3 szt. korzeń pietruszki ugotowany
1/2 łyżeczki pieprz
500 g ogórki kiszone starte
150-200 g kiełbasa podwawelska
3 szt. cebula starta
500 g pieczarki
200 g koncentrat pomidorowy
3 łyżki mąka pszenna
4 łyżki masło
1/2 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmaż ze sobą ugotowane i starte na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Nie zapomnij dodać mąki.
2. Na tej samej patelni podsmaż na maśle kiszone ogórki.
3. W osobnym garnku połącz kiełbasę, cebulę oraz pieczarki.
4. Jako kolejne składniki dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę z marchewki i pietruszki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.