Pieczarkowy a'la bigos

Tym razem chcemy podzielić się z Wami przepisem, który w naszej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Obrazek
Pyszności

Mowa tu o bigosie pieczarkowym, który stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego bigosu z kapustą w roli głównej.

Składniki:

  1. 4 szt. marchewka ugotowana
  2. 3 szt. korzeń pietruszki ugotowany
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 500 g ogórki kiszone starte
  5. 150-200 g kiełbasa podwawelska
  6. 3 szt. cebula starta
  7. 500 g pieczarki
  8. 200 g koncentrat pomidorowy
  9. 3 łyżki mąka pszenna
  10. 4 łyżki masło
  11. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż ze sobą ugotowane i starte na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Nie zapomnij dodać mąki.

Obrazek

2. Na tej samej patelni podsmaż na maśle kiszone ogórki.

Obrazek

3. W osobnym garnku połącz kiełbasę, cebulę oraz pieczarki.

Obrazek

4. Jako kolejne składniki dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę z marchewki i pietruszki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze