Pierwszy raz jadłam ją na Węgrzech. Od tej pory jesienią robię na obiad co chwilę

Zupy kojarzą się zwykle z lekkimi, rozgrzewającymi daniami, które stanowią jedynie wstęp do głównego posiłku. W tym przypadku nie daj się jednak zwieść – po porcji tej zupy z pewnością nie wyjdziesz głodny.

Bomba zdrowia w zupieBomba zdrowia w zupie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sycąca zupa z dużą ilością warzyw i mięsa to świetny pomysł na obiad, szczególnie wtedy, gdy zależy Ci na pożywnym, dobrze zbilansowanym posiłku. Dzięki zawartości białka z mięsa oraz warzyw bogatych w błonnik i witaminy, taka zupa z powodzeniem może zastąpić zarówno pierwsze, jak i drugie danie. To duża oszczędność czasu, a jednocześnie gwarancja, że cała rodzina będzie najedzona i zadowolona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Zupa czardasz

Zupa czardasz, nazywana także zupą gulaszową, to klasyka kuchni węgierskiej, która zyskała popularność w wielu domach. Jej podstawą jest mielona wołowina, która nadaje całości treściwości i głębi smaku. Nie brakuje tu też warzyw – wśród składników znajdziesz paprykę, ziemniaki, marchew, pomidory, pieczarki oraz cebulę i czosnek. Całość doprawiona słodką i wędzoną papryką oraz kminem rzymskim tworzy danie, które rozgrzewa, syci i zachwyca smakiem.

Przepis na zupę czardasz

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 150 g pieczarek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula lub szalotka,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w cienkie plasterki, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, a ziemniaki w drobną kostkę. Marchewkę w plasterki.
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmaż mięso, dokładnie je rozdrabniając, aby nie powstały grudki.
  3. Pod koniec smażenia dodaj słodką paprykę, wędzoną paprykę, kmin, szczyptę soli i pieprzu.
  4. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej i zeszklij cebulę, po chwili dorzuć czosnek oraz pieczarki i smaż, aż grzyby lekko się zarumienią.
  5. Do garnka przełóż podsmażone mięso, a patelnię po smażeniu zalej 3-4 łyżkami bulionu, podgrzej, zeskrob resztki mięsa i wlej całość do reszty składników.
  6. Następnie dodaj do garnka przygotowane wcześniej warzywa – paprykę, ziemniaki i marchewkę – i wlej pozostały bulion.
  7. Gotuj całość pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
  8. Na koniec dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i gotuj zupę na małym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie i dobrze się połączą.
  9. W razie potrzeby dopraw jeszcze szczyptą soli i pieprzu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi