Ma jeszcze więcej wartości niż miód. Wiele osób nie ma pojęcia o jej istnieniu

Jeśli jesteś miłośnikiem pszczelich produktów, to z pewnością chętnie sięgasz po miód. Okazuje się, że ten "złoty nektar" to niejedyny produkt, którym warto się zainteresować. W przypadku diety warto sięgnąć po pyłek pszczeli, który jest określany jako pierzga. Ma nie tylko wiele właściwości prozdrowotnych, ale również świetnie łączy się z wieloma popularnymi produktami.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Miód jest jednym z najchętniej wybieranych pszczelich produktów. Sięgasz po niego podczas przygotowania ciast czy deserów lub owsianki. W wielu przypadkach jest w stanie zastąpić cukier. Z pewnością nie zdajesz sobie sprawy, że są również inne niezwykle cenne i wartościowe produkty pszczele, po które warto sięgnąć o każdej porze roku. Do takiej kategorii zaliczają się: propolis, mleczko pszczele, wosk, czy pyłek pszczeli, który jest określany jako pierzga.

Pierzga - niedoceniony i niezwykle wartościowy pszczeli produkt

Pyłek to z pewnością niedoceniony, ale niezwykle wartościowy produkt. To nic innego, jak męskie nasiona kwiatów, zbierane przez pszczoły miodne. W "procesie produkcji" ulegają wymieszaniu z enzymami trawiennymi pszczół i nektarem.

Pszczoły umieszczają pierzgę w komórkach plastra i następnie zasklepiają go woskiem. Od tego momentu rozpoczyna się proces fermentacji beztlenowej, która zamienia ten produkt w pewnego rodzaju bombę witaminową.

Jakie właściwości ma pierzga?

Skoro pyłek pszczeli to prawdziwa bomba witaminowa, to dobrze jest podkreślić to, kto powinien spożywać ten produkt i w jakich sytuacjach jest szczególnie pomocny. Okazuje się, że pierzgę może spożywać każdy - nie tylko osoby, które są na diecie.

Obrazek
Pyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva

Pierzga zawiera w sobie dużą ilość białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Dlatego poleca się ją szczególnie:

  • dla osób, które borykają się z anemią;
  • w przypadku chorób układu nerwowego;
  • dla pacjentów, którzy cierpią na niedobór białka;
  • w celu wspierania płodności kobiet i mężczyzn;
  • dla osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu;
  • aby poprawić pracę mózgu;
  • jako naturalny antybiotyk o działaniu przeciwwirusowym;
  • dla cierpiących na choroby układu krwionośnego;
  • na diecie odchudzającej.

Jak spożywać pierzgę?

Skoro już wiesz, czym jest pierzga i jakie ma właściwości, to warto się zastanowić nad tym, jak powinno się ją spożywać, w jakiej postaci i z jakimi produktami.

Obrazek
Owsianka - Pyszności; Foto: Canva.com

Tu nie ma nic skomplikowanego. Można ją spożywać w praktycznie każdej postaci. Większość osób dosypuje ją do wody, koktajli, czy jogurtów. Miej jednak na uwadze, że pyłek pszczeli jest dość twardy, dlatego dobrze jest odpowiednio go zmiękczyć przed spożyciem. Zaleca się go namaczać przez kilka godzin.

Niezwykle popularną formą, w jakiej spożywa się pierzgę, jest również napój, który przyczynia się do wzmocnienia twojej odporności.

Masz ochotę na coś słodkiego? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na czekoladowe trufle z Nutellą i wiórkami kokosowymi:

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza