Ma jeszcze więcej wartości niż miód. Wiele osób nie ma pojęcia o jej istnieniu

Jeśli jesteś miłośnikiem pszczelich produktów, to z pewnością chętnie sięgasz po miód. Okazuje się, że ten "złoty nektar" to niejedyny produkt, którym warto się zainteresować. W przypadku diety warto sięgnąć po pyłek pszczeli, który jest określany jako pierzga. Ma nie tylko wiele właściwości prozdrowotnych, ale również świetnie łączy się z wieloma popularnymi produktami.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Miód jest jednym z najchętniej wybieranych pszczelich produktów. Sięgasz po niego podczas przygotowania ciast czy deserów lub owsianki. W wielu przypadkach jest w stanie zastąpić cukier. Z pewnością nie zdajesz sobie sprawy, że są również inne niezwykle cenne i wartościowe produkty pszczele, po które warto sięgnąć o każdej porze roku. Do takiej kategorii zaliczają się: propolis, mleczko pszczele, wosk, czy pyłek pszczeli, który jest określany jako pierzga.

Pierzga - niedoceniony i niezwykle wartościowy pszczeli produkt

Pyłek to z pewnością niedoceniony, ale niezwykle wartościowy produkt. To nic innego, jak męskie nasiona kwiatów, zbierane przez pszczoły miodne. W "procesie produkcji" ulegają wymieszaniu z enzymami trawiennymi pszczół i nektarem.

Pszczoły umieszczają pierzgę w komórkach plastra i następnie zasklepiają go woskiem. Od tego momentu rozpoczyna się proces fermentacji beztlenowej, która zamienia ten produkt w pewnego rodzaju bombę witaminową.

Jakie właściwości ma pierzga?

Skoro pyłek pszczeli to prawdziwa bomba witaminowa, to dobrze jest podkreślić to, kto powinien spożywać ten produkt i w jakich sytuacjach jest szczególnie pomocny. Okazuje się, że pierzgę może spożywać każdy - nie tylko osoby, które są na diecie.

Obrazek
Pyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva

Pierzga zawiera w sobie dużą ilość białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Dlatego poleca się ją szczególnie:

  • dla osób, które borykają się z anemią;
  • w przypadku chorób układu nerwowego;
  • dla pacjentów, którzy cierpią na niedobór białka;
  • w celu wspierania płodności kobiet i mężczyzn;
  • dla osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu;
  • aby poprawić pracę mózgu;
  • jako naturalny antybiotyk o działaniu przeciwwirusowym;
  • dla cierpiących na choroby układu krwionośnego;
  • na diecie odchudzającej.

Jak spożywać pierzgę?

Skoro już wiesz, czym jest pierzga i jakie ma właściwości, to warto się zastanowić nad tym, jak powinno się ją spożywać, w jakiej postaci i z jakimi produktami.

Obrazek
Owsianka - Pyszności; Foto: Canva.com

Tu nie ma nic skomplikowanego. Można ją spożywać w praktycznie każdej postaci. Większość osób dosypuje ją do wody, koktajli, czy jogurtów. Miej jednak na uwadze, że pyłek pszczeli jest dość twardy, dlatego dobrze jest odpowiednio go zmiękczyć przed spożyciem. Zaleca się go namaczać przez kilka godzin.

Niezwykle popularną formą, w jakiej spożywa się pierzgę, jest również napój, który przyczynia się do wzmocnienia twojej odporności.

Masz ochotę na coś słodkiego? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na czekoladowe trufle z Nutellą i wiórkami kokosowymi:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej