Pizzeria dostała gigantyczny rachunek za gaz. W tym tygodniu musi zostać zamknięta

Gdańska pizzeria New Port ogłosiła swoje zamknięcie. Przyczyną jest nakaz dopłaty do regularnie płaconych faktur. Gigantyczny rachunek pizzerii za gaz zwala z nóg i wprawia w niedowierzanie.

ObrazekGigantyczny rachunek pizzerii za gaz - Pyszności; foto: Canva

Kryzys branży gastronomicznej skutkuje potężną falą natychmiastowych zamknięć restauracji. Niestety plajta nie dosięga jedynie nowych, walczących jeszcze o swoją pozycję na rynku lokali. Zamykają się również te posiadające wieloletnie doświadczenie i - wydawałoby się - pewien status.

Wzrost kosztów pracowniczych, inflacja, problemy z zatowarowaniem i - jak mówią restauratorzy - niesprzyjające tarcze rządowe to duże problemy, które dotknęły branżę gastronomiczną. Kiedy po obostrzeniach w związku z koronawirusem wydawało się, że nic gorszego nie może ich już spotkać, przyszło coś jeszcze gorszego. Monstrualne ceny za prąd i gaz.

Obrazek
Gigantyczny rachunek pizzerii za gaz - Pyszności; foto: Canva

Gigantyczny rachunek pizzerii za gaz

Mira Smilgin to właścicielka gdańskiej restauracji New Port serwującej pizzę. W rozmowie z portalem wiadomosci.onet.pl opowiedziała o przykrych okolicznościach ogłoszenia zamknięcia ukochanego miejsca, w które włożyła pracę, serce i pieniądze.

Tu nie chodzi o politykę. A o to, że przy obecnych warunkach prowadzenia małych biznesów w Polsce, nie jesteśmy w stanie się utrzymać.

- powiedziała Onetowi restauratorka.

Decyzja o natychmiastowym zamknięciu restauracji padła po otrzymaniu przez panią Mirę nakazu dopłaty za gaz. Jak twierdzi, wszystkie poprzednie rachunki regulowała na czas. Mimo to, dostawca gazu zażądał... 72 tysięcy złotych dopłaty. To kwota, której nie da się ani przełożyć na klientów, ani w żaden sposób ,,przeboleć".

Jak zobaczyłam rachunek na 72 tys. zł, spanikowałam. Nie wiedziałam, co mam zrobić.

- mówi dalej w rozmowie z Onetem pani Mira. Jak wyliczyła, żeby nadrobić tej wielkości rachunki, musiałaby sprzedawać frytki po 30 złotych, a schabowe (które również znajdowały się w ofercie restauracji) - 50 złotych.

Obniżki nie dla wszystkich

Gigantyczny rachunek pizzerii za gaz wynika z tego, że, jak czytamy w rozmowie pani Miry z Onetem, nie załapała się ona na żadnego rodzaju ulgi czy obniżki. Te bowiem należą się jedynie tak zwanym podmiotom krytycznym, czyli przedszkolom, szkołom czy urzędom.

Jak przyznaje restauratorka, była świadoma tego, że poprzednie rachunki były jedynie prognozą i prawdopodobnie czeka ją dopłata. Wtedy jeszcze uważała, że powinna ona zmieścić się w kwocie 15 tysięcy złotych.

Obrazek
Gigantyczny rachunek pizzerii za gaz - Pyszności; foto: Canva

Po otrzymaniu nakazu dopłaty podjęła decyzję o zamknięciu restauracji, o czym poinformowała na jej profilu na Facebooku. To właśnie tam wytłumaczyła, dlaczego koniec działalności jest tak nagły.

Restauratorka podkreśla, że jest w trakcie prób niesienia pomocy dla swoich pracowników. Pani Mira stara się znaleźć im pracę w zaprzyjaźnionych lokalach w Gdańsku, ponieważ już od 2 stycznia cała, ośmioosobowa załoga straciła zatrudnienie.

Poniżej załączamy cały post opublikowany na facebookowej stronie gdańskiej Restauracji New Port:

Na poprawę nastroju polecamy ten filmik z przepisem na chrupiące ciastka z jabłkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀