Zamiast smażyć placki na patelni, postaw na zdrowszy sposób. Są chrupiące, lżejsze i nie piją oleju

Brak pomysłu na obiad? W takiej sytuacji najlepiej zapoznać się z tym jakie produkty są teraz dostępne na rynku. Sezonowość powinna królować w naszej kuchni, dzięki temu zachowamy zdrowie i dobre samopoczucie. Skoro mamy koniec września to najlepiej wykorzystać teraz cukinie. Naszym pierwszym skojarzeniem są placki.

ObrazekPlacki bez smażenia - Pyszności - Foto: Canva
Paulina

Cukinia to świetna baza do placuszków, a one idealnie sprawdzą się na jesienny obiad. Przygotowaliśmy przepis w dwóch wersjach. Jedne z nich są trochę bardziej kaloryczne, bo z dodatkiem sera, a drugie w wersji fit. Wybierz te, które bardziej Ci odpowiadają lub zrób oba. Zobacz na listę składników i sposób przygotowania tego dania.

Placki bez smażenia z cukinii z dodatkiem sera

Obrazek
Placki z cukinii - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 150 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek kaszy manny
  • zioła takie jak: ostra papryka chili, zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na samym początku dokładnie umyj i obetnij końcówki cukinii. W tym przepisie nie obieramy cukinii, gdyż pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Startą cukinie solimy i odkładamy na około 30 minut, aby mogła puścić sok. Po tym czasie odciskamy sok, który powstał. Kolejnym krokiem będzie obranie czosnku i przeciśniecie przez praskę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Te wszystkie składniki dodajemy do naszej cukinii. Na sam koniec dodajemy kaszę mannę, jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy małe placki. Tak przygotowane placki pieczemy przez około 10-15 minut, następnie obracamy je na drugą stronę. To już koniec pyszne, chrupiące placuszki są gotowe!

Placki z cukinii w wersji fit

Obrazek

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 8 łyżek mąki pszennej lub pełnoziarnistej, lub 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • garść kopru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku cebule kroimy w drobną kostkę. Następnie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Koper myjemy i szatkujemy. Teraz bierzemy się za nasz główny składnik. Cukinie dokładnie ścieramy na grubych oczkach tarki. Do wszystkiego dodajemy czosnek, jajko, cebule oraz płatki owsiane lub mąkę. Aby nasze placki bez smażenia nabrały smaku, dodajemy sól, pieprz i koper. Wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanych składników możemy upiec nasze placki. Pamiętajmy, że jeśli dodaliśmy do przepisu płatki owsiane, warto je zostawić na 15 minut, aby zmiękły.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na potrawy z cukinią- zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy