PrzepisBez blendera i tarki - wyszedł na jaw sposób naszych babć na starcie ziemniaków na placki

Bez blendera i tarki - wyszedł na jaw sposób naszych babć na starcie ziemniaków na placki

Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva
10.11.2022 16:05, aktualizacja: 11.11.2022 11:27

Kiedyś doszło nas nieco wstrząsające powiedzenie, że placki ziemniaczane zawsze są okupione krwią. Jest w tym rzeczywiście ziarno prawdy, bo ścieranie ziemniaków na tarce często kończy się urazami skóry. By tego uniknąć, poznaj patent na placki ziemniaczane bez blendera i tarki.

Ścieranie ziemniaków czy to na drobnych, czy większych oczkach to ryzykowna sprawa. Ziemniaki są śliskie, ścianki miski ograniczają ruchy, a dzieciaki już jęczą za plackami. Pośpiech w gotowaniu to zły doradca i może przyprawić nas o nieprzyjemne skaleczenia. Podczas tarcia ziemniaków najbardziej narażone są knykcie, a wraz z nimi cała masa na placki.

Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva

Na szczęście istnieje ciekawy patent na ścieranie ziemniaków, zaczerpnięty jeszcze z opowieści babć. Cóż, kiedyś gotowanie opierało się przede wszystkim na metodach prób i błędów i szukaniu optymalnych rozwiązań. Jednym z nich, dotyczącym właśnie przygotowania placków ziemniaczanych, było użycie zamiast tarki... maszynki do mięsa.

Proste i genialne, prawda? Rzuć okiem na przepis i sama osądź.

Placki ziemniaczane bez blendera i tarki

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia.
Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Ziemniaki (do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki typu C, BC lub B. Zawierają więcej skrobi, a więc są bardziej mączyste) obierz, umyj i zmiel w maszynce do mięsa. Im drobniej zmielone, tym bardziej delikatne będą w smaku, za to większe oczka sitka to gwarancja chrupkości.

Ze zmielonych ziemniaków odlej nadmiar wody, ale uważaj, by nie pozbyć się wydobytej z nich skrobi. Cebulę zetrzyj (lub niech to zrobi szatkownica z maszynki do mięsa) i dorzuć do ziemniaków. Teraz dodaj tam jajko, sól, pieprz i mąkę pszenną.

Na patelni rozgrzej olej. Rozprowadzaj masę na cienkie placki i smaż na średnim ogniu z obu stron, do osiągnięcia apetycznego, złotego koloru. Smacznego!

Poniżej film z naszego kanału na YouTube z przepisem na placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także