Bez blendera i tarki - wyszedł na jaw sposób naszych babć na starcie ziemniaków na placki

Kiedyś doszło nas nieco wstrząsające powiedzenie, że placki ziemniaczane zawsze są okupione krwią. Jest w tym rzeczywiście ziarno prawdy, bo ścieranie ziemniaków na tarce często kończy się urazami skóry. By tego uniknąć, poznaj patent na placki ziemniaczane bez blendera i tarki.

ObrazekPlacki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva

Ścieranie ziemniaków czy to na drobnych, czy większych oczkach to ryzykowna sprawa. Ziemniaki są śliskie, ścianki miski ograniczają ruchy, a dzieciaki już jęczą za plackami. Pośpiech w gotowaniu to zły doradca i może przyprawić nas o nieprzyjemne skaleczenia. Podczas tarcia ziemniaków najbardziej narażone są knykcie, a wraz z nimi cała masa na placki.

Obrazek
Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva

Na szczęście istnieje ciekawy patent na ścieranie ziemniaków, zaczerpnięty jeszcze z opowieści babć. Cóż, kiedyś gotowanie opierało się przede wszystkim na metodach prób i błędów i szukaniu optymalnych rozwiązań. Jednym z nich, dotyczącym właśnie przygotowania placków ziemniaczanych, było użycie zamiast tarki... maszynki do mięsa.

Proste i genialne, prawda? Rzuć okiem na przepis i sama osądź.

Placki ziemniaczane bez blendera i tarki

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia.
Obrazek
Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Ziemniaki (do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki typu C, BC lub B. Zawierają więcej skrobi, a więc są bardziej mączyste) obierz, umyj i zmiel w maszynce do mięsa. Im drobniej zmielone, tym bardziej delikatne będą w smaku, za to większe oczka sitka to gwarancja chrupkości.

Ze zmielonych ziemniaków odlej nadmiar wody, ale uważaj, by nie pozbyć się wydobytej z nich skrobi. Cebulę zetrzyj (lub niech to zrobi szatkownica z maszynki do mięsa) i dorzuć do ziemniaków. Teraz dodaj tam jajko, sól, pieprz i mąkę pszenną.

Na patelni rozgrzej olej. Rozprowadzaj masę na cienkie placki i smaż na średnim ogniu z obu stron, do osiągnięcia apetycznego, złotego koloru. Smacznego!

Poniżej film z naszego kanału na YouTube z przepisem na placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟