PrzepisPlacki ziemniaczane po góralsku. Bez tarcia ziemniaków i zbędnego bałaganu

Placki ziemniaczane po góralsku. Bez tarcia ziemniaków i zbędnego bałaganu

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków - Pyszności; foto: Canva

11.12.2022 10:06

Czemu tak bardzo kochamy wyjazdy w góry? Z całą pewnością za częścią sukcesu ich popularności stoi tamtejsza kuchnia regionalna. Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków, czyli słynne moskole, to jeden z najpyszniejszych kulinarnych wariantów rodem z gór. Z tego artykułu dowiesz się jak je przyrządzić. 

Moskole, poza swoim niesamowitym smakiem, są doskonałym sposobem na uniknięcie marnotrawstwa jedzenia. Co ma jedno do drugiego? To właśnie jest clou tematu, czyli placków ziemniaczanych bez używania tarki. Do stworzenia tego dania potrzebujemy bowiem gotowanych ziemniaków, które - przecież wiemy, jak to jest - nieraz zostają po obiedzie i nie do końca wiadomo co z nimi zrobić.

Tradycyjne moskole powinny być wypiekane w piecu, ale nowoczesne podejście do kulinariów otworzyło przed nami nową ścieżkę na przygotowanie tych pysznych placków. Bez problemu zrobisz je na patelni.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków - Pyszności; foto: Canva

Jeśli chodzi o klasyczne dodatki do moskoli, zwykle są to skwarki, bryndza, sos czosnkowy lub po prostu gulasz. Trzymając się jednak podhalańskiego klimatu, postanowiliśmy postawić na bryndzę. Gotowa na odrobinę gór w swoim domu? Oto przepis.

Moskole - placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu B
  • 500 g mąki pszennej typu 500
  • 200 ml maślanki
  • 2 jajka
  • ser owczy bryndza
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Pozostaw do ostudzenia.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków - Pyszności; foto: Canva

Kiedy ziemniaki będą już zimne, możesz dodać do nich przesianą mąkę, maślankę i jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Oprósz blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Wyrób je dłońmi, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Uformuj z ciasta wałek i potnij na niezbyt grube placki. Następnie rozpłaszcz je ręką. Grubość moskoli powinna wynosić około 1 - 2 centymetrów.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki ziemniaczane z obu stron do nabrania złotego koloru.

Moskole odsącz z tłuszczu i podawaj z bryndzą. Oczywiście kwestia dodatków to już twoja indywidualna decyzja. Smacznego!

Teraz już wiesz, że placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków to żaden kant. A poniżej przepis idealny na zbliżającą się Wigilię. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także