Placki ziemniaczane według Magdy Gessler. Kluczowe są 2 dodatki
Magda Gessler podzieliła się z nami fenomenalnym przepisem na placki ziemniaczane. Sprawdź jak je wykonać!
31.05.2022 09:20
Placki ziemniaczane - kultowe danie
Placki ziemniaczane to pyszne, proste w wykonaniu danie. Niektórzy spożywają je w wersji słodkiej, inni w wersji słonej. Ważne, żeby były kruche na zewnątrz, a miękkie w środku.
Jeśli zależy ci na takich plackach, powinieneś wypróbować przepisu na placki ziemniaczane Magdy Gessler! Dzięki dodatku śmietany i czosnku uzyskasz idealny smak oraz teksturę potrawy.
Placki ziemniaczane według Magdy Gessler
Składniki potrzebne do wykonania placków:
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 12%
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Obierz ziemniaki oraz dwie cebule. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki odstaw w misce na około 5 minut. Po tym czasie delikatnie odlej nadmiar wody z ziemniaczano - cebulowej masy.
- Dodaj do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki ze sobą. Masa powinna być jednolita.
- Na końcu dodaj jedną łyżkę śmietany, sól i pieprz do smaku.
- Rozgrzej patelnię i wlej olej. Nakładaj masę łyżką, delikatnie rozprowadzaj ją po powierzchni patelni, tak aby uzyskać cienki placek.
- Placki smaż z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smaż z każdej strony około 2 minut. Dzięki temu placki nabiorą złotego koloru i nie przypalą się.
- Ażeby usunąć nadmiar tłuszczu, gotowe placki możesz pojedynczo odkładać na talerz pokryty ręcznikiem kuchennym.
Z czym podawać placki ziemniaczane według Magdy Gessler?
Placki ziemniaczane świetnie sprawdzą się z dodatkiem cukru i żurawiny. Jeśli jednak wolisz je w postaci słonej potrawy, polecamy podać je z kopiastą łyżką śmietany lub sosem grzybowym. Dodatek pietruszki i cienkich plasterków wędzonego łososia wzbogaci smak naszego dania.
Warto wspomnieć, że placki ziemniaczane smakują wspaniale w towarzystwie gulaszu i przeróżnych mięs. To idealny pomysł na obiad, kolację, czy deser.
Już teraz wiesz jak przyrządzić najlepsze placki ziemniaczane. Wypróbuj wspaniałego przepisu Magdy Gessler na to pyszne danie i zachwyć swoich gości!