Placuszki śniadaniowe, które sprawią, że każdy dzień będzie piękniejszy. Lepsze nawet od racuchów

Jeśli szukasz pomysłów na pyszne i oryginalne śniadanie, to wprost nie możesz pominąć tego przepisu. Placuszki, na które sposób przygotowania za chwilę zobaczysz, zachwycą całą twoją rodzinę. Główny składnik na pewno cię zaskoczy. Może też spowodować napływ wspomnień z dzieciństwa!

Placuszki śniadaniowe, które sprawią, że każdy dzień będzie piękniejszy. Lepsze nawet od racuchówPlacuszki śniadaniowe to nasz ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia!
Źródło zdjęć: © canva.com
SKOMENTUJ

Placuszki śniadaniowe to wystrzałowy pomysł na pozytywne rozpoczęcie każdego dnia. Z tą częstotliwością wcale nie przesadzamy. Wystarczy nieco kreatywności, by placuszki serwować choćby codziennie, a i tak się nimi nie znudzić. Przepisów przecież jest bez liku, prawda?

Z cukinii, ziemniaków, bananów, cebuli (najlepiej wychodzą z receptury Ewy Wachowicz), płatków owsianych, twarogu ... To jedynie kilka kropel z morza pomysłowości, jaką wykazują się polskie gospodynie decydujące się na tego rodzaju śniadanie. Oczywiście wszystkiemu i tak przodują klasyczne racuchy z jabłkami, które jeszcze do niedawna wydawały nam się niezastąpione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Dzisiaj jesteśmy blisko stwierdzenia, że placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka mają wszelkie szanse na zrównanie się (w niedalekiej przyszłości) pod względem popularności z racuchami. Wiemy, że to odważna teza, ale sam ją zrozumiesz, gdy spróbujesz tych pyszności. I to zsiadłe mleko... jakbyśmy cofnęli się do dziecięcych lat i wakacji spędzanych na wsi u dziadka. Też to czujesz?

Placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka zsiadłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • olej do smażenia.
Placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka - pycha!
Placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka - pycha! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.
  2. Do drugiej miski wbij jajko i utrzyj je z cukrem i szczyptą soli. Następnie wymieszaj te składniki ze zsiadłym mlekiem.
  3. W następnej kolejności połącz szpatułką mieszanki z obu misek. Twoja masa na placuszki śniadaniowe jest już gotowa.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Idealną ilość przygotowanej masy odmierz według własnych upodobań. Nie warto jednak robić zbyt dużych placków, bo trudniej się je przerzuca.
  5. Nałożone ciasto usmaż z obu stron na średnim ogniu. Podawaj z ulubioną konfiturą, owocami albo po prostu oprószone cukrem pudrem. Daj nam znać, jak wyszło!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie