Placuszki śniadaniowe, które sprawią, że każdy dzień będzie piękniejszy. Lepsze nawet od racuchów

Jeśli szukasz pomysłów na pyszne i oryginalne śniadanie, to wprost nie możesz pominąć tego przepisu. Placuszki, na które sposób przygotowania za chwilę zobaczysz, zachwycą całą twoją rodzinę. Główny składnik na pewno cię zaskoczy. Może też spowodować napływ wspomnień z dzieciństwa!

Placuszki śniadaniowe to nasz ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia!Placuszki śniadaniowe to nasz ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia!
Źródło zdjęć: © canva.com

Placuszki śniadaniowe to wystrzałowy pomysł na pozytywne rozpoczęcie każdego dnia. Z tą częstotliwością wcale nie przesadzamy. Wystarczy nieco kreatywności, by placuszki serwować choćby codziennie, a i tak się nimi nie znudzić. Przepisów przecież jest bez liku, prawda?

Z cukinii, ziemniaków, bananów, cebuli (najlepiej wychodzą z receptury Ewy Wachowicz), płatków owsianych, twarogu ... To jedynie kilka kropel z morza pomysłowości, jaką wykazują się polskie gospodynie decydujące się na tego rodzaju śniadanie. Oczywiście wszystkiemu i tak przodują klasyczne racuchy z jabłkami, które jeszcze do niedawna wydawały nam się niezastąpione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Dzisiaj jesteśmy blisko stwierdzenia, że placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka mają wszelkie szanse na zrównanie się (w niedalekiej przyszłości) pod względem popularności z racuchami. Wiemy, że to odważna teza, ale sam ją zrozumiesz, gdy spróbujesz tych pyszności. I to zsiadłe mleko... jakbyśmy cofnęli się do dziecięcych lat i wakacji spędzanych na wsi u dziadka. Też to czujesz?

Placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka zsiadłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • olej do smażenia.
Placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka - pycha!
Placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka - pycha! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.
  2. Do drugiej miski wbij jajko i utrzyj je z cukrem i szczyptą soli. Następnie wymieszaj te składniki ze zsiadłym mlekiem.
  3. W następnej kolejności połącz szpatułką mieszanki z obu misek. Twoja masa na placuszki śniadaniowe jest już gotowa.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Idealną ilość przygotowanej masy odmierz według własnych upodobań. Nie warto jednak robić zbyt dużych placków, bo trudniej się je przerzuca.
  5. Nałożone ciasto usmaż z obu stron na średnim ogniu. Podawaj z ulubioną konfiturą, owocami albo po prostu oprószone cukrem pudrem. Daj nam znać, jak wyszło!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie