Placuszki śniadaniowe, które sprawią, że każdy dzień będzie piękniejszy. Lepsze nawet od racuchów
Jeśli szukasz pomysłów na pyszne i oryginalne śniadanie, to wprost nie możesz pominąć tego przepisu. Placuszki, na które sposób przygotowania za chwilę zobaczysz, zachwycą całą twoją rodzinę. Główny składnik na pewno cię zaskoczy. Może też spowodować napływ wspomnień z dzieciństwa!
12.09.2023 18:32
Placuszki śniadaniowe to wystrzałowy pomysł na pozytywne rozpoczęcie każdego dnia. Z tą częstotliwością wcale nie przesadzamy. Wystarczy nieco kreatywności, by placuszki serwować choćby codziennie, a i tak się nimi nie znudzić. Przepisów przecież jest bez liku, prawda?
Z cukinii, ziemniaków, bananów, cebuli (najlepiej wychodzą z receptury Ewy Wachowicz), płatków owsianych, twarogu ... To jedynie kilka kropel z morza pomysłowości, jaką wykazują się polskie gospodynie decydujące się na tego rodzaju śniadanie. Oczywiście wszystkiemu i tak przodują klasyczne racuchy z jabłkami, które jeszcze do niedawna wydawały nam się niezastąpione.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj jesteśmy blisko stwierdzenia, że placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka mają wszelkie szanse na zrównanie się (w niedalekiej przyszłości) pod względem popularności z racuchami. Wiemy, że to odważna teza, ale sam ją zrozumiesz, gdy spróbujesz tych pyszności. I to zsiadłe mleko... jakbyśmy cofnęli się do dziecięcych lat i wakacji spędzanych na wsi u dziadka. Też to czujesz?
Placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka zsiadłego mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżka cukru pudru,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.
- Do drugiej miski wbij jajko i utrzyj je z cukrem i szczyptą soli. Następnie wymieszaj te składniki ze zsiadłym mlekiem.
- W następnej kolejności połącz szpatułką mieszanki z obu misek. Twoja masa na placuszki śniadaniowe jest już gotowa.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Idealną ilość przygotowanej masy odmierz według własnych upodobań. Nie warto jednak robić zbyt dużych placków, bo trudniej się je przerzuca.
- Nałożone ciasto usmaż z obu stron na średnim ogniu. Podawaj z ulubioną konfiturą, owocami albo po prostu oprószone cukrem pudrem. Daj nam znać, jak wyszło!