Placuszki śniadaniowe, które sprawią, że każdy dzień będzie piękniejszy. Lepsze nawet od racuchów

Jeśli szukasz pomysłów na pyszne i oryginalne śniadanie, to wprost nie możesz pominąć tego przepisu. Placuszki, na które sposób przygotowania za chwilę zobaczysz, zachwycą całą twoją rodzinę. Główny składnik na pewno cię zaskoczy. Może też spowodować napływ wspomnień z dzieciństwa!

Placuszki śniadaniowe to nasz ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia!Placuszki śniadaniowe to nasz ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia!
Źródło zdjęć: © canva.com

Placuszki śniadaniowe to wystrzałowy pomysł na pozytywne rozpoczęcie każdego dnia. Z tą częstotliwością wcale nie przesadzamy. Wystarczy nieco kreatywności, by placuszki serwować choćby codziennie, a i tak się nimi nie znudzić. Przepisów przecież jest bez liku, prawda?

Z cukinii, ziemniaków, bananów, cebuli (najlepiej wychodzą z receptury Ewy Wachowicz), płatków owsianych, twarogu ... To jedynie kilka kropel z morza pomysłowości, jaką wykazują się polskie gospodynie decydujące się na tego rodzaju śniadanie. Oczywiście wszystkiemu i tak przodują klasyczne racuchy z jabłkami, które jeszcze do niedawna wydawały nam się niezastąpione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Dzisiaj jesteśmy blisko stwierdzenia, że placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka mają wszelkie szanse na zrównanie się (w niedalekiej przyszłości) pod względem popularności z racuchami. Wiemy, że to odważna teza, ale sam ją zrozumiesz, gdy spróbujesz tych pyszności. I to zsiadłe mleko... jakbyśmy cofnęli się do dziecięcych lat i wakacji spędzanych na wsi u dziadka. Też to czujesz?

Placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka zsiadłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • olej do smażenia.
Placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka - pycha!
Placuszki śniadaniowe ze zsiadłego mleka - pycha! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.
  2. Do drugiej miski wbij jajko i utrzyj je z cukrem i szczyptą soli. Następnie wymieszaj te składniki ze zsiadłym mlekiem.
  3. W następnej kolejności połącz szpatułką mieszanki z obu misek. Twoja masa na placuszki śniadaniowe jest już gotowa.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Idealną ilość przygotowanej masy odmierz według własnych upodobań. Nie warto jednak robić zbyt dużych placków, bo trudniej się je przerzuca.
  5. Nałożone ciasto usmaż z obu stron na średnim ogniu. Podawaj z ulubioną konfiturą, owocami albo po prostu oprószone cukrem pudrem. Daj nam znać, jak wyszło!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki