Po grillowaniu czyszczę ruszt tym warzywem. Cały sezon wygląda jak nowy

Gdyby grillowanie było sportem, to o awans na jakiekolwiek mistrzostwa nie musielibyśmy się martwić, a i marzenia o medalu byłyby całkiem realne. Ruszt dostaje nieźle w kość, więc warto zadbać o odpowiednią pielęgnację, aby grill służył nam dłużej niż jeden sezon. Z pomocą przychodzi wtedy popularne w Polsce warzywo.

Czyszczenie grilla - PysznościCzyszczenie grilla - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | zi3000
Ewa Malinowska

O ile samo grillowanie to przyjemność, o tyle do czyszczenia rusztu za dużo chętnych nie ma. A kiedy już coś się przypali, to szorowanie staje się uciążliwe. O grilla warto dbać regularnie i odpowiednio go czyścić, aby na koniec sezonu nie cierpieć katuszy przy myciu. Poza szczotkami i specjalistycznymi preparatami warto sięgnąć po cebulę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Czyszczenie grilla - prosty patent

Z pomocą dla przypalonego rusztu przychodzi stara, dobra cebula. To jeden z najbardziej ekonomicznych i ekologicznych sposobów, jakie znam. Na dodatek większość z nas cebulę ma zawsze pod ręką, bez wychodzenia do sklepu po silne środki do czyszczenia.

Potrzebujesz tylko:

  • połówki cebuli (ilość zależna od wielkości rusztu)
  • długiego widelca,
  • octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
  2. Nadziej połowę cebuli na widelec, przekrojoną stroną do dołu.
  3. Przesuwaj cebulą po ruszcie, dociskając ją lekko. Brud i tłuszcz zaczną się przyklejać do cebuli.
  4. W razie potrzeby spryskaj ruszt octem lub sokiem z cytryny przed czyszczeniem cebulą. Wzmocni to jej działanie.
  5. Kontynuuj czyszczenie, aż cały ruszt będzie czysty.
Czyszczenie grilla - Pyszności
Czyszczenie grilla - Pyszności © Canva | Mukhina1

Czyszczenie trudno dostępnych miejsc może być wyzwaniem. Wykorzystaj zużyte szczoteczki do zębów, aby dotrzeć do wąskich szczelin i zakamarków. Włosie szczoteczki jest wystarczająco sztywne, aby usunąć brud, a jednocześnie wystarczająco miękkie, aby nie uszkodzić powierzchni.

Wyczyści i nabłyszczy

Oprócz czyszczenia grilla cebula może sprawdzić się również w roli naturalnego nabłyszczacza.

Jak to zrobić?

  • Pokrój cebulę w kostkę i zalej ją małą ilością wody.
  • Pozostaw na 20 minut, aby sok z cebuli mógł się uwolnić.
  • Wyczyść metalowe powierzchnie namoczoną w roztworze szmatką.
  • Dokładnie wypłucz wodą, aby usunąć zapach cebuli.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca